Quantcast
Channel: Bindiribli.ro
Viewing all 968 articles
Browse latest View live

Conferinta “Sfintii Inchisorilor”– Inregistrare Video

$
0
0

1011958_490754457672394_1033269444_n

In Capitala, Asociatia “Sfantul Imparat Constantin cel Mare” din Bucuresti, a organizat Duminica 07 iulie 2013, data la care in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane sunt pomeniti Sfintii Romani – la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti in sala de conferinte de la parter, de la orele 14:00 (pana la ora 16.00) – conferinta despre Sfintii Romani din Inchisori.

 
Partea intai:

Conferinta Sfintii Inchisorilor Partea intai de bindiribli
Partea a doua

Conferinta Sfintii Inchisorilor Partea a doua de bindiribli

 
S-a proiectat filmul despre Parintele Iustin Parvu “Fericiti cei prigoniti”.

 

S-a lansat cartea “Imn pentru Crucea purtata” de Virgil Maxim, marturisitor al temnitelor comuniste.

maxim_virgil-imn_pentru_crucea_purtata-8483

S-a născut un Sfânt. Emisiunea ÎN PREMIERĂ… de ZiaristiOnlineTV

-Sursa: Roncea.ro - http://roncea.ro/2013/07/06/manifestari-de-sfintii-romani-in-memoria-parintelui-justin-parvu-si-a-martirilor-anticomunisti-ai-neamului-romanesc-conferinta-la-bucuresti-si-praznuire-la-manastirea-de-la-poarta-alba-canal-ctitor/#sthash.2AEgDgQf.dpuf

Va recomandam sa cititi si :

Cedry2k – Marturia unei minuni – Video Conferinta Libraria Sophia

http://bindiribli.ro/2013/04/08/cedry2k-marturia-unei-minuni/

Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări

http://bindiribli.ro/2013/07/05/biserica-ortodoxa-romana-sub-asediu-o-campanie-bazata-pe-minciuni-si-dezinformari/

Pustnicii muntilor din Romania: Un exemplu pentru toata lumea-Traire in Adevar Ortodox

http://bindiribli.ro/2013/06/24/pustnicii-muntilor-din-romania-un-exemplu-pentru-toata-lumea-traire-in-adevar-ortodox/

Parintele Monah Filotheu de la Manastirea Petru Voda (interviu video)

http://bindiribli.ro/2013/06/05/parintele-monah-filotheu-de-la-manastirea-petru-voda-interviu-video/


201 ani de la rapirea Basarabiei. Eminescu despre 16 mai 1812, Romania si Rusia

$
0
0

Mihai Eminescu de Nestor Heck - 1884

De cate ori s-au facut in Parlamentul nostru intrebari guvernului asupra adevaratelor conditii de pace ale Rusiei, de cate ori s-a ridicat in presa chestiunea Basarabiei, de atatea ori guvernul raspundea ca nu stie nimic, caci si celelalte guverne nu stiu nimic despre aceasta, iar in privinta Basarabiei ne raspundea “Romanul”. Calomnii de-ale conservatorilor, ca sa discrediteze guvernul, scorniri ca sa amageasca opinia publica, cai verzi pe pereti si inventii care pun la indoiala loialitatea inaltului nostru aliat, cum care se va risipi la cea dintai raza de adevar.

Iata, in fine, ca sosi generalul Ignatev, pentru a ne spune noua tuturor ca Dumnezeu a facut lumea la 1812 si ca pentru Rusia numai aceea e drept, ce s-a facut de atunci incoace. Deci, fiindca au anexat Basarabia la 1812, trebuie sa reanexeze astazi particica ce-am recapatat-o cu mare greu la 1856. Stiindu-se ca lumea nu-i facuta la 1812 si Basarabia a fost a noastra din veacul al XIV-lea, ba poarta chiar numele celei mai vechi dinastii romanesti, a dinastiei Basarabilor, care luase partea de loc de la tatari intr-o vreme in care nu prea era vorba de imparatia ruseasca si fiindca guvernul nostru stie importanta impreunata cu aceasta cucerire a lui Mircea cel Batran, era natural ca guvernul nostru… sa nu stie nimic, absolut nimic despre intentia Rusiei, ba mai mult, inca, atat era de nestiutor asupra acestui punct pe care celelalte puteri il stiau inaintea trecerii Dunarii a armatelor rusesti, incat au intrat si in razboi pentru rusi.

Ca sa aratam cata dreptate avea guvernul ca nu stie absolut nimic, reproducem pasajele de mai jos din nota pe care contele Suvalof a comunicat-o lui lord Derby deja la 8 iulie 1877. Aceasta nota da asigurari cum ca interesele engleze nu vor fi atinse nici in Egipt, la Canalul Suez, nici la Golful Persan, nici la Dardanele, pentru ca Rusia pune mare pret pe neutralitatea Angliei. Apoi spune conditiile unei paci care s-ar incheia inainte de a trece rusii Balcanii. In aceste conditii se prevede reforma Bulgariei, rotunjirea frontierelor Serbiei, noua pozitie a Bosniei si Hertegovinei, si in sfarsit vine la Romania si la pretentiile proprii ale Rusiei.

Cat despre Romania, care si-a proclamat neatarnarea, imparatul e de parere ca aceasta e o chestiune ce cauta sa fie reglata prin intelegere comuna. Daca Poarta ar cere pace si ar primi conditiile pomenite mai sus, inainte de a fi trecut armatele noastre Balcanii, Rusia ar primi pacea, dar si-ar pastra dreptul de a conditiona prin sine cateva foloase ca compensatie pentru cheltuielile de razboi. Aceste foloase n-ar intrece retrocesiunea Basarabiei cedata la 1856 pana la malul de nord al Dunarii (exceptandu-se asadar Delta Dunarii) si cedarea Batumi-ului impreuna cu teritoriul invecinat.

In asemenea caz, Romania ar fi despagubita prin intelegere comuna sau prin proclamatia neatarnarii sale, sau, “ramanand vasala”, prin cesiunea unei parti din Dobrogea. Daca Austro-Ungaria ar cere de asemenea o compensatie, fie pentru castigurile Rusiei, fie pentru siguranta contra reformarii facute in favoarea principatelor crestine din Peninsula Balcanica, atunci Rusia nu se va impotrivi ca Austro-Ungaria sa-si afle aceasta compensatie in Bosnia si, in parte, in Hertegovina. Acestea sunt bazele pe care le-ar aproba imparatul cu intentia de a stabili o intelegere cu sine in Europa si Anglia si de a ajunge in curand la pace.

Incolo Rusia ameninta ca, daca Turcia nu s-ar invoi cu aceste conditii, inainte de a trece ostirile rusesti Balcanii, atunci conditiile vor deveni mai grele. Din aceste destainuiri aflam doua lucruri aproape cu siguranta. Intai, ca Anglia a stiut conditiile adevarate de pace inca de la 1877, al doilea ca Austria le-a stiut asemenea, de vreme ce i s-a propus, drept compensatie pentru castigurile rusesti Bosnia si o parte din Hertegovina. Al treilea, ca deja din iulie 1877 Rusia ceruse pentru sine Basarabia. Este verosimil ca Austria care nu vrea Bosnia si Hertegovina, si Anglia, care tine la existenta Turciei, fara a face o chestiune capitala din aceasta experienta, sa nu fi spus nimic ministerului nostru de Externe despre aceasta. Se potrivea oare cu rolul guvernului roman sa tagaduiasca acest lucru si sa ne joace pana acum trista figura a unui inselator inselat?

Ceea ce am cerut e ca guvernul liberal, presupunandu-l chiar compus din oameni instrainati, sa spuna sincer pericolele in care pluteste tara si sa se duca in intunericul din care a iesit, pentru a lasa sa lucreze oamenii a caror nume de la 1870 incoace e legat cu insesi destinele tarii si a caror cea mai mare glorie ar fi sa moara pentru o tara al carei trecut sa predomneasca in aceste momente, in care istoria intreaga a Romaniei e primejduita. Si creaza-se ca cel din urma razes din vremea lui Stefan Voda sau a maritilor basarabi are mai mult simt istoric si mai multa iubire de tara decat veniturile care decid astazi asupra tarii romanesti.

Timpul, 1878

Sursa: Mihai-Eminescu.Ro via Basarabia-Bucovina.Info

Vizionati aici Albumele de Fotografii Basarabia-Bucovina.Info

Dati un “Like” Paginii de Facebook Basarabia-Bucovina.Info

Va recomandam sa cititi si :

Controversa: “ACTIUNEA 2012″, lucratura ruseasca? Caz Penal: Doru Maries si “noul golan” George Simion au sechestrat si maltratat un student basarabean

http://www.ziaristionline.ro/2012/03/13/controversa-actiunea-2012-lucratura-ruseasca-caz-penal-doru-maries-si-noul-golan-george-simion-au-sechestrat-si-maltratat-un-student-basarabean/

 

Ceea ce companiile de telefonie mobila nu vor sa stii

$
0
0

“This is London” din 6 august 2007 anunta ca Orange a acceptat sa renunte la turnul de antene montat pe acoperisul unei cladiri de 5 etaje din Londra, dupa ce sapte din locatarii blocului au fost diagnosticati cu cancer.

Rata de imbolnavire cu cancer in randul locatarilor de la ultimul etaj al cladirii este de 20 % (de 10 ori mai mult decat nivelul national de 2 % din Marea Britanie).

Turnul de antene, un adevarat “tun de microunde”, a fost montat in anul 1994, odata cu un altul ce apartine companiei Vodafone. De atunci, rezidetii din cladire se lupta cu cancerul, migrenele, si alte probleme de sanatate care sunt cauzate de radiatia cu microunde a turnului. Trei dintre locatari au murit de cancer, in timp ce alti patru sunt diagnosticati cu cancer.

Health_Hazards_Mobile_Cell_Cancer

Atat Organizatia Mondiala a Sanatatii cat si alte agentii au afirmat ca nu exista niciun risc de radiatie de la astfel de turnuri de antene, astfel incat companiile nu au niciun fel de obligatie de a renunta la ele.

In august 2007, dupa o lunga “batalie” prin tribunale, Orange a acceptat sa isi ia turnul de pe cladire si sa-l mute intr-o alta zona locuita, in apropierea unei biblioteci publice si a unei scoli.

Vodafone nu are de gand sa renunte la turnul sau, si chiar perfecteaza un nou acord de lunga durata cu locatarii blocului!

“Cu exceptia cazului in care locuiesti intr-o zona incredibil de indepartata, sansele sunt foarte mari pentru ca si tu sa fii bombardat zilnic, non-stop, cu unde radio sau microunde care poarta informatie “negativa” ce submineaza functionarea optima a corpului tau”, afirma dr. Mercola.

Aceste emisii de unde radio s-au intensificat in ultimii ani in mod exponential, atat datorita telefoniei mobile, dar si noilor tehnologii WiFi, WiMax, BlueTooth, etc. Pentru majoritatea oamenilor, stricaciunile datorate acestei expuneri non-stop la undele radio vor apare dupa ani sau chiar zeci de ani, ele nu sunt imediate.

emf-smc1

In cazul expus, semnele cancerului au aparut pe parcursul celor 8 ani de la constructia turnului si pana la prima actiune legala.

Probabil ca nici nu realizezi ca locuiesti in apropierea unui astfel de turn. Astfel de constructii pot arata ca atare, sau pot fi camuflate sub o aparenta de copac. Daca privesti atent, vei gasi astfel de turnuri pe scoli, blocuri, case sau chiar in parcuri.

Numai in SUA exista peste 175.000 de astfel de turnuri, dar acest numar este preconizat sa creasca cu 48 % pana in 2010, conform CTIA (Asociatia Internationala pentru Industria Telecomunicatiilor fara fir).

De ce astfel de turnuri sunt periculoase?

Toata lumea este ingrijorata de efectele radiatiilor de microunde emise de astfel de dispozitive, fie ca sunt telefoane mobile sau instalatii de antene. Expertii sustin insa ca efectele termice generate de nivelele actuale de emisie sunt absolut neglijabile, sau chiar nu exista.

Ceea ce nu se spune este insa ca NU radiatia in sine afecteaza corpul uman, pentru ca ar fi nevoie de nivele foarte mari, ca in cazul cuptoarelor cu microunde.

Aproape toate efectele distructive observate asupra bilogicului provin de la INFORMATIA care este transmisa avand ca suport semnalele radio sau de microunde. Aceste modulatii ale undelor electromagnetice rezoneaza cu cele produse de corpul uman.

4161021521Frecventele “de lucru” ale oricarui organism viu pot fi detectate in conditii de laborator cu o aparatura performanta de specialitate. Aceste frecvente au un nivel al semnalului foarte mic, abia detectabil, si prin urmare, orice emisie venita din exterior perturba foarte usor si duce la o functionare defectuoasa a intregului sistem biologic.


Aceste frecvente “straine” de corpul uman interfereaza cu cele proprii (biologice) si stimuleaza suplimentar celulele vii cauzand o intreaga gama de efecte patologice care culmineaza cu oboseala, anxietate si cancer.

Situatia existenta este deosebit de ingrijoratoare pentru ca, daca nu cumva locuiesti intr-o zona indepartata de “civilizatie”, esti expus la astfel de unde electromagnetice non-stop, indiferent daca folosesti sau nu un telefon mobil.

Numeroase studii au aratat legatura dintre expunerea la radiatiile electromagnetice si probleme de sanatate. Chiar si asa, este foarte posibil sa nu-ti dai seama ca simptomele de care suferi sunt in legatura cu undele radio, pentru ca astfel de simptome sunt adesea atribuite altor cauze.

In afara de cancer si tumori pe creier, emisiile de unde radio pot provoca: boala Alzheimer, senilitate si dementa, boala Parkinson, autism, migrene, insomnie si oboseala, slabirea memoriei, lipsa de concentrare si o proasta orientare spatiala.

Acum ma auzi? Adevarul pe care industria de telefonie mobila nu vrea sa-l stii

Unul dintre expertii incontestabili in siguranta telefoanelor mobile este Dr. George Carlo. Ceea ce am aflat ma face sa spun ca sistemul telefoniei mobile este cu mult mai periculos decat fumatul.

In anii 1990 dr. Carlo a primit o bursa de 28 de milioane de dolari de la industria de telefonie mobila pentru a “inchide gura” celor care afirmau ca telefoanele mobile dauneaza sanatatii. Din pacate, ceea ce a descoperit nu era deloc ceea ce asteptau sa gaseasca cei care l-au platit. Telefoanele mobile dauneaza foarte mult sanatatii.

A primit o oferta de 1 milion de dolari pe an ca sa taca, dar el a refuzat si a pus bazele unui institut non-profit numit “Safe Wireless Initiative” pentru a informa oamenii asupra pericolului demonstrat.

9258_movil_cancer-660x350Incercand sa anunte publicul in legatura cu efectele negative asupra sanatatii cauzate de undele radio, dr. Carlo a participat la un interviu care s-a materializat in 20 de minute de inregistrare in care arata evidentele fara niciun dubiu. Cu toate acestea, s-au difuzat numai patru secunde, si acestea scoase din context si cenzurand complet probele.

Sfaturi pentru a limita distrugerea sanatatii cauzata de undele radio

Fara ocolisuri, nu exista nicio limita sigura dincolo de care undele radio devin periculoase, contrar a ceea ce se spune. Astfel incat nu le poti evita 100 %.

Cu toate astea, poti sa faci ceva:
1. Limiteaza timpul petrecut la telefonul mobil sau la cel fara fir (de tip DECT);
2. Foloseste telefonul mobil pe functia de difuzor, astfel incat il vei putea tine cat mai departe de cap;
3. Dispozitivele BlueTooth trebuie evitate cu orice pret;
4. Limiteaza-ti expunerea in vecinatatea dispozitivelor WiFi. Localizeaza-le si stai cat mai departe de ele;
5. Limiteaza convorbirile in interiorul cladirilor, pentru ca telefonul dispune de un semnal mai slab si este nevoit sa creasca puterea de emisie a microundelor;
6. Foloseste telefonul doar atunci cand e nevoie, si cu precadere in spatii deschise;
7. Limiteaza folosirea telefonului de catre copii si adolescenti, sau (si mai bine), interzice-le folosirea telefonului mobil.

Asadar, ce facem?

Viata pe aceasta planeta a evoluat in milioane de ani, iar acum este amenintata datorita inconstientei “in masa”! Pe de-o parte avem lacomia celor extrem de bogati si puternici din industria telefoniei mobile. De cealalta parte avem prostia, ingamfarea si egoismul la nivel de masa a celor care sunt atat de dependenti de mica lor “arma de distrugere in masa” (telefonul mobil) incat refuza sa se descotoroseasca de ea.

Fara sa exagerez, impotriva intregii vieti de pe aceasta planeta se petrece o crima inimaginabila prin folosirea tehnologiei telefoniei mobile. Singura solutie reala este sa renuntam la aceste jucarii electromagnetice si sa cerem demolarea turnurilor de antene.

Insa depinde de nivelul de constienta al populatiei daca aceasta se va produce sau nu. Daca dorim o viata mai buna, schimbarea trebuie sa vina chiar de la tine, cititorule. Fiecare suntem responsabili de situatia creata. Gandeste-te daca nimeni nu ar mai cumpara telefoane mobile, daca nimeni nu le-ar mai folosi, ce ar face companiile gen Orange sau Vodafone?

Tu trebuie sa faci acest pas. Doar un iresponsabil se asteapta ca altcineva sa vina si sa-i rezolve problemele. Chiar trebuie sa scapam de aceste dispozitive ale mortii, pana cand se vor gasi solutii mai sigure care nu ne afecteaza sanatatea, cum ar fi comunicatiile pe fibra optica.

Asa cum albinele si pasarile au inceput sa dispara, nici noi nu mai avem mult pana o luam pe urma lor, daca nu facem nimic.

Daca tot iti place sa afli informatii interesante de pe internet, foloseste Google pentru a cauta articolul cu titlul “Are The Microwaves Killing the Insects, Frogs, and Birds? And Are We Next?” (traducere: Microundele chiar ucid albinele, broastele si pasarile? si noi urmam?)

news_2_6_2011_13

Supliment

Campul electromagnetic de radiofrecventa 3G (UMTS, 1950 MHz) induce efecte genotoxice in vitro in fibroblastele umane, dar nu in limfocite (16 februarie 2008).

Sistemul universal de telecomunicatii mobile (UMTS) a fost recent introdus ca standard in Europa cu numele comercial “3G”, fara niciun test sau cercetare asupra efectelor biologice si genotoxice a acestor emisii electromagnetice de inalta frecventa. Dezamagitor, pentru ca standardul precedent GSM (aflat inca in functiune in multe tari), are efecte genotoxice demonstrate.

Celule fibroblaste de provenienta umana recoltate de la 3 donatori diferiti au fost expuse la radiatii tip UMTS (3G) de 1,95 GHz (in gama de microunde) la nivele aflate sub limita oficiala de absorbtie SAR de 2 W/Kg. Ca metodologie, s-au masurat efectele genotoxice prin testul micronucleului si cel alcalin.

Cate cinci sute de celule din fiecare lamela de observatie au fost evaluate vizual la testul alcalin, iar cate o mie de celule au fost evaluate in testul micronucleului. Toate evaluarile s-au desfasurat fara lumina ambientala, in conditii de laborator.

Rezultatele arata ca expunerea celulelor umane la radiatii UMTS a deteriorat starea acestora, atat in testul alcalin cat si in testul micronucleului. La o valoare SAR de 0,05 W/kg primele semne genotoxice au aparut dupa 24 de ore. La o valoare SAR mai mare, de 0,1 W/Kg, aceste efecte au aparut dupa numai 8 ore!

Concluzia este evidenta: expunerea la radiatiile de microunde generate in sistemul de telefonie mobila 3G (UMTS) determina alterari genetice (genotoxicitate) in celulele fibroblaste umane.

theparliament.com anunta ca nivelul de cancer european a atins cote epidemice, citandu-l pe britanicul John Bowis. Deputatul englez afirma ca “un milion de cetateni europeni mor anual de cancer”. Acesta s-a pronuntat pentru alocarea de fonduri suplimentare in bugetele tarilor UE pentru prevenirea cancerului, afirmand ca “o treime din cancere pot fi prevenite, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii”.

Antonios Trakatellis, europarlamentar grec, a spus ca “prevenirea si diagnosticarea precoce a cancerului sunt elementele esentiale in strategia de lupta cu aceasta boala”.

Sursa:  Best Big Deal via Active Information Media

Librăria Predania își redeschide porțile!

$
0
0

1000535_487441267998147_1666565133_n
După o scurtă pauză în care ne-am tras sufletul, am amenajat spațiul exterior al librăriei și pus la cale evenimente și proiecte noi, iata-ne în prag de a vă primi cu inima deschisă la re-deschiderea librăriei Predania.
Avem marea plăcere de a vă invita în zilele de sâmbătă 13 iulie și duminică 14 iulie la o serie de evenimente cu care ne dorim să marcăm această ocazie.

1016669_486541294754811_2064100029_n

Sâmbătă 13 iulie
18:00 Prezentare Predania/ Librărie – Cafenea – Galerie

18: 30 Vești bune pe înțelesul tuturor despre Arhanghelul Gavriil, povestite de Ciprian Voicilă.
19: 00 Din cărțile Predania

“Ernest Bernea și Nicolae Velimirovici despre dezvrăjirea lumii”, o prezentare făcută de Ciprian Voicilă, sociolog la Muzeul Țăranului Român, despre seriile de autori inițiate de Editura Predania.

20:00 Recital de muzică tradițională susținut de Lorena Oltean și Elena Șulea

Duminică 14 iulie
12: 30 După Sfânta Liturghie: “Comuniunea între semeni și conceptul de agapă de după Sfânta Liturghie”, invitatul nostru va fi Parintele Cristan Onea, de la Biserica Ceauș Radu
18:00 “Lumea lui Dumnezeu” prezentare de carte realizată de autorul Horia Stoicanu, ce va susține ulterior și un minirecital de muzică folk.
20:00 Proiecție de film“Sfântul Nicolae al Serbiei” – documentar despre Sfântul Nicolae Velimirovici.

Pentru mai multe detalii legate de program ne puteți contacta pe adresa libraria@predania.ro sau la numărul de telefon 0721656007. Persoană de contact: Iulia Macavei.

Fb event : https://www.facebook.com/events/382116915222727/

Via La Copac 

Sursa: Libraria Predania - https://www.facebook.com/LibrariaPredania

1016280_548188868579901_618891179_n

Benzile Pif & Hercule Desenate 8 ani de un Roman ?

$
0
0

Mircea Arapu – Desenatorul roman care l-a desenat pe Pif

 

images (1)

Mircea Arapu s-a nascut pe 8 Martie 1955 la Bucuresti. Deja la vrageda varsta de patru ani, impregnat fiind de imaginile din revista “Vaillant”, pe care i-o oferea o matusa francofila, decide sa plece in tara lui Placid si Muzo si a fantomei Arthur. Prima sa tentativa esueaza, dar, odata adult, o reia si in Decembrie 1978 ajunge in sfarsit in Franta. Bate la portile redactiilor pariziene, printre care si la “Pif-Gadget”. Aceasta din urma ii propune sa lucreze la proiectul reluarii seriei “Arthur le Fantome”. In 1982 reia cu brio aceasta serie, alaturi de scenaristul Jacques Kamb (timp de doua episoade), inainte ca acesta sa ii cedeze locul lui Raymond Maric. Astfel, in “Pif-Gadget” vor aparea 36 de episoade din “Arthur” semnate de Arapu.

 

voeux_arapu (1)

Mircea povesteste :

“Amicii mei in culori”

“Din aceasta epoca indepartata imi amintesc povestile vesele si colorate ale lui Pif si ale familiei sale, ale lui Placid si Muzo, ale Pension radicelle si, de asemenea, aventurile fantastice ale micii fantome Arthur. Voi pastra pururi in memorie acel miros de hartie si cerneala, care mi-a leganat, pentru multa vreme, copilaria. Pasiunea pentru acesti prieteni imaginari era atat de puternica incat imi imaginam deja ca ma alatur lor. Trebuie sa fi avut patru ani cand mi-am organizat plecarea. O mica valiza de dimensiunea unei serviete incarcata cu esentialul – o perna si o patura, frumosul meu costum de catifa reiata – si eram pregatit pentru Paris. Pentru a lua trenul, o stiam bine, trebuia sa ma duc la gara din Bucuresti, cu autobuzul 33 (acelasi ca pentru doctor), de la coltul strazii mele – limita universului meu cunoscut si explorat. Din fericire, familia m-a interceptat si, cu binisorul, m-a facut sa ma intorc acasa. Douazeci de ani mai tarziu, m-am indepartat spre redactia “Pif-Gadget”,pentru a gasi de lucru.

328_001Ajuns la Paris si hotarat sa fac din banda desenata o meserie, incep sa fac turul editurilor, mici si mari, in dezordine – editions du Square, Dargaud, sau mai tarziu, Les Humanoides Associes. Dupa cateva realizari publicate in numarul 6 al revistei “Les Vacheries de Corinne a Jeannot” de Jean Tabary,”Le parfum qui rend fou”- album de benzi desenate erotice, “Peur” – o revista de BD desenata de autori romani si destinata publicului francez, o participare la Histoire Mondiale de la BD, sub directia lui Claude Molitemi (editor Pierre Harray), mi-am facut curaj si am decis la sfarsitul anului 1981 sa ii abordez pe cei de la Editions Vaillant…

Intampinat la redactie de Leon Wisznia, el imi propune de la bun inceput sa lucrez la banda desenata a lui Pif si sa intru astfel in echipa celebrului catel. Chiar daca imis uradea sa ii ilustrez aventurile, mi se parea ca Pif, fiind reluat de atati desenatori diferiti ca varsta si sensibilitate, era altfel decat cel pe care il pastram in amintiri. Mi-as fi dorit sa reiau o alta serie care imi placea la fel de mult, Arthur Fanotme Justicier, si aveam pregatite schite cu personajele lui Cezard.

Chiar daca scrisesem deja cateva povesti, ele se adresau mai degraba adolescentilor si adultilor, decat copiilor. Pentru cititorii “Pif-Gadget” mi se parea indicat sa intru in contact cu un scenarist care sa isi cunoasca foarte bine domeniul. Primul scenarist propus de redactie, dupa ce a privit cu rabdare portofoliul meu, mi-a marturisit ca nu imi poate promite o colaborare sigura, deoarece astepta un raspuns de la un mare editor. Din nefericire, am avut ocazia sa lucrez cu Serge Le Tendre, caci proiectul cu Regis Loisel, despre care imi vorbise, era “La quete de l’oiseau du temps”, al carui succes il cunosteam.

Redactia mi-a trimis un nou scenarist, cunoscut pentru munca sa la “Jurnalul de jocuri” si “Enigmele lui Tim”: Jean-Pierre Dirick. Desenand prima pagina, mi-am dat seama ca scenaristul era mult preaoriginal, iar desenul meu suferea din aceasta cauza. In disperare de cauza, am dezvoltat un scenariu fals, pe baza caruia sa pot desena o jumatate de pagina, mai apropiata de universul micii fantome.

arapu_arthurlefantome

 

Am fost primit la reuniunea de lucru a redactiei, unde erau prezenti Oliver Jean, Claude Bardavid, responsabil al benzii desenate si Leon. Spre marea mea bucurie, aceasta jumatate de plansa a fost biletul de intrare la “Pif-Gadget”. Pentru primele doua episoade Jacques Kamb, unul dintre cei mai mari inventatori de povesti ai revistei, unul dintre pilonii sai, a scris scenariile. Dupa aceste doua prime episoade, am colaborat cu un nou scenarist, Raymond Maric. Impreuna cu el am creat treizeci si patru de povesti noi.

Cand “am” decis sa oprim productia lui Arthur, am continuat cu episoade din Pif sau Placid et Muzo, dar si cu noi scenaristi, de pilda Francois Corteggiani.

In 1988, din motive economice, “Pif-Gadget” imi dadea putine comenzi, iar noua mea situatie m-a obligat sa caut de lucru in publicitate.

Francois Corteggiani si Patrick Appel-Muller sunt cei care odata cu noua versiune din 2004 m-au facut sa revin in redactia juranlului mitic.”

 

images

 

 (Mircea Arapu in stanga)MVS

Locuri stranii din Romania

$
0
0

”Cerul straniu” de la Bozioru

Pe langa Complexul schiturilor rupestre, comuna Bozioru din judetul Buzau este recunoscuta pentru “cerul straniu”. Comuna Bozioru, cu satul Fisici si catunul Nucu, aproape de Lacul Gotes, are deasupra cupola unui cer de o claritate neverosimila, ale carui nuante intense contrariaza lumea stiintifica. Demersurile stiintifice au evaluat in masuratori sticlirile cerului de Bozioru la 23.000 de grade Kelvin, in timp ce pentru un cer senin acesta ajunde de regula la 6.000 de grade Kelvin. Asemenea unui vortex, unei spirale care te absoarbe catre o alta dimensiune, cerul din Bozioru iti amorteste simturile hipnotic si te transporta in strafundurile fiintei cu vehicule nestiute. Cercetatorii extrasenzoriali il considera fara dubiu, una dintre portile energetice ale Universului, in care spatiul si timpul se acorda cu axa infinitului. Pe langa cerul aparte, organizatii oficiale sau mai putin oficiale au fost atrase de evenimentele devenite obisnuite, aici, care au depasit de mult eticheta coincidentei.

Disparitii misterioase de persoane, care s-au facut nevazute sub ochii celor care le insoteau si care, fie nu au mai aparut niciodata, fie s-au trezit in cu totul alt loc, fara sa stie ce au patit; defectarea inexplicabila a aparaturii electronice; izvoarele radioactive, asa-zisele ape vii; anomaliile magnetice; aparitia unor Obiecte Zburatoare Neidentificate.; activarea brusca a fenomenelor telepatice si a altor manifestari extrasenzoriale, la oameni obisnuiti care traverseaza locul, sunt numai cateva dintre ciudateniile Boziorului.

Unii dintre istorici sustin ca muntii Buzaului reprezinta leaganul crestinismului din Romania. In asezarile rupestre din masivul Crucea Spatarului au locuit la doar 300 de ani dupa Hristos primii misionari crestini sositi din Orientul Mijlociu, ca sa propovaduiasca invatatura lui Hristos. Cea mai veche asezare, dintre cele aproape 20 cate sunt in complexul de vestigii rupestre, este grota numita Fundul Pesterii, care a fost locuita inca din secolul 6 IEN. Are incrustate pe pereti mai multe scrieri nedescifrate, dintr-un alfabet local.

 

Picturile rupestre din pestera Coliboaia din Bihor

Speologii romani au gasit in Pestera Coliboaia din Bihor desene care s-au dovedit a fi cele mai vechi din Europa Centrala, datand de acum aproape 35.000 de ani. Desenele, reprezentand animale din acele vremuri, bizoni, rinoceri, capete de urs, au fost bine pastrate datorita conditiilor bune de umiditate din zona pesterii unde au fost gasite. Momentan, pestera este inchisa, specialistii urmand sa continue cercetarile. In plus, accesul in zona picturilor rupestre este extreme de dificil. picturi_rupestre_35.000_ani 217165_articol pestera-coliboaia

Pestera cu Oase din Valea Minisului – locul unde a poposit cel mai „vechi” om din Europa

In sistemul carstic al Vaii Minisului, in apropiere de Anina, judetul Caras Severin, se afla o pestera al carei nume a facut inconjurul lumii in urma cu aproape un deceniu. Pestera cu Oase este locul unde au fost gasite cele mai vechi ramasite din Europa ale omului modern. Fosilele, provenind de la trei indivizi, au fost datate la o vechime de 35.000 de ani, sau 40.500 folosind date calibrate. Pestera-cu-oase

Cel mai vechi papirus intreg din Europa

Singurul papirus din Romania , descoperit in urma cu peste 50 de ani,este scris in greaca veche si este unic, fiind singurul papirus intreg din Europa care dateaza din secolul IV i.H.. Acesta a fost descoperit la Mangalia in 1959 si a fost trimis, in acelasi an, in Rusia, pentru restaurare si conservare. Ulterior, insa, nu s-a mai stiut nimic despre el. In vara anului 2011acesta a fost predat reprezentantilor Muzeului de Arheologie „Callatis”. cel-mai-vechi-papirus-intreg-din-europa-returnat-romaniei-de-rusia-dupa-52-de-ani-105180

Credeti ca masinile urca la deal cu motorul oprit sau apa curge in sus?

Exista locuri in Romania , in care masinile urca la deal cu motorul oprit sau par ca urca la deal. Zona Bucium – Iasi, este de acum notorie. Acesteia i se alatura o alta din Muntii Gutai, la trecerea dintre Baia Mare si Sighetu Marmatiei, Pasul Tihuta si chiar o portiune in Babadag, Tulcea, Maramures, Obarsia Lotrului, Buzau sau Magura Baciului, Bacau. Ramane sa mergeti si sa verificati singuri, traind pe pielea voastra experienta si inclinand balanta catre una dintre explicatii.

 

 

Padurea Baciu si turismul paranormal

Padurea Baciu, aflata la 5 kilometri de orasul Cluj, a cunoscut celebritatea in 1968, cand Emil Barnea a publicat o fotografie a unui posibil OZN ajuns in zona. Aici exista o zona magnetica de 300 de metri, unde muschii de pe copaci nu arata nordul, asa cum ar fi normal, iar ciupercile, obisnuite pentru aceasta padure, nu cresc niciodata. Aici ar fi fost vazute broaste rosii de dimensiuni foarte mari. Au fost semnalate si cazuri stranii, in care in acest loc a plouat torential, dar fix doar pe suprafata de 300 de metri. Si tot aici apar asa numitii ”ingeri pazitori”, entitati care pot fi surprinse doar cu ajutorul aparatului de fotografiat si care nu sunt vizibile ochiului uman. Potrivit relatarilor din presa, in zona se petrec mai multe lucruri greu de explicat. Pe langa aparitia misterioasa a OZN-urilor, fenomene ciudate intamplate in noaptea de Sanziene si disparitii de persoane, precum in Triunghiul Bermudelor

 

.

 

Micul Canion al Romaniei: printre turnuri si piramide, in haurile de la Rapa Rosie

Fratele mai mic al Marelui Canion Colorado se afla la aproximativ 3 kilometri de orasul romanesc Sebes, din judetul Alba. Se numeste Rapa Rosie si se intinde pe o suprafata de circa 25 de hectare. Chiar daca dimensiunile nu se compara cu cele ale faimosului canion de peste Ocean, rezervatia continua sa atraga sute de curiosi. Rapa Rosie este o rezervatie geologica ai carei pereti ating inaltimi de pana la 100 de metri. Turistii sunt atrasi in primul rand de formele deosebite sapate de ape in lutul colinei.

rapa-rosie-langa-sebes_8d059c1bc9c78c images images (1)

Safirul dintre dealuri – Laguna albastra de la Aghires

Exploatarea de caolin de la Aghires a strapuns stratul impermeabil de argila si a intepat panza de apa freatica sau un izvor subteran. Apa a navalit si a inundat toata cariera. Lacul astfel format este supranumit Laguna Albastra, datorita culorii apei incarcate cu praf de argila. Ciudat este faptul ca apa lacului imprumuta culoarea cerului. Este gri in zilele mohorate si albastra in cele senine, ca sufletul

laguna_albastra Laguna-Albastra

 

La Zaplaz, porti catre alta dimensiune

Urcand de la Refugiul Spirlea pe traseul La Lanturi, din Piatra Craiului, gasesti sparturile in stanca si nu te poti opri sa nu te intrebi “cum a fost posibil?” Aceste inaltimi, au fost candva fund de mare. Iar marturie stau gramezile de cochilii pietrificate, pe care daca sunteti cautatori cu ochi atent, le puteti zari la tot pasul. Ce mana a putut avea atata rabdare si forta?! Ei bine, mana timpului cu ucenici ca apa, vantul, vremurile…

zaplaz_lanturi_piatra_craiului_braul_de_mijloc_sud_3 images (2)

Rezervatia Gradina Zmeilor

Gradina Zmeilor este o rezervatie geologica si morfologica impresionanta. (judetul Salaj,La 10 km de Jibou se gaseste satul Galgaul Almasului). Blocuri de stanca de toate formele si marimile stau aruncate intr-o mare dezordine, aidoma jucariilor unor copii. Turnuri, tancuri, pilieri, hornuri, fisuri, cuburi, ciuperci – toate formele de relief de eroziune din atlas sunt cuprinse aici in Rezervatia Gradina Zmeilor.

PICT7366a

Focul viu

Focul Viu este localizat in judetul Buzau, pe Valea Slanicului, intr-un deal din apropierea satului Terca, comuna Lopatari. Si reprezinta, de fapt, un fenomen firesc, ce are la baza emanatiile de gaze naturale din scoarta terestra, care, sub actiunea razelor solare, se transforma intr-un foc cu trimiteri infernale. Flacarile sale pot ajunge la jumatate de metru si chiar un metru inaltime. Considerat monument natural, este inscris in baza de date a ariilor protejate din lume.

 0041_Focul_viu_Terca_Lopatari_Toprural_201104005

 

Groapa Ruginoasa, un fenomen unic in Europa

Situata la est de Pasul Vartop, in Muntii Batrana, Groapa Ruginoasa, o imensa ravena in forma de amfiteatru, lata de circa 600 de metri si adanca de 100. Fenomenul este unul aparte si ofera o priveliste de neuitat. In urma cu doar 80 de ani, locul nu era marcat decat printr-o mica vaiuga.Aflata la o altitudine de peste 1.300 de metri, Groapa Ruginoasa s-a format din cauza eroziunii solului intr-un timp foarte scurt. Procesul de eroziune a scos la suprafata straturi de coartite. Culoarea rosie-violacee transforma zona intr-una deosebita, de la departare semanand cu o rana deschisa in trupul muntelui.Aspectul sau fantastic care sugereaza un colt din Canionul Colorado este astazi un adevarat laborator morfologic.

aventuri-pe-bicicleta-groapa-ruginoasa

 

Balta vrajitoarelor

Balta Vrajitoarelor se afla undeva prin Padurea Boldu-Creteasca. Nu are casuta postala, insa poate fi vizitata cu usurinta, mai ales de bucuresteni, intrucat se afla la iesirea din Capitala, spre Stefanesti. Balta fermecata masoara doar cativa metri in diametru si mai putin de doi metri in adancime. Dimensiunile nu le impiedica, insa, pe vrajitoare sa se adune acolo in momente cheie ale anului. In preajma noptilor de Sfantul Gheorghe, Sanziene sau Sfantul Andrei, se spune ca se deschid portile spre alte taramuri. Atunci se incarca vrajitoarele cu puteri magice, care sunt transmise din generatie in generatie. Dupa cutremurul devastator din ’77, sustin unii presupusi martori, in Balta Vrajitoarelor ar fi fost descarcate basculante cu moloz pentru a fi astupata. Nu numai ca nu s-a astupat, dar ramasitele aruncate acolo au si disparut dupa cateva saptamani.

balta-vrajitoarelor

Sfinxul din Bucegi mai are frati

Faimosul Sfinx din Bucegi are un frate mai mic in Cheile Tatarului, din Muntii Gutai. Denumit Sfinxul Maramuresului, seamana mai degraba cu un cap de dac, fiind compus din roci de andezit dur, roca greu erodabila”. Sfinxul Maramuresului va fi acoperit de apele barajului Runcu – Firiza, imediat ce acesta va fi pus in functiune.   In judetul Buzau , exista un alt monument al naturii, mai putin cunoscut, care seamana cu un chip uman. Este vorba despre Sfinxul din masivul Breazau, situat pe raza localitatii Bustea, comuna Manzalesti (50 km de orasul Buzau, pe Valea Slanicului). Unii istorici sustin ca Manzalesti este una dintre cele mai vechi asezari umane din tara noastra.

images (3)

 

 

Sursa:  http://altmarius.ning.com/

Articol de: Roxana Sunshine

65

 

Va recomandam sa cititi si:

Sfincsii din Carpati – Portaluri Energetice ale Zeilor spre Universuri Paralele ?

http://bindiribli.ro/2013/06/30/sfincsii-din-carpati-portaluri-energetice-ale-zeilor-spre-universuri-paralele/

Izolaţi 40 de ani în Siberia de teama persecuțiilor religioase – povestea familiei Lykov

http://bindiribli.ro/2013/06/29/izolati-40-de-ani-in-siberia-de-teama-persecutiilor-religioase-povestea-familiei-lykov/

Henri Coandă : Omul ar putea calatori spre stele cu propria sa energie

http://bindiribli.ro/2013/06/20/henri-coanda-omul-ar-putea-calatori-spre-stele-cu-propria-sa-energie/

Cum a rezolvat Slovacia problema minoritatii maghiare care doreste autonomie. Sfaturi pentru liderii politici romani privind pretentiile Ungariei de a-si largi granitele (pol144)

$
0
0

Situaţia minorităţii maghiare din Slovacia (şi pretenţiile conducătorilor ei, dar şi pretenţiile conducătorilor din Ungaria cu privire la acea minoritate) este o situaţia foarte asemănătoare cu cea din România. Am primit pe mail un material interesant despre cum a rezolvat (măcar parţial) Slovacia această problemă (lupta pentru autonomie teritorială pe motive etnice) cu demnitate, într-o maniera intransigentă, corectă şi europeană. Redau mai jos materialul. Îl puteţi citi si în fişierul de aici:  Cum a rezolvat Slovacia problema minoritatii maghiare. Detalii în continuare:

 

Slovacia – o tara europeana demna si care trebuie respectata de noi, romanii:

cum-a-rezolvat-slovacia-problema-minoritatii-maghiare-care-doreste-autonomie-sfaturi-pentru-liderii-politici-romani-privind-pretentiile-ungariei-de-a-si-largi-granitele-romania-pierde

 

“Maniera intransigentă, corectă şi europeană în care Slovacia a rezolvat problema neorevizionismului maghiar intern – care ameninţă siguranţa sa naţională – mi-a generat un sentiment de admiraţie totală şi de respect sincer faţă de această ţară. Slovacia dovedeşte Europei şi lumii întregi că, deşi este un stat mic ca teritoriu şi populaţie, posedă o splendidă calitate, specifică numai statelor puternic consolidate ca democraţii, anume aceea a unei impresionante demnităţi naţionale şi prin aceasta că este un stat mare.
Principiul care a generat o asemenea atitudine politică şi naţională a Slovaciei nu este o invenţie a acestei ţări, nici nu a fost descoperit acum după îndelungi căutări, necunoscut zilelor noastre, ci este unul vechi decând lumea şi la îndemâna oricărei ţări care doreşte cu adevărat să-şi apere interesele naţionale fundamentale. A fost şi este un principiu axat pe patriotism, demnitate naţională şi apărarea cu fermitate a intereselor supreme de stat.

Rememorarea câtorva acţiuni întreprinse de statul slovac împotriva neorevizionismului revanşard, şovin şi exclusivist etnic, practicat tenace de Ungaria, se impune pentru noi românii. România este, la fel, o ţintă permanentă a politicii extremist – revanşarde a Budapestei iar atitudinea Slovaciei ne oferă modul în care această ţară a ştiut să contracareze acţiunile respective şi să se protejeze. Un exemplu elocvent în acest sens l-a reprezentat refuzul autorităţilor slovace de a permite, în august 2009, intrarea în ţară a preşedintelui Ungariei, Laszlo Solyom, cu intenţia de a inaugura o statuie a „Sf.Stefan”, în localitatea Komarno, cu concentraţie de etnici maghiari. Refuzul Slovaciei a avut o motivare inatacabilă anume că vizita preconizată coincidea cu împlinirea a 41 de ani de la invazia trupelor Tratatului de la Varşovia, între care şi cele ale Ungariei, în Cehoslovacia. Întrucât nu s-a ţinut seama de anunţul făcut pe canale diplomatice că „vizita nu este binevenită”, Laszlo Solyom a fost oprit la graniţa statului slovac fiind nevoit să facă cale întoarsă; a fost declarat „persona non grata”! Prin această decizie autorităţile slovace au preîntâmpinat organizarea pe teritoriu slovac a unor manifestări cu caracter revizionist, revanşard şi şovin maghiare ce erau preconizate a se desfăşura cu prilejul vizitei lui Slyom.

De asemenea, Slovacia a făcut faţă cu succes intenţiei Ungariei de a acorda cetăţenia ungară etnicilor minoritari maghiari de pe teritoriul naţional slovac prin adoptarea de către parlamentul ungar a unei legi în acest sens (mai 2010). Reacţia a fost una la fel de fermă, neezitantă şi perfect legală prin adoptarea legii care prevede că se interzice dubla cetăţenie iar etnicii maghiari care deţin cetăţenia ungară nu pot ocupa funcţii publice în Slovacia. Atitudinea statului slovac, în acest caz, a fost una logică fiind arhicunoscut faptul, probat nu de puţine ori de-a lungul istoriei, că loialitatea nu poate fi împărţită, ea poate fi doar una şi faţă de o singură ţară. Cu atât mai mult cu cât politica Ungariei faţă de Slovacia este una revanşardă, de revizuire a tratatelor de pace, de după Primul Război Mondial, care au consfiinţit crearea statului Cehoslovac şi de realizare a iluzoriei Ungarii Mari! Semnificativă în această situaţie a fost solidarizarea cu Slovacia a lui Vaclav Klaus, preşedintele Cehiei.

La fel, în baza aceluiaşi principiu al primordialităţii interesului naţional, autorităţile slovace au implementat regionalizarea respingând organizarea administrativ-teritorială pe criterii etnice, evitând astfel apariţia acelei „mici Ungarii” pe teritoriul său, atât de mult dorite de Ungaria şi subordonate total intereselor acesteia, nu numai în cazul de faţă dar şi în cel al României, Ucrainei, Serbiei, etc., peste tot unde există o minoritate maghiară. Deosebit de consecvent în planul contracarării acţiunilor neorevizioniste, extremiste, revanşarde şi de amestec în problemele sale interne, iniţiate în prezent de Ungaria, statul slovac a interzis desfăşurarea pe teritoriul său, la Komarno, în ziua de 27 iunie 2012, a şedinţei unei comisii a Parlamentului Ungariei. Şi în acest caz, ca şi în altele, Ungaria fidelă „principiului” care guvernează politica sa externă în raport cu ţările pe teritoriul cărora există etnici minoritari maghiari, respectiv amestecul în treburile interne ale acestor state, a intenţionat organizarea şedinţei menţionate fără a consulta, în prealabil, autorităţile slovace.
În acest context, mai amintim de fatul că trupa rock Karpatia, din Ungaria, este interzisă pe teritoriul Slovaciei datorită mesajelor extremiste, şovine, xenofobe, rasiste şi de susţinere a refacerii aşa zisei Ungarii Mari cuprinse în repertoriul ei. O menţiune se impune, anume că măsurile aplicate de Slovacia, la care am făcut referire, nu au fost criticate de ţările membre ale Uniunii Europene, ele nefiind considerate nici nelegale, nici antidemocrate, nici antieuropene, nici antimaghiare!

Fie şi la o simplă privire este evidentă asemănarea izbitoare a modului de acţiune practicat de Ungaria, în virtutea doctrinei hungariste a neorevizionismului, extremismului, exclusivismului etnic, separatismului teritorial şi şovinismului, în cazul Slovaciei şi României! Toate situaţiile din Slovacia, enumerate mai sus, s-au petrecut copie la indigo în România. Trebuie spus, însă, că în timp ce Slovacia a rezolvat, ferm, logic, fără ezitare, în favoarea sa această situaţie, România, datorită atitudinii de espectativă şi ezitante a autorităţilor statului, a fost umilită şi sfidată de Ungaria! Din această perspectivă, comparativ, vorbim de un stat slovac puternic apărat printr-o demnitate naţională impresionantă şi de un stat român vulnerabil în care această calitate esenţială pare să nu mai existe. Autorităţile ţării mele, România, nu au considerat până în prezent necesar să găsească şi să aplice soluţii la aceaşi problemă. Cu siguranţă că nici nu au fost interesate, în acest sens, dacă este să ţinem seama numai şi de faptul că modelul slovac era aproape şi la îndemână!”

 

Scris de: Colonel (r) prof. Claudiu Aiudeanu

Sursa: - http://ceicunoi.wordpress.com/2013/06/28/cum-a-rezolvat-slovacia-problema-minoritatii-maghiare-care-doreste-autonomie-sfaturi-pentru-liderii-politici-romani-privind-pretentiile-ungariei-de-a-si-largi-granitele-pol144/ - http://www.romaniincanada.org/ – primit pe mail

 

transilvania-in-pericol-cum-se-incearca-furtul-unei-bucati-din-romania-ungaria-doreste-anexarea-transilvaniei-ocuparea-ardealului-unguri-autonomie-teritoriala-jduet-mures-covasna-hargAtenţie: pentru intenţiile Ungariei de a-şi lărgi graniţele şi a ocupa noi teritorii sunt vinovaţi în primul rând conducători de la Budapesta. Maghiarii români au o mică vină, doar atunci când promovează sentimente anti-româneşti şi când îi susţin pe acei conducători în demersurile lor. Deci nu vă dezvoltaţi o ură faţă de maghiarii de la noi din ţară, ci înţelegeţi ce se doreşte la nivel înalt, în guvernul Ungariei…politica creeaza discriminarea impunand prea multe restrictii pentru cei “acuzati” si oferindu-le prea multe “avantaje” celor discriminati, facand lucrurile acestea intentionat provoaca o ura intre etnii… S-au luat interviuri maghiarilor secui din zona Covasnei si batranii spuneau ca ei se simt discriminati chiar de guvernul Ungariei, de-ai lor, deoarece se folosesc de traiul lor in Tinutul Secuiesc pentru a cere autonomie, cand de fapt ei nu-si doresc asta deloc si traiesc civilizat intelegandu-se foarte bine cu vecinii romani, ba chiar ei s-au intitulat ca fiind romani, spunea un batran invervievat… Numai in institutii, cum ar fi cele scolare, se incearca propaganda extremista secuiasca si spalarea pe creier a populatiei pentru a prinde ura fata de romani si pentru a solicita pretentiile inacceptabile, de altfel. Provocari intentionate cu gand-rau de a-si pune monopol pe teritoriu neangajand personal ROMAN in institutii importante ale statuluI ROMAn decat daca au cunostinte de limba maghiara, punand in toate institutiile statului ROMAN steagul SECUIESC, care, de altfel, nici nu exista… si alte exemple, acestea provoaca de fapt aceasta “batalie”. Acum se incearca impartirea Romaniei pe sectoare, presedintele Basescu isi petrece revelionul in Covasna, Ponta isi cere scuze si pleaca capul in fata autoritatilor maghiare, acum cativa ani spitalele din intreaga tara au fost inchise de prim-ministru sanatatii care era ungur, deci in zona Covasna-Harghita nu a inchis nici un spital, in majoritatea institutiilor sunt “presedinti” maghiari, nimeni nu face nimic, ne putem da seama pe zi ce trece ca revolutia din 1989 s-a intamplat absolut degeaba, liderii care ar trebui sa ne reprezinte si sa iubeasca teritoriul si poporul din care fac parte, de fapt vad din asta o mare afacere si ne vand din ce in ce mai mult, ne transforma in sclavi in propria tara… ce e de facut ?

Urmăriţi şi filmuleţul următor - A fost odata Transilvania – documentar 30 min. – celalalt chip al adevarului. Ce-am fost, am vazut. Ce-o mai fi, vom mai vedea…

 

A fost odata in Transilvania from Victor Roncea on Vimeo.

 

Va recomandam sa cititi si :

Ziaristi-Online Tag “Tinutul Secuiesc”- 

http://www.ziaristionline.ro/?s=tinutul+secuiesc&x=-1137&y=-271

Romania – Metode de Destramare a Tarii ( de Dinu C. Giurescu ) -

 http://bindiribli.ro/2013/07/06/romania-metode-de-destramare-a-tarii-de-dinu-c-giurescu/

Alertă națională: pământul – ultima avuție a românilor, va fi cedat străinilor din 2014

http://bindiribli.ro/2013/06/28/alerta-nationala-pamantul-ultima-avutie-a-romanilor-va-fi-cedat-strainilor-din-2014/

Eliade de vorba cu Blaga despre spatiul mioritic si omul universal romanesc

http://bindiribli.ro/2013/06/14/eliade-de-vorba-cu-blaga-despre-spatiul-mioritic-si-omul-universal-romanesc/

 

Sursa Foto : Basarabii46723_119374954899487_1625241913_n

Petre Țuțea, despre țăranul român: 
„Ţăranii formează o comunitate şi orăşenii o societate. Comunitatea e de natură organică şi societatea oraşului e de natură construită. Orăşenii sînt juxtapuşi, cum sînt cartofii în sac, în timp ce sătenii stau în sat prin reguli de comportare, convieţuire, prin asigurarea sănătăţii şi echilibrului mediului ambiant.”

„Când va dispărea ultimul ţăran din lume – la toate popoarele, vreau să spun – va dispărea şi ultimul om din specia om. Şi atunci or să apară maimuţe cu haine.”

„Comunitatea ţărănească este o realitate organică. Nu seamănă cu o adunătură informă (se poate observa şi aici că platonicianul din el avea oroare de topirea formelor) sau cu un azil de noapte. Sufletul ţărănesc are trăsături de o mare frumuseţe umană. Nu se poate vorbi de umanismul ţărănesc, fiindcă sufletul ţărănesc este incompatibil cu titanismul sau cu însingurarea încărcată de deznădejde.”

„O căruță de țărani a ținut în sah imperii.”

„Țăranul este omul absolut.

Nicolae Purcărea – Neînfrântul! Diferenta dintre un Roman si un Patapievici. Interviu cu un mare mester al traditiei populare, fost detinut politic 20 de ani ca legionar

$
0
0

1

 

Neculaie Purcărea – Neînfrântul!

Diferenta dintre un Roman si un Patapievici

2

 

 

A fost închis de pe la optsprezece ani, ca legionar, apoi eliberat și iarăși închis, ca partizan in munti, ceea ce atunci, în anii ’50, însemna „bandit”. In total, peste 20 de ani de temnita. Acum ne spune: Principiul in care am fost noi crescuți a fost să fim in linia creştină, nu paraleli cu ea: rugăciunea şi poezia ne-au fost nouă flacără! Dacă legi la gură poetul, duci istoria la cimitir, la abator, pentru că poetul sintetizează in cateva vorbe picătura de timp 

 

 

Părea a fi o seară ca oricare alta când lucrurile au scăpat de sub control și întâlnirea cu un domn a cărui vârstă n-aș fi putut nici măcar a o presupune ne-a răpit printr-un ciudat vârtej, ca o mașină a timpului pe care n-o stăpânești și căreia nu-i cunoști comenzile. Un domn în vârstă invitat de noi să ne deschidă o ferestruică, la fel ca în Windows, spre ceva ce, din pricini incerte, ne scăpase! Sau poate era un subiect prea delicat pentru prezentul nostru, mult prea ocupat cu altele. Domnul Neculaie Purcărea, ajuns tocmai de la Brașov la Tulcea spre a participa cu lucrările sale la o expoziție de sculptură în lemn dedicată Zilei Naționale a României, ne-a vorbit mai mult de o oră, într-o sală de teatru cu ceva mai mult de jumătate din locuri ocupate, în marea lor majoritate din ocupanți fiind elevi de liceu. Era vorba despre un fel de manual al suferinţei unei întregi vieţi ai cărei cei mai importanţi optsprezece (din optzeci și opt!) ani au fost extraşi de o imprevizibilă și halucinantă istorie şi mutaţi într-o altă dimensiune, într-un alt univers. A fost închis de pe la optsprezece ani, ca legionar, apoi eliberat și iarăși închis, ca partizan, ceea ce atunci, în anul de gratie 1949, însemna „bandit”. In total, 20 de ani de temnita. Asta, în câteva cuvinte. Destul de zgârcit cu vorbele, ne-a descris cam așa lucrurile:

3„Pe data de 15 aprilie 1948 am fost căutat de doi agenți de-ai securității acasă. Fratele meu le-a spus că sunt la Academie. Am reușit să mă ascund și am stat ascuns pe unde am putut. Luni de zile am fugit și de umbra mea, nopțile erau albe, zilele un chin. În toamnă, Virgil Popescu, un vechi cunoscut, mă duce în Munții Argeșului, în regiunea Șuici, unde un grup de 20 de oameni, condus de profesorul Dumitru Apostol, luase drumul muntelui. Viață de partizan: frig, foame, mizerii, de pază pe creste, de veghe noaptea, dar sufletul plin de speranță pentru cauza măreață în care ne înregimentaserăm! Eram tot timpul urmăriți, uneori înconjurați de trupele Securității, trebuia mereu să fugim dintr-un munte în altul. Băieții ăia, soldații de securitate, erau și ei tot români, copii de țărani. Să știți că, atunci când ne înconjurau și urmau să ne atace, făceau zgomot, fluierau, ca să ne anunțe într-un fel, să ne prevină. Încercuiți de trupele Securității, frunzișul ne-a fost prieten, am scăpat din încercuire – câțiva care au deschis focul au fost împușcați – dar până la urmă tot am fost prinși! Dar – tot prin trădare am căzut! ”. Gândul acesta, al trădării, îl mai hărțuiește din când în când, căci tot timpul îi e pe aproape. Fostul său camarad (pe care ani de zile l-a găzduit în casa din Șchei atunci când înnopta la Brașov!) Ioan Gavrilă Ogoranu (foto dreapta), era, la rândul său, neîmpăcat cu acest gând al trădării: „…4 martie 1949…. deci așa a fost distrusă Banda Dabija. Prin munca unor cozi de topor care au fost răsplătiți cu bani ( într-un loc se spune cu câte 10 000 lei). Unul, rămânând nerăsplătit, s-a simțit oarecum nemulțumit, știind că prin el s-a produs acțiunea din 4 martie 1949.

Fără să vrei, te duce cu gândul la felul cum au fost prinși Horia și Cloșca în noaptea de 27 decembrie 1784, deci în a treia zi de Crăciun, în aceiași munți. Istoria oficială se ferește să amintească această pată rușinoasă din istoria vie a românilor, mulțumindu-se să consemneze că cei doi au  fost arestați de armata austriacă, condamnați și trași pe roată în Alba Iulia, pe Dealul Furcilor. Și nu e bine și nu e drept.4Până nu vom recunoaște că Horia și Cloșca au fost prinși prin vânzare, legați și predați armatei austriece de către șapte nemernici, săteni vecini din satul lui Horia, lacomi după cei 300 de galbeni, istoria josniciei noastre se va repeta! Târgul trădării s-a făcut în seara de Crăciun, 25 decembrie 1784, în timpul colindatului, în crâșma jupânului Melzer. Cei șapte nemernici au făgăduit colonelului Cray că-i vor prinde și preda pe Horia și Cloșca în schimbul a 300 de galbeni. Numele iuzilor erau: Ștefan Trif, Manoșel Trif, Iacob Neag, Dumitru Neag, Ion Mătieș, George Mătieș și Niculae George. Au primit și arme și muniție, iar în timp ce creștinii mergeau la biserică, ei colindau munții și după trei zile i-au găsit pe cei doi încălzinduse la foc, în Pădurea Scorojet, pe Muntele Drăgoiasa. Nu i-au sărutat ca Iuda Iscariotul pe Iisus, ci i-au mințit că ei umblă la vânat pentru domni și când li s-a dat bine, au tăbărât pe ei, i-au legat fedeleș și i-au predat armatei. Apoi s-au grăbit să-și primească galbenii pe care i-au ronțăit fericiți până la adânci bătrâneți, netulburați nici de alții, nici de propria lor mustrare de cuget. Și au fost destui care i-au pizmuit pentru norocul ce l-au apucat cei șapte! Drept dovadă că așa a fost, după o lună, la 30 ianuarie 1785, în ziua Sfinților Vasile, Grigore și Ioan, ticăloșia s-a repetat pe o treaptă mai înaltă a mârșăviei, prin vânzarea lui Crișan, pe al cărui cap se pusese preț tot în galbeni. Hăituit timp de o lună cine știe pe unde, acesta, în seara acelei zile, a cerut ajutor la popa Moise din Cărpiniș, care îl primește, îi dă de mâncare și adăpost, apoi când i se dă bine, împreună cu fiul său Simion, popă și el în Șaza – Lupșa, și cu Ion Clisaru, Teodor Hulbuțu, Lazăr Lace, Teodor Momeanu, Ioan Șaitu, Irimie Șaitu și Todor Toitu, s-au repezit asupra lui Crișan, l-au legat și l-au dat prins, primind în schimb prețul de sânge. Nu a rămas consemnat dacă au fost și ei oarecum nemulțumiți de cât au primit. Dar nici ei n-au fost tulburați cu nimic cât au trăit. (…). Până când această pagină rușinoasă de istorie nu va fi însușită și înfierată ca să o știe și copiii din leagăn, istoria se va repeta din veac în veac. Mișei și slugi se vor strânge, alți Trifi, Mătieși, Diniși și Râștei vor mai vinde pe cei ce vor mai lupta și își vor da viața pentru mântuirea neamului românesc.”(Ioan Gavrilă Ogoranu, Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc.) Căci de luptat și de murit s-a luptat și s-a murit!

Tot Ioan Gavrilă Ogoranu, în aceiași carte, redă un raport al Securității din august 1949 privitor la moartea lui Macavei Alexandru (foto dreapta), figură legendară a „bandiților” anticomuniști din Apuseni: „(…). Asupra lui Macavei Alexandru s-au găsit o cărticică de rugăciuni, două fotografii, sentința de condamnare la muncă silnică pe viață, una armă tip rusesc, un sac merinde tip militar și 38 cartușe, un piaptăn de os și una batistă. Macavei Alexandru era îmbrăcat în haine țărănești din regiunea Mușca, pantaloni bufanți de lână de casă gri, veston țărănesc de lână de culoare gri, în cap una șapcă și în picioare bocanci. 5Fratele său Macavei Traian era îmbrăcat în haine militare kaki de ostaș. Totodată, raportăm că după terminarea acțiunii, făcându-se percheziție domiciliară unde au locuit criminalii, în urma lor s-au găsit următoarele : una raniță tip civilă, una cutie de binoclu, un încărcător pentru armă Daimller, una traistă țărănescă, pe care o întrebuințau ca raniță, un bidon de apă, una gamelă, un cojoc de piele de oaie, un ștergar, 61 ruble fabricate în anul 1937, una panglică de VIRTUTEA MILITARĂ, una medalie CAROL I pentru trecerea Donului și una medalie FERDINAND I din războiul trecut [foarte probabil că decorațiile îi aparțineau lui Alexandru Macavei, fost ofițer activ deblocat în 1946 și participant la luptele din U.R.S.S. – n.n.]”. Cam aceștia erau cei trădați, adică „bandiții”! Erau produsul unei educații, despre care Neculaie Purcărea ne-a mărturisit următoarele: „Nu putem fi nici şovini, nici exageraţi, căci toate popoarele au de transmis un mesaj, numai al lor. Ni se spunea la şcoală să apărăm etnia şi Biserica. Asta era legea omului pe care îl clădea pe atunci şcoala – legea onoarei, principiul muncii de zi cu zi, al consecvenţei şi ajutorarea fratelui de lângă tine… Conduita se crea prin exemplu”. Prin exemplu, deci. Iată un exemplu din exemplu: fratele lui Alexandru Macavei, despre care am citat raportul Securității mai sus, anume Traian Macavei, a fost executat în 11 octombrie 1950, orele 23.00. Iată ce spune raportul Securității : „Din partea autorităților cerându-i-se ultima dorință a spus că vrea să i se arate fotografia cu soția și copiii și întrucât la Penitenciarul Civil Sibiu i se găsesc bijuteriile ce le-a avut asupra lui acestea să fie împărțite în mod egal copiilor. Dându-i-se voie să scrie o scrisoare către familie, a scris următoarea scrisoare: 11 octombrie 1950 Scumpii mei și micuța mea dulce, din fața mormântului meu, vă cer iertare și vă trimit ultimul meu salut, de asemenea tuturor ce mă cunosc. TRĂIASCĂ PATRIA! Traian”.

6Aceștia erau „bandiții”, dintre care și Neculaie Purcărea a făcut parte, peste 20 000 numai în munți în acei ani, dar mulți, foarte mulți, prin sate, prin târguri și orașe. Iată de ce moartea lor le era necesară noilor stăpâni; de ce trebuia să le piară neamul și sămânța și de ce s-a lucrat atât de mult la asta, prin închisori, pe la canal, prin mine și prin Delta Dunării, apoi decenii la rând prin școli, la spălarea de creiere, pentru a se obține minunata struțo–cămilă a României fără români. Cu „bandiții” nu s-a prea reușit, încă mai sunt care mai trăiesc – slavă Domnului – dar cu viețile în parte distruse, cu tinerețile mâncate prin pușcării; cu spălarea de creiere a mers, în schimb, ca-n brânză, Nicolschi, de exemplu, murind liniștit, de moarte bună, nederanjat și cu pensie mare, fără ca asta să indigneze sau să preocupe pe cineva, „revoluționarii” din decembrie 1989 având grase, grase avantaje, în timp ce foștii deținuți politici și veteranii de război ( de cele mai multe ori ei fiind și una și alta!) au primit câte-o insignă și se așteaptă cu precipitată răbdare „să iasă din sistem pe cale naturală”! Da, așa e: a mers ca-n brânză!

7

 

Totuși, privirea aceea limpede a lui Neculaie Purcărea, dincolo de care, oricât te-ai strădui, nu vezi niciodată nimic dacă el nu vrea să se întâmple asta, privirea aceea pe care nu o poți susține și din cauza careia fotoreporterul nostru nu a reușit să facă tot ce și-a propus în materie de portret, privirea aceea, zic, nu este o privire acuzatoare. La 88 de ani, după o tinerețe petrecută cu arma în mână în munți și cu ghiulele de picioare, prin pușcăriile comuniste, Neculaie Purcărea nu crede, nu zice că „(…) văd mediocritatea din jurul meu,văd agresivitatea îngâmfată a prostului gust și știu, fără întoarcere, că acesta este poporul în mijlocul căruia m-am născut, din sămânța căruia am luat ființă și din substanța căruia sunt la rândul meu plămădit. (…) Să fii român este un mod de a trăi condamnarea. Cu această boală nu există tranzacție: spirocheta românească îşi urmează cursul până la erupţia terţiară, subreptice, tropăind vesel într-un trup inconştient, până ce mintea va fi în sfârşit scopită: inima devine piftie iar creierul un amestec apos.” – așa cum scria în Politice, ediția a II-a (București, Humanitas, 1997, pag. 50) actualul director al Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici; domnia sa, Neculaie Purcărea, nu crede că: „ Numai violența, numai sângele mai pot trezi acest popor de grobieni din enorma-i nesimțire. Mă simt personal jignit de prostia bășcălioasă, de acreala invidioasă, de stridența de țoapă a acestei populații ignare.(…) Privit la raze X, trupul poporului român abia dacă este o umbră: el nu are cheag, radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără șira spinării. Toată istoria, mereu, peste noi a urinat cine a vrut”. – , ca Patapievici (op.cit., pag. 63). Nu, Neculaie Purcărea nu spune nimic din toate astea. El a găsit mult frumos la poporul român, pe care îl slujește de decenii, sculptându-i în lemn motivele tradiționale și simbolurile multimilenare, a căror distilare în timp le-au făcut unice, inegalabile, în geografia lumii. El ne spune că „Am început lucrul în temnița de la Alba Iulia, în 1943, ca un elev al Părintelui Arsenie-Anghel Papacioc, și el era la acea vreme întemnițat. Apoi, 20 de ani s-au scurs din viața mea. După 1964 am reînceput să lucrez. Din acel imbold patriotic, pe care l-am găsit în file galbene de istorie.”

 

Spre deosebire de directorul Institutului Cultural Român, domnul Neculaie Purcărea, ale cărui lucrări sunt achiziționate de THE CENTER FOR ART IN WOOD din Pennsylvania – S.U.A., practic cel mai mare muzeu cu obiecte din lemn din S.U.A., ne spune altceva despre poporul român : „Înainte de8 a intra în tainele artei populare, aș dori să vă port prin frumoasa poveste a lui Făt-Frumos și a Ilenei-Cosânzeana, prin lumea de basm a lui Prâslea, a Zmeului, a Păsării Măiestre și a tuturor basmelor stilizate de Ispirescu, Urechia, Creangă, Alecsandri, a Tinereții fără bătrânețe și a vieții fără de moarte, să priviți cu nesaț țesături, și covoare, și costume, să ne închinăm icoanelor în care Divinitatea ne este relevată de armonia culorilor și iarăși să ne-nchinăm troițelor crescute în lumină, să vă port prin inestimabile tezaure de suflet ale neamului nostru, răspândite prin toate muzeele etnografice ale Țării. Căci aceasta-i țara noastră, o țară de basm!”. Ați văzut cum spune? O țară de basm! și cred că asta înseamnă dragoste. Căci domniei sale, pușcăriile și reeducarea, oprobiul public și hăituirea, n-au reușit să-i ucidă dragostea și astfel să-i lichefieze sufletul până ce „inima să-i devină piftie iar creierul un amestec apos”; n-au reușit ca astfel să-i terciuiască seninătatea și să-l transforme într-un om nou, cu mai multă sau mai puțină minte, cu mai multe sau mai puține lecturi. Nu, cu domnul Neculaie Purcărea ei n-au reușit, așa cum au reușit cu bietul director al Institutului Cultural Român ! Și tocmai de aceea cred că privirea atât de senină și lipsită de orice nuanță acuzatoare a domnului Neculaie Purcărea – Neînfrântul, este cea mai teribilă acuzare care, nefiindu-ne aruncată vreodată în față, ne transformă, generații, după generații, în oameni de mica statură!

Dan ARHIRE / LA DRUM 

9

Interviu cu Neculaie Purcărea:

Principiul in care am fost noi crescuți a fost să fim in linia creştină, nu paraleli cu ea: rugăciunea şi poezia ne-au fost nouă flacără!

Dacă legi la gură poetul, duci istoria la cimitir, la abator, pentru că poetul sintetizează in cateva vorbe picătura de timp 

Vizitandu-l, intimplător, in căsuța sa din Șcheii Brașovului, din Strada Pe Tocile, am rămas fermecați de frumosul romanesc pe care Neculaie Purcărea l-a strans in jurul său de o viață. Activ, la cei peste optzeci și opt de ani, am avut prilejul să-l urmăm și la Tulcea, unde, in 29 noiembrie 2011 a participat la o expoziție dedicată Zilei Naționale a Romaniei. După expoziție domnul Purcărea a susținut o conferință pentru – in special – elevii de liceu din Tulcea, apoi am urmărit impreună spectacolul intitulat Istoria Romaniei in cantece, susținut de corul Acapela Sailors. S-a legat apoi, acolo, un interviu, pe care suntem bucuroși a vi-l prezenta astăzi.

La DrumCeea ce aţi spus mai devreme copiilor, în sală a fost foarte concludent. Acest interviu adhoc nu doreşte decât să şlefuiască aspectele legate de pasiunea dumneavoastră pentru arta lemnului.
Cum ați ajuns la lemn?
Neculaie Purcărea: Lemnul este un material cu care comunici, pe de o parte; pe de altă parte mie mi-a fixat un ideal de viaţă, căci el exprimă mentalitatea romanească, o zonă a spiritualităţii romaneşti, a frumosului perpetuat ca tradiţie, ca să zic aşa. Lemnul te face să inţelegi mai bine spiritul romanesc, căci prin lemn se exprimă cel mai bine, cel mai armonios, sensibilitatea, geniul poporului roman. Din pricina tradiţiei, a perpetuării ideii, a frumosului, criteriul pe care continuitatea spirituală il cere şi il inspiră, lăsind in urmă o comoară de valori. Aşa cum, din păcate, astăzi nu mai este exprimat autenticul!
La DrumCând aţi început?

Neculaie Purcărea: Am inceput in ‘43, ca ucenic al lui Papacioc (părintele Arsenie n. n. – foto dreapta din tinerete), care era un mare sculptor şi care a făcut la Aiud Chivotul, adică Mănăstirea Curtea de Argeş, in miniatură – o lucrare splendidă, domnule, splendidă! Avea şi echipă, nu lucra numai el singur. Apoi, in ’43 in inchisoare la Alba Iulia aveam un mic atelier in care mai lucram și eu, dar cam fără sens, după ureche: mai făceam o tabacheră pentru ţigări, mai niște piese de şah…uite, mai am și acum o cutie de şah de atunci…

10Mai departe, au fost inchisorile, unde s-a aplicat acea politică de exterminare. Am un camarad in viaţă, e medic la Paşcani, care lucrează la o carte despre acest fenomen, in care spune că s-a ajuns pană acolo incat omul insuși a ajuns duşman pentru om! Ferească Sfantul să fi ajuns pe atunci un dispărut. Eu nu ştiu cum a mai rămas din mine instinctul de conservare, care te impinge să mai trăieşti. Că la bătaie, omul nu rezistă prea mult şi devine puţin laş.. Oricat ar fi de grozav. Nu ştiu cum se face că iţi vin amintirile, că de sinucis nu poţi să te sinucizi. Și dacă acolo sau mureai, sau cădeai, nu-ţi păsa cum curge sange de la un vecin, că veneau mereu şi-ţi aruncau –ingrozitor!- unul bătut măr in celula ta. Nu poți trăi constant așa, nu ca pe o intamplare, ca pe un accident, ci ca pe un mod de viața, incontinuu, ceas după ceas, zi după zi, noapte după noapte, an după an! Te-ngrozeşti, te-apucă nebunia…Gherla, Alba Iulia, Aiud, Piteşti, Craiova, Bucureşti, am mai fost prin lagăre de muncă langă Ovidiu, un şantier al Canalului! Barăcile acelea de acolo… După Revoluţia din Ungaria le era incă frică să nu se intample ceva. Pană şi lui Stalin i-a fost frică de regenerare. Că de ce, nu ştiu de ce aveau de gand să ne imprăştie şi in Siberia ca să se piardă toată bruma asta de oameni, că de legionari le-a fost frică! Tare le-a mai fost frică, pentru că in ’39 fuseseră decimaţi şi apăruse iar spiritul lor, in ’40! Un lucru pe care nu l-am ințeles nici acum a fost cum am rezistat noi 20 de ani fără să scadă intensitatea opunerii! Să lupţi cu sistemul in permanență, pentru că trebuia să faci ceva ca să ieşi, să uiţi de disperarea aceasta care a transformat puşcăria in mănăstire şi mănăstirea intr-un act de cultură! Atunci trebuie să faci ceva, trebuie să găseşti ceva de lucru, ca să uiţi de disperarea care incepe să te roadă. Si noi cum am inceput? Noi am inceput prin rugăciune şi poezie, că rugăciunea şi poezia ne-au fost nouă flacără!
La DrumCredeţi că flacăra aceasta poate reînvia?

Neculaie Purcărea: Nu văd cum, dar nu e musai să fie cum cred eu, omul simte, după chipul său se poate vedea ce ar fi putut sau ar putea face. Eu aşa mi-am caştigat toţi copiii. Eu mă uit la om şi-l inţeleg. Aşa i-am caştigat şi pe copiii colegului meu, care mă preferau pe mine, inţelegeau, nu aveau banii care erau necesari şi veneau la mine din situaţia lor amară. Căci mama şi tatăl lor nu se inţelegeau, avand o situaţie grea. Copilul venea plangand la mine, fără să inţeleagă… simțea.11

Altfel era atunci, dar și acum copilul, nepregătit pentru viaţă, termină şcoala şi facultatea şi nu ştie incotro s-o ia! Copilul e pregătit in falsitate! Si cand dă de viaţă, dă de dezastru! Profesorii spun că pregătesc copiii pentru şcoală! Ei trebuie să-i pregătească pentru viaţă! Asta e! Se pregăteşte intrarea lor intr-un jug! Istoria nu ne-a lăsat in juguri! Rezistenţa de pană in ’58 explică mai bine lucrul ăsta. Omul s-a născut cu dragoste de pămant! Nu mult! Era un altoi. Omul nu s-a născut in biserică, omul s-a născut langă biserică. Cu toate cele ce le incearcă ei, nu mai sunt izvoare… Țăranul nu mai e ţăran, e muncitor agricol, el e unealtă de lucru, a căzut. Dacă i-am supărat cu ceva, cu asta i-am supărat, că ei au vrut să devenim unelte de lucru, iar noi ne-am opus! Principiul in care am fost noi crescuți a fost să fim in linia creştină, nu paraleli cu ea!

La DrumÎn 1943 erați ucenic al Părintelui Papacioc și uite că astăzi aveți la rândul dumneavoastră ucenici! Cum aţi transmis mai departe darul?
Neculaie Purcărea: Aoleu, am foarte mulţi ucenici şi urmaşi in afară de nepoata mea, Zina Manesă Burloiu! Mai am un elev stabilit in Austria, şi care are har, s-a născut cu dalta-n mană, s-a mai pierdut o elevă care lucra extraordinar de spre perfect şi căuta perfecţiunea! Am vrut s-o dau la Arte Frumoase, dar s-a pierdut, a plecat in Anglia să studieze ştiinţe economice… Ce păcat! Multor elevi le-am văzut darul, dar pe toţi i-am invăţat ce ştiam, le-am transmis egal ceea ce am avut a le spune. Mai mult, i-am cooptat pe elevi la tradiţie, i-am făcut părtași, apropiindu-i de pămant!
12
La DrumAdică aţi dat “din mână în mână”!
Neculaie Purcărea: Chiar aşa! Că nu se-nvaţă decit după 30-40 de ani de experienţă, in care a trebuit să şi citesc, să studiez, o mulţime de cărţi de etnografie (probabil aţi luat cărticica mea de la masă!) a trebuit să tot culeg pe chestia asta… Elementele componente ale artei populare, pentru că artă populară e şi lemn, e şi lut şi ţesătură, e şi os… și uite așa a trebuit să citesc mii și mii de pagini, să văd sute și mii de obiecte, să lucrez mii de ore, ca să iasă abia o cărticică!
La DrumȘi arhitectura populară, gastronomia populară…tot date din mână în mână!
Neculaie Purcărea: Da, dar astea sunt alte genuri, se socotesc acum lucrurile după categorii. Gastronomia este ceva – arta monumentală, bunăoară, unde intră arhitectura, porţile – altceva! Vedeţi, Zina are acasă o poartă in lucru, după originalul de peste 150 de ani, care se află la mine!
La DrumAm văzut-o când am vizitat-o, dar am mai văzut şi scările…
Neculaie Purcărea: Da, şi scările! Dar imi dau seama că am uitat la conferință ceva important, am uitat să sintetizez din Radu Gyr: 1. „Cele mai crancene infrangeri sunt renunţările la vis!”, și tot el a spus: 2. „Ridică-te Gheorghe, ridică-te, Ioane!” pentru care chiar a fost condamnat. Dacă legi la gură poetul, duci istoria la cimitir, la abator, pentru că poetul sintetizează in cateva vorbe picătura de timp. De poet le e frică! Categoric! Poetul, muzicantul, artistul, intr-un cuvant!
La DrumCum vi s-a părut concertul de astă seară?
Neculaie Purcărea: A fost nemaipomenit, pentru cine a inţeles sensul, momentul acesta inălţător. Am pretenţia că am văzut multe manifestări, insă acesta văzut in această seară este unul pe care trebuie să-l menţionez de aici inainte și pe care, cu siguranță il voi ține minte! El reprezintă mandria unor oameni ca cei din această parte de țară, care –ca şi noi ardelenii – au făcut ceva pentru libertate și ideea națională. Fără ridicare, demnitate și chiar eroismul celor care au trăit candva nu s-ar fi putut! La noi, in Transilvania, stăpanirea austro-maghiară a fost foarte dură, eu ştiu, că din Scheii Brasovului am trăit aceasta! Nu aveam noi, voie, să intrăm in cetate! Cărţile lui Rebreanu sunt autentice, pline de viaţă, sunt adevărate, eu am trăit in Șchei, unde s-a păstrat fiinţa Neamului! Acolo, in casele acelea mici…unde aţi fost la Zina!
La DrumDe unde se intră fără trotuar direct în curte… o lume atât de diferită!
Neculaie Purcărea: Casa lor este un loc de expoziţie, este nemaipomenită! Spiritul omului care a sfinţit locul. Pe valea aia mică…
dintr-o casă veche…atata frumos!
Interviu realizat de Dan NICOLAU
Fotografii de Vlad VOICA

Cititi inca un interviu cu sculptorul Neculae Purcărea:

13

Am transformat închisoarea în mânăstire şi mânăstirea în focar de cultură
(Interviu de Ana A. Negru) 
Domnul Neculae Purcărea este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi artişti români, care s-a dedicat de-a lungul vieţii sculpturii tradiţionale a lemnului. Nu e nevoie decât să-i deschizi poarta sculptată pe care se regăsesc motive decorative străvechi, precum rozeta, colţul de lup, zig-zagul, vârtejul sau “soarele de dimineaţă”, frânghia sau simbolul şarpelui, pentru a face trecerea într-o lume a tradiţiilor străvechi plină de însemnătate, pe care d-nul Neculae Purcărea a vrut s-o însemneze şi pe fiecare piesă de mobilier sau obiect decorativ din casa în care trăieşte. E ca şi când întri brusc în alt univers, încât te simţi privilegiat să fii acolo, ştiind că fiecare obiect din casă are povestea lui. Întocmai ca d-nul Purcărea, care, la cei 88 de ani ai săi, a trecut prin multe evenimente şi a cunoscut oameni care i-au schimbat viaţa. Până şi modul în care a învăţat să sculpteze, este cu totul neobişnuit pentru noi, asta pentru că a trebuit să suporte 20 de ani de închisoare în temniţele comuniste, după ce el şi alţi cca 5000 de studenţi au fost prigoniţi de regimul Antonescu şi trimişi la “reeducare” în închisori. Dar, iată că vă dezvăluim aici povestea de viaţă a acestui mare sculptor, considerând-o binevenită şi pentru înţelegerea unor realităţi istorice.
– Domnule Neculae Purcărea, v-aţi născut în anul 1923, aici în Braşov. Cum au fost anii copilăriei dvs în Braşovul de acum 70 – 80 de ani? Ce vă amintiţi cu plăcere de atunci?
Copilăria pe vremea aceea era simplă, dar plină de bucurii. Copilul n-are griji, n-are necazuri, decât aşa, pe ici, pe colo, efemere. În rest, vacanţele le petreceam prin grădini, prin pădurile de-aproape; mergeam prin toate poienile care erau încărcate cu fructe şi ne ump

leam sânul cu mere, pere, cireşe, cu ce fructe găseam. Mai veneam acasă la prânz, dar sporadic, atâta cât să mai luăm de la mama câte-o bucată de pâine cu ceva. Atunci totul era simplu; nu era nici moda, nici măcar tentaţia de a fi mai altfel decât ceilalţi copii. Nu era nici radio. După aceea, la Liceul Şaguna, unde am făcut cursul inferior, era obligatorie uniforma, cu număr, cu capelă, cu tot. Toţi eram la fel.

14

- Ce-i însufleţea pe copii şi pe tineri în acea perioadă? Cum aţi ajuns să vă alăturaţi grupării legionare? 
Când eram eu copil, era exact perioada când mişcarea legionară era în ascensiune. Şi noi, copii fiind, ne luam după grupul cu fanfara militară şi după cântece. Şi aşa am prins şi noi, încetul cu încetul, dragostea de mişcarea legionară. Aşa ne-am inspirat. În plus, în perioada aceea, la mine locuia profesorul Ion Faur din Râşnov (că de-acolo era mama). El era doctor în teologie, un om deosebit, care aduna în jur

ul lui toţi profesorii de la Şaguna. În 1936, apăruse la Şaguna o pleiadă de tineri profesori – majoritatea legionari, care toţi veneau aici şi discutau. Noi, copiii, trăgeam cu urechea şi ne plăcea ce auzeam: se vorbea despre biserică, despre neam, despre necesităţile neamului.

- Ce însemna pentru dvs un legionar pe vremea aceea? Cum înţelegeaţi dvs această grupare?
Cinstit să-ţi spun, n-am înţeles la vârsta aceea, dar vorba lui Nicolae Steinhardt (29 iulie 1912 – d. 30 martie 1989), care a fost întrebat: Cine te-a făcut ortodox? , la care el a răspuns: Clopotele; că el, copil fiind, se ducea şi la sinagogă, şi la biserică. Pentru el, era totuna, tot slujbă era. Şi-n felul acesta zic şi eu: Cine te-a făcut legionar? Cântecul. Nouă ne plăceau cântecele. Şi melodiile, şi versurile. Aşa, încetul cu încetul, am dăruit joaca acestui crez. Fără să ne dăm seama. Am fost şi puţin dirijaţi, bineînţeles. Ne înâlneam în şedinţe comune cu cei din Făgăraş, cu cei de aici din Braşov, din Ploieşti. Atunci l-am cunoscut şi pe Ion Gavrilă Ogoranu (1 ianuarie 1923 – d. 1 mai 2006), dar şi pe alţii. Apoi, am avut nişte instructori excepţionali. Vedeţi, ca să te ataşezi de cineva, trebuie să-ţi fie un exemplu. Ori noi, asta am avut.15
Nişte oameni extraordinari! Cine ne-a educat pe noi, şi pe mine, şi pe Ion Gavrilă, a fost Gicu Apostolescu, în care vedeam într-adevăr un om pe care puteam să-l urmez, care ne inspira, care ne dădea curaj, care, în fond, ne creştea. În felul acesta, după anul 1940, am continuat să ţinem şedinţe, însă acestea erau pur şi simplu educative. N-aveau nimic politic în ele. Nu purtam arme şi nici n-a fost vreodată vorba de aşa ceva. Însă era bucuria de a ne întâlni cu toţii şi de a creşte împreună. Asta a fost mişcarea legionară. A crescut, a zidit. Lupta antisemită nici nu exista şi nici nu ştiam noi de aşa ceva atunci. Ei, în 1942, am intrat la închisoare. Şi acolo am început şi noi să înţelegem cam ce-i mişcarea legionară şi de ce se temeau ei de noi. Pentru că la închisoare n-am avut voie să avem cărţi legionare, dar în schimb, aveam cartea lui Antonescu, Pe marginea prăpastiei, în care, Antonescu pentru a combate mişcarea, dădea fel de fel de citate din principiile mişcării (legate de muncă, de conduită etc), ori noi pe acestea le învăţam şi ni le însuşeam aşa din mers, pentru că eram doar nişte copii. Din cârpe, ne făcuserăm o minge şi ne jucam cu ea în închisoare. Ba cu mingea, ba cu ţurca. Şi apoi, bineînţeles, eram grozavi! Ne războiam cu administraţia, ne războiam cu primul gardian, pentru te-miri-ce. Şi nu ne dădeam seama că poate fi şi mai rău. Toţi tânjeam după libertate. La ora aceea, aveam puţin peste 18 ani.
- Cum privea tânărul Nicolae Purcarea cei 15 de ani pe care urma să-i petreacă în închisoare? Vă făcuserăţi un plan prin care să puteţi depăşi orice chin?
Aveam program. Şi învăţam, şi ne jucam, şi învăţam, şi ne jucam, iar duminica venea un preot – părintele Popescu, din Piteşi, care ne ţinea o slujbă. Un fel de catehizare, că noi toţi aveam Noul Testament la noi şi citeam în toată ziua câte un fragment.
-Povestiţi-mi despre perioada acelor ani grei. Unde aţi fost prima dată închis? 
Prima dată am fost închis aici la Braşov, după aceea ne-au mutat la Piteşti, prin via Văcăreşti. Acolo am cunoscut mizeria umană, pentru că era tot felul de lume, toţi aşa-zişii legionari. Dar, pe parcurs, s-a dovedit că nu toţi au fost legionari. Pentru că, a fi legionar înseamnă – acum vă spun asta după maturizare – a avea anumite trăiri. A fi bun creştin, în primul rând. Pentru că mişcarea legionară n-a făcut altceva decât să deschidă porţi: spre sfinţenie, spre eroism, spre cinste. Asta a vrut să facă. Oriunde-ai fi, să fii cinstit: cu banii tăi, cu banii publici; să nu te joci. Acesta e marele şi simplul adevăr pe care mişcarea legionară vroia să-l creeze. S-au făcut şi greşeli, nimic de zis. Dar, nu uita: când izvorul porneşte din pădure şi trece peste stânci, durează până intră în făgaşul lui vijelios. Aşa a fost şi cu mişcarea legionară, până şi-a găsit albia, că dup-aceea a intrat în făgaşul ei. Când căpitanul Corneliu Codreanu (foto dreapta sus) a lansat doctrina şi toate principiile, atunci s-a ajuns la o maturizare. Vedeţi, norocul nostru care a fost? Că am rezistat 20 de ani în închisoare. Cum am făcut asta? Am transformat închisoarea în mânăstire şi mânăstirea în focar de cultură. Că toţi aveam acolo, tot felul de profesori. Care mai de care mai ştiutor.
16
- Care au fost “colegii” dvs de chin? Şi ce-aţi învăţat de la fiecare? 

17

La Aiud, am stat şi cu nea’ Petrică Ţuţea (foto dreapta, cu familia sa). Domnule, la el ştiinţa era un fel de joacă. Pentru că era de-ajuns să-l zgândări puţin într-o problemă şi el se declanşa. Pentru că mama mi-a spus, că “Dacă la 30 de ani nu am capu’ cât o baniţă, nu însemn nimic” şi “dacă la 40 de ani nu eşti deja înstărit, avut şi la casa ta, nu eşti om”(Petre Ţuţea). Ori el, săracul, n-a avut parte. Pentru că, tocmai în perioada aceea în care putea să dea mai mult, a fost începutul detenţiei lui. El nu se vroia conducător, dar se vroia legislator. El să emane legi, el să emane reguli şi conduite de viaţă. A fost pentru noi un mare exemplu. Şi ne plăcea. Norocul era că mai mergeam la muncă şi el stătea şi vorbea toată ziua.
Aveam o curticică pentru muncile interioare la Aiud şi el stătea pe un scaun şi povestea toată ziua, până venea gardianul şi-l scutura: Bă Ţuţeo, tu n-auzi că trebuie să taci odată? Tot el ne povestea: Mă obligau să scriu împotriva lui Maniu, ori eu, cum să scriu împotriva lui Maniu? Sau a unui confrate. Cum să scriu împotriva unui confrate? Avea o cinste înnăscută. L-am mai întâlnit apoi în Bucureşti, după 1964. Până la moarte a fost neschimbat. N-avea noţiunea valorilor materiale, n-avea noţiunea banului, dar a trăit aşa. Norocul a fost că cei care îl cunoşteau, îl preţuiau. A fost un om deosebit. Păcat că s-a dus tocmai când ţara are mai mare nevoie de un astfel de om şi de alţii ca el: Cioran, Noica şi alţii. Tot la Aiud l-am cunoscut şi pe Părintele Stăniloae (foto dreapta, cu familia sa).
Dar izolarea era aşa de mare, încât tot ce vorbeam, comunicam prin codul Morse şi aşa ştiam cine e alături, cine a venit, cine pleacă. Sau, dimineaţa când ne trezeam, ascultam ultima poezie a lui Radu Gyr, tot prin Morse. Învăţasem alfabetul Morse, aşa, pe parcurs. Şi aveam noi sistemul nostru, prin care nu trebuia să spună tot cuvântul şi aveam semnele noastre prin care răspundeam dacă am înţeles, ca să poată trece mai departe. Din cauza izolării, lucrul cel mai grav în închisoare era amorţirea minţii. Boala cea mai grea în închisoare, nu era alta, decât deznădejdea. Pierzându-şi credinţa, omul intra în deznădejde şi atunci era pe jumătate mort. Nu mai mânca, se slăbea şi se ducea.
A venit în celulă un cetăţean, s-a aşezat pe colţul patului şi stătea. Şi când l-am văzut aşa, am început să-i pun întrebări, ca să-l fac să vorbească. Era pictor.
- Cum, sunteţi pictor şi dvs tăceţi? Nu vreţi să ne povestiţi de-ale picturii? Aşa l-am scos din amorţire. Că dup-aceea, spunea la toţi: Nae Purcărea m-a readus la viaţă! 
Din cauza condiţiilor de acolo, trebuia să ne punem mintea la contribuţie, să învăţăm tot timpul. Rugăciuni, psalmi, poezii, orice! În felul acesta, te situai pe poziţia omului care făcea ceva. În ziua de azi, de ce se năruiesc pensionarii iute? Pentru că nu mai au un ţel în viaţă. Cei care au ceva de făcut în mod continuu, îşi păstrează încă prospeţimea, şi fizică, şi psihică. În închisoare, dacă prindeam un profesor de logică, învăţam logică; cu unul de germană, învăţam germană. Numai rusă n-am învăţat, deşi am avut acolo un profesor universitar de teologie deosebit – Ioan Georgescu (16 martie 1889 – d. 4 martie 1968). O somitate în materie şi cu o memorie formidabilă! A stat 10 ani în Siberia! El a fost numai în lagăre speciale, unde erau foşti ambasadori, foşti miniştri care cădeau în dizgraţie şi erau trimişi în Siberia. El vorbea o rusă aşa de frumoasă! şi noi am zis “hai să învăţăm rusă de la el”. Dar n-am mai avut timp, pentru că ne-au despărţit.
Am mai stat şi cu Puiu (Ovidiu) Cotruş (24 februarie 1926 – 12 septembrie 1977), nepotul poetului Aron Cotruş. Puiu Cotruş era studentul lui Blaga, făcuse şi filosofia, şi teologia, era critic literar, estetician, eseist. Pasiunea lui era dramaturgia lui Dostoievski. Ne-a vorbit luni întregi despre Demonii lui Dostoievski. A disecat fiecare personaj din scrierile acestuia. Tot la Aiud, am stat cu un profesor arheolog, care atâtea mi-a vorbit, încât îndrăgisem arheologia. M-a purtat prin toate erele!
- Cum erau condiţiile de detenţie?
E foarte ciudat. Pentru că dacă lui Stalin i-a fost frică de ceva, a fost mişcarea legionară şi puterea ei de renaştere. În 1945, când s-a pus problema Ce facem cu minoritatea legionară?, s-a propus să fim împrăştiaţi prin Siberia. Însă, apoi s-a decis ca legionarii să fie educaţi şi folosiţi în folosul lor. Aşa s-a născut Piteştiul, unde se făcea o reeducare prin bătaie. Am avut ghinionul să trec prin toate.
- Şi cum aţi rezistat, totuşi? Au existat şi momente “bune” sau “salvatoare” cât aţi fost închis?
În toiul bătăilor de la Piteşti, într-o noapte, am visat-o pe Maica Domnului. Şi sigur că m-a întărit. Spre norocul meu, mâna lui Dumnezeu am simţit-o, pentru că prima fază de reeducare era când tu trebuia să spui tot ce ştii. Ultima fază a fost:
- Mai crezi în Dumnezeu?
La care, am ridicat vreo câţiva mâna.
– Domnule, mai cred.
– A, păi cu tine mai am de lucru.
Singura noastră legătură cu divinitatea era rugăciunea. Fără această rugăciune, n-am fi făcut nimic.
18- Poate că rugăciunea era şi mai importantă când se apropiau sărbătorile mari, iar dvs eraţi închis.
Vă lăsau să simţiţi sărbătorile în vreun fel?  
Nici vorbă! În Vinerea Mare, ne dădeau să mâncăm carne! Că ştiau că nu mâncăm. Şi dup-aia ne dădeau o zeamă chioară. Dar nu ne interesa, pentru că erau şi oameni care ţineau post negru toată săptămâna. Şi rugăciune. Cei care aveau norocul să aibă în celulă şi un preot, erau binecuvântaţi.
Că asta n-au reuşit ei: să ne desprindă sufletele de Dumnezeu. Tot timpul zicea Ţurcanu:
Cu tine mai am de lucru! Deoarece credinţa vă ţine legaţi de mişcarea legionară! 
- Închis fiind, cum aţi ajuns să practicaţi sculptura? De la cine aţi învăţat?
n 1943 – 1944, eram la închisoarea din Alba Iulia. Ne duseseră din 1942 la Piteşti şi de acolo, ne-a transferat la Alba Iulia. Eram o puzderie de copii; vreo 5000; toţi din frăţiile de cruci. Şi, acolo aveam un mic atelier. Nişte elevi de-ai părintelui Anghel (Arsenie) Papacioc (n. 15 august 1914, în prezent părinte la Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol) au venit într-o zi la mine şi m-au chemat să mă înveţe ceva. Şi aşa, mi-au pus dalta în mână. Aia muncă! De acolo, am păstrat o tavă deosebită pentru mine, nu neapărat pentru valoarea ei estetică, ci pentru cea afectivă şi pentru că a marcat începutul meu în sculptură.
- Cand v-aţi eliberat prima dată din închisoare şi ce-a urmat?
În 1956, am fost repartizat cu domiciliul forţat în Bărăgan, în satul Lăteşti. Acolo m-am căsătorit în 1957. Soţia era studentă la Iaşi şi fusese şi ea închisă 8 ani. (Dupa Bărăgan, a mai fost închisă încă 6 ani, eliberându-se doar cu câteva luni înaintea mea).
În Bărăgan am stat 2 ani şi jumătate, timp în care am făcut gospodărie, am pus flori în jurul casei, am pus zarzavaturi, am avut capră, găini, porc. Frumoasă gospodărie! Apoi am lucrat. La început ca muncitori necalificaţi, pe câmp. Strângeam baloţii cu paie rămaşi de la secerat. Apoi, am lucrat şi la contabilitate, iar în ultimul timp, făcusem o echipă de zidari. Vreo 20. Aveam un inginer constructor, un meşter zidar şi în rest, aveam preot, avocat, studenţi – toţi care ieşiseră din închisoare. Dar, lucram, şi ce făceam, făceam bine. Învăţam unii de la alţii şi bine-a fost, pentru că ne-a folosit după aceea.
De exemplu, la Aiud, mă luase plutonierul politic la ochi. Şi când venea şi întreba, care eşti meşter nu-ştiu-de-care?, eu mereu ridicam mâna şi spuneam că eu sunt. Eram de toate. După aceea, tot la Aiud, am dat de un braşovean care făcea sobe de teracotă. El m-a învăţat şi pe mine să fac.
În 1958, ne-a arestat din nou şi ne-a dus în lagărul din Noua Culme. Acolo, ne trezea dimineaţa şi ne duceau la munci. Era de Sfântul Ilie, ţin minte şi-acum. Şi era un kilometru în faţă, ca să sapi la porumb. Şi dacă rămânea ceva în urma ta, bâta era pe tine! Acolo, însă, veneau din timp în timp nişte comisii de la Bucureşti. Că şi nouă au vrut să ne însceneze la început un proces. Le era frică de noi. Însă, n-au reuşit şi de la caz, la caz, veneau să ne propună să devenim informatori. Aşa au ajuns şi la mine şi un colonel mi-a spus:
-Domnule, dumneata, mai ai încă 12 ani de făcut.
- Da, dar eu ştiu că ăia au fost graţiaţi.
- Da, dar noi am anulat toate graţierile.
La care eu i-am spus:
– Domnule, eu am trecut prin atâtea, am trecut prin Piteşti, prin Gherla…şi nu pot să mă duc la camaradul meu, să-l trag de limbă şi să vin la dumneavoastră să vă spun. Iar el mi-a spus să mă mai gândesc.
A mai venit de două ori după aceea, m-a luat cu înjurături, cu ameninţări, dar eu i-am dat acelaşi răspuns. Mi-a zis:
- Banditule, tot bandit ai rămas! Te bag în lanţ şi te trimit la Aiud!”
I-am spus:”Domnule colonel, ori aici, ori la Aiud, tot detenţie e, aşa că…
19Neacceptând să devin informator, de la Canal, am fost trimis la Craiova, însă am fost oprit în carantină la Piteşti, pentru zece zile. Acolo, n-am dormit deloc, că tot aşteptam să coboare Ţurcanu. Însă acesta, spre norocul meu, fusese mutat la Gherla. După cele zece zile, de la Piteşti, am fost trimis la Craiova, pentru un proces. Apoi, la întoarcere, m-au adus din nou la Piteşti, tot pentru zece zile. De la Piteşti, m-au trimis la Jilava şi în primăvara anului 1952, ajung la Gherla, unde teama mea cea mai mare era că îl voi înâlni din nou pe Ţurcanu. Dar, alt noroc! Ţurcanu fusese mutat la Bucureşti cu puţin timp înainte să ajung eu acolo. Apoi, am fost scos la munca cea mai grea, la perii de pir. Problema era că pirul acela fiind umed, rodea buricele degetelor şi le lăsa sângerânde. La câtva timp după aceea, am fost acuzat că am trădat marea cauză a demascării, adică prevenisem pe câţiva să se ferească de studenţi, pentru că sunt chemaţi să raporteze. În urma acestui fapt, m-au trimis la izolare. La parter, erau TBC-iştii care aşteptau să moară, aşa că erau microbi peste tot şi la etaj era izolarea, unde săptămânal eram bătut. Asta a durat luni de zile. Condiţiile de detenţie erau mizere. Dormeam pe jos, ni se dădea o zeamă chioară şi la un moment dat, am început să nu mai simt frigul, să transpir, să nu-mi mai fie foame şi, în final, să scuip sânge. Aşa am dus-o luni de zile şi mi-am dat seama ca sunt TBC-ist.
Norocul meu a fost, că după luni de zile, au băgat acolo cu mine un ţăran din Moldova: nea’ Jenică. El era pietros, îndesat, iar eu o mortăciune. Şi atunci a început: Hai, bre! Mişcă-te! A început el să mă mişte şi m-a obligat să vorbesc. Şi am tot vorbit. La un moment dat mi-a spus:
- Dar, bre! Tu nu-i înjuri pe ăştia?
- Nu-i înjur.
- Vai de capu’ meu, oare n-oi fi legionar!
- Ba da, nea’ Jenică! Stai să-ţi povestesc.
Şi săptămâni de-a rândul, i-am tot povestit: ce vrea mişcarea, de ce ne urăsc atât. Pentru că le-am furat studenţii şi muncitorii, care au vrut să devină astfel zidari de veacuri viitoare, adică să fie stăpâni pe munca lor, pe pământul lor. Şi i-am tot povestit lui nea’ Jenică, de uitasem de tot.
El m-a îngrijit, m-a spălat, mi-a luat picioarele şi mi le-a frecţionat, mi le-a pus în mişcare, ca până la urmă să-mi spună:
- Bre, hai să te învăţ o horă de la noi! Tare, tare, cumsecade omul! Dumnezeu mi l-a trimis! 

Apoi, norocul nostru care a fost? Că între timp a murit Stalin, aşa că ne-au scos de acolo.

Revista SATUL
Acasa-la-domnul-Purcarea-Foto-Vlad-Voica-La-Drum-Ziaristi-Online
Interviul din revista La Drum a fost publicat si de Romania Uneste-te!

Fenomene paranormale

$
0
0


Pentru fiinţele umane ce se află la adâncime în peşteri survin anumite anomalii temporale

Un fapt deja recunoscut în lumea științifică este acela că percepția timpului este diferită în măruntaiele Pământului. Pe măsură ce pătrundem mai adânc, kilometru după kilometru, spre centrul planetei noastre, funcțiile vitale ale organismului încetinesc, iar influența astrelor care ne ritmează orele și zilele se atenuează și ea. Aceasta este și opinia savantului Michel Siffre. El consideră că metabolismul uman este în mod cert influențat pe parcursul unei zile petrecute în adâncul Pământului, căci acolo timpul curge mai încet decât la suprafață. Este de netăgăduit că, în adâncul Pământului, așa cum multe tradiții ne confirmă, se produc diverse miracole. Astfel, dualașii, un trib african, cred că peșterile au proprietatea de a regenera trupul uman. Etnologul Paul Chantenet a asistat la mai multe expediții subterane ale acestui trib. Bolnavul, uneori chiar muribundul, este dus de-a lungul galeriilor mustind de apă, în profunzimile Pământului, până la o încăpere subterană, unde acesta intră până la gât în argilă moale. El este lăsat acolo pe parcursul a două zile, izolat, fără hrană, în întuneric. S-a constatat că în unul din două cazuri, bolnavul se vindecă.

7365_9

Persoanele rămase captive sau izolate sub pământ în urma unor alunecări de teren au revenit la suprafaţă într-o stare mai bună de sănătate decât înainte! Dagmar Fernsfield, un savant american care a efectuat un studiu asupra sportivilor și speologilor, a ajuns la aceeași concluzie. Persoanele rămase captive sub pământ şi deci izolate de lume în urma unei alunecări de teren au revenit la suprafață într-o stare de sănătate mai bună decât înainte. Problemele osoase, de circulație sanguină dispar ca prin farmec. Speologul englez Waltham a scăpat, de exemplu, de un reumatism articular de origine infecțioasă.

Conform cercetărilor lui Fernsfield, țesuturile musculare și osoase ale sportivilor care erau și speologi prezentau mai puține semne de îmbătrânire.
Dar tradițiile antice merg și mai departe: uneori , curgerea timpului este pur și simplu oprită în profunzimile peșterilor Pământului. Să trecem în revistă câteva astfel de mărturii.

După anticul Pausanias, Epimenide din Creta a intrat într-o zi într-o grotă pentru a dormi. Nu s-a mai trezit decât… 40 de ani mai târziu!
Versiunea lui Diogene Laertius din „Viețile și doctrinele filosofilor“ (I, 109) despre același eveniment este chiar mai uimitoare.

 

Epimenide a fost trimis într-o zi pe câmp de către tatăl său, pentru a găsi o oaie pierdută. Pe la prânz, el s-a abătut de la căutarea sa și s-a adăpostit într-o grotă, unde a adormit timp de 57 de ani! Trezindu-se, el a continuat să caute oaia, crezând că a dormit doar puțin. Negăsind-o, a mers la ogorul familiei, cu intenția de a-l găsi pe tatăl său. Mare i-a fost uimirea descoperind că totul se schimbase și că pământul tatălui său aparținea acum altcuiva! El s-a întors în cetate într-o stare de perplexitate. Acolo, intrând în locuința familiei, a găsit niște oameni necunoscuţi, care l-au întrebat cine era. Abia atunci l-a recunoscut pe fratele său mai mic, care acum era deja bătrân, şi a aflat de la acesta despre lunga sa dispariție. Apoi a fost recunoscut și de mai mulţi locuitori din orașul său pe care-i lăsase copilandri şi care îmbătrâniseră foarte mult. Vestea s-a răspândit în întreaga Grecie, iar Epimenide a fost considerat de toţi ca fiind grecul cel mai iubit de către zei.

 

Povestea celor şapte adormiţi

În anul 250, în timpul unui val de persecuții asupra creștinilor, șapte tineri s-au refugiat într-o peșteră, aproape de Efes. Ei au dormit acolo un somn profund timp de… 200 de ani! Sub domnia lui Teodosius, în anul 450, ei s-au trezit, crezând  că tot ce au făcut a fost să doarmă foarte bine. Dar, intrând în Efes, au observat numeroasele schimbări care afectaseră orașul. Uimiți, punând întrebări în stânga și în dreapta ca să afle şi să înţeleagă ce se petrecuse, vizitatorii cei stranii au fost rapid remarcați de locuitorii din Efes. Aceștia au fost duși în fața episcopului.
Cei șapte tineri, care nu îmbătrâniseră deloc din momentul în care au adormit în peşteră, i-au povestit aventura patriarhului, apoi împăratului, lăsându-i cu gura căscată pe toți cei care îi ascultau. Chiar și Coranul, în sura a XVII-a, intitulată Peștera, amintește de această întâmplare. Dar în acest text sacru, cei șapte tineri au petrecut 309 ani în peșteră. Coranulprecizează că aceștia au adormit adânc şi că „Dacă, pe neașteptate, i-ai vedea în această stare, te-ai întoarce și ai fugi, fiind cuprins de spaimă” (Coran, XVII, 17).

Calatorie de 2 ani in timp

 

Dieter Kersting, un agent de schimb, în vârstă de 44 ani, din Germania, a dispărut într-o zi printr-o uşă rotativă, petrecând doi ani într-o lume paralelă, unde timpul nu avea niciun înţeles şi totul părea straniu. A reapărut în noiembrie 1993, fiind găsit în toiul nopţii, plimbându-se de-a lungul unei artere foarte aglomerate. La început, poliţiştii au fost şocaţi de înfăţişarea sa şi de limba neînţeleasă pe care o vorbea. Convinşi că este un psihopat, doctorii i-au administrat un sedativ.

Calmat, agentul de schimb din Frankfurt, Germania, a descris câteva etape ale călătoriei sale într-o altă lume. Helmut Stein, medicul care s-a ocupat de caz, spunea:„Există universuri paralele şi acest om aduce încă o dovadă asupra acestei realităţi. Nu putem încă explica fenomenul, dar lumi ciudate, necunoscute nouă, există alături de a noastră. Şi, uneori, din motive pe care nu le putem deocamdată înţelege, uşile se deschid, permiţând oamenilor să pătrundă.”
Dieter Kiersting a dispărut la 27 februarie 1991, în timp ce mergea la slujbă, printr-o uşă rotativă. După câteva săptămâni de cercetare, poliţia a declarat că „nu există nicio explicaţie pentru dispariţia d-lui Kersting dar, cu siguranţă, nu este vorba despre o glumă proastă”.

La începutul cercetărilor, dr. Stein era sceptic, dar după ce l-a ascultat, a început să se convingă că spune adevărul. Deşi erau lipsuri uriaşe în memoria sa, descrierea lumii în care trăise doi ani nu avea nicio legătură cu Pământul. Conform povestirii sale, totul era negru şi, la început, a avut o senzaţie de cădere. Apoi, Kersting nu-şi mai amintea ce s-a petrecut mai departe. Însă, brusc, a ajuns pe o stradă aglomerată, într-un oraş unde caii şi boii trăgeau căruţele în formă de ou şi zeci de mii de oameni se deplasau dintr-o parte în alta a străzii, răcnind ceva într-o limbă pe care el nu o înţelegea, fiind deosebit de violenţi: se atacau unii pe alţii cu cuţite şi arme şi chiar dacă existau victime, nimeni nu părea să sufere şi nimeni nu murea. Kersting a mai vorbit despre nişte sunete şi umbre care păreau a fi entităţi. Însă, când i s-au cerut alte explicaţii, deodată a intrat într-o stare de agitaţie şi tulburare, s-a speriat şi a început să ţipe…

Deşi trecuseră doi ani, Dieter insista că timpul stătuse pe loc, iar Dr. Stein specula ideea că pacientul său ar fi intrat într-o lume în care trecutul, prezentul şi viitorul se petreceau simultan (se percepeau în simultaneitate), fără a exista o desfăşurare secvenţială, o progresie a timpului…„Experienţa acestui om ar putea să ne schimbe fundamental concepţia despre realitate şi existenţă pentru totdeauna”, declară el.

Gnomii – piticii enigmatici subpământeni

gnomii-piticii-enigmatici-1Legendari şi totuşi atât de reali, ei se află în aşteptarea unor vremuri mai bune pentru oameni, ca să le împărtăşească minunatele lor secrete metalurgice…

În perioada Evului Mediu (şi chiar şi mai înainte) au început să fie semnalate o serie de cazuri deosebite, cele ale piticilor subpământeni, atât în Europa cât şi în celelalte colţuri ale lumii. Tradiţiile multor popoare – din care menţionăm legendarele triburi indiene din cele două Americi, saga-urile scandinave, mitologiile saxone, slave, scoţiene, dar mai ales cele irlandeze – au afirmat în mod repetat existenţa acestor fiinţe (numite gnomi) cu o talie foarte mică (cuprinsă între 30 şi 65 cm), humanoide, care trăiesc sub pământ. Trăsăturile lor caracteristice erau hărnicia şi priceperea extraordinară în prelucrarea metalelor, ei stăpânind procedee foarte avansate ce conferă proprietăţi aproape magice obiectelor făurite. De asemenea, erau maeştri neîntrecuţi în extragerea şi rafinarea foarte eficientă a piritelor şi conglomeratelor metalifere. Se spune chiar că toţi marii conducători şi eroi ai epocii de după Hristos, cum ar fi Arthur, Siegfried şi Tristan, aveau arme, scuturi şi armuri lucrate de piticii subpământeni. Se pare că acelea erau vremuri îndepărtate, în care oamenii şi gnomi trăiau într-o relativă pace. Mai apoi piticii au început să fie vânaţi şi exploataţi ca nişte animale, fapt care a dus la o treptată retragere a lor în lumea de sub pământ.

Totuşi, apariţii sporadice au mai avut loc, însă rare şi nu toate cu un deznodământ fericit. De pildă, în anul 1138 d.H, călugării unei mănăstiri din Germania de Sud au dat peste un astfel de gnom care se ascundea în pivniţa lor de alimente. Gnomii nu au o înfăţişare prea atrăgătoare: foarte scunzi, îndesaţi, butucănoşi, cu  pielea brună, aproape neagră (deoarece trăiesc mereu într-un mediu întunecat, subpământean), cu părul şi bărbile încâlcite, având maxilarul proeminent şi capul puţin ţuguiat, pielea foarte groasă şi zbârcită, dar braţele puternice şi o iuţeală în deplasare greu de închipuit, ei sunt fiinţe catalogate în general ca neprietenoase, dure, necomunicative. Este lesne de înţeles, deci, că acei călugări priveau arătarea cu un fel de spaimă. Gnomul nu vorbea nicio limbă, refuzând să comunice chiar şi prin semne. Exasperaţi, călugării l-au adus înapoi în pivniţă; lăsat liber, piticul s-a repezit la unul din zidurile încăperii, a scos o piatră cubică din el şi a dispărut în tunelul astfel creat. Toate acestea s-au petrecut foarte repede şi nimeni nu a putut să intervină sau să-l oprească; în plus, gaura din perete era mult prea îngustă pentru statura unui om.

Speriaţi şi confundându-l cu diavolul, călugării au zidit imediat tunelul şi faptul ar fi fost uitat probabil pentru totdeauna dacă nu ar fi fost menţionat în scris de unul dintre martori.

Oamenii verzi

Un băiat şi o fată dintr-o altă dimensiune spaţio-temporală bulversează înţelegerea şi cunoştinţele oamenilor din Spania secolului trecut. Noroc că Inchiziţia îşi încheiase veacul!

În vara anului 1887, nişte ţărani ce lucrau câmpul de lângă satul Banjos  (Spania) au observat ieşind dintr-o pivniţă părăsită doi copii, un băiat şi o fată; ceea ce era izbitor la aceştia era culoarea verde a pielii celor doi copii (precum frunzele copacilor), cât şi îmbrăcămintea lor, curioasă nu doar în ceea ce privea croiala, dar şi ca textură, materialul fiind cu totul străin de ceea ce se ştia până atunci. În plus, atât fata cât şi băiatul vorbeau într-o limbă total necunoscută.

Este lesne de înţeles că un asemenea eveniment s-a răspândit ca fulgerul în ţară; din păcate, nici lingviştii chemaţi de la Barcelona pentru a identifica dialectul folosit de copii şi nici alte somităţi ştiinţifice cărora li s-a cerut ajutorul pentru a determina ţesătura hainelor lor nu au fost de vreun ajutor, misterul învăluind atât apariţia, cât şi originea celor doi.

5597_1Copiii au fost luaţi în grija judecătorului local, Ricardo da Calno, care – în naivitatea lui – a încercat să le spele culoarea verde de pe faţă şi de pe cap, însă fără niciun succes. Chipurile celor doi copii îmbinau într-un mod ciudat trăsăturile clasice europoide cu cele negroide, în timp ce ochi erau asiatici, migdalaţi.

În ceea ce priveşte alimentaţia, cu excepţia a puţină fasole verde proaspătă, restul hranei a fost respins în mod constant de cei doi; de altfel, băiatul a murit la scurt timp datorită lipsei de adaptabilitate la regimul alimentar, dar fata a mai supravieţuit cinci ani, timp în care pigmentul ei verde s-a diminuat, ajungând la o nuanţă vernil foarte deschisă.

Graţie unei anumite inteligenţe pe care o poseda, tânăra a reuşit să înveţe limba spaniolă şi să facă puţină lumină în jurul enigmaticei întâmplări. Astfel, localnicii au aflat că în ţara de unde venea ea, soarele nu se ridica niciodată deasupra orizontului, făcând să domine un crepuscul permanent; ceea ce era curios era faptul că acel teritoriu se învecina cu altul (fiind despărţite de un fluviu foarte lat) în care soarele lumina tot timpul! Într-una din zile, ea şi fratele ei au fost surprinşi de o furtună iscată din senin, ca o tornadă; prinşi repede în vârtejul imens, cei doi s-au trezit deodată în pivniţa din care, mai apoi, au ieşit pe câmpul de lângă satul Banjos.

Fata a fost crezută, deoarece nimeni nu mai văzuse vreodată oameni cu pielea verde. Fiind însă imposibil de soluţionat, cazul a fost repede ocultat, pentru a nu scoate în evidenţă neputinţa ştiinţei din acele vremuri. Singura explicaţie oferită atunci a fost că, probabil, cei doi veneau de pe Marte, a cărui atmosferă crepusculară fusese cea care cauzase culoarea verde a pielii. Astăzi se crede însă că viaţa pe planeta Marte este aproape imposibilă (din perspectiva conceptuală modernă), întrucât fiinţele vii ar trebui să respire o atmosferă de aproape 95% bioxid de carbon.

Oricum, pentru a ajunge pe Pământ ar fi fost nevoie mai curând de o navă spaţială, decât de un ciclon. Nici ipoteza lui Jaques Bergier, conform căreia cei doi ar fi fost lăsaţi aici de o civilizaţie extraterestră ca un fel de test pentru a verifica reacţia oamenilor nu rămâne în picioare, căci ce civilizaţie ajunsă la un asemenea progres tehnologic – cel al zborurilor interstelare – şi-ar fi sacrificat cu bună ştiinţă copiii pentru un experiment de o valoare îndoielnică?

În lumina noilor descoperiri şi cunoştinţe ştiinţifice, pare cel mai probabil că cei doi „oameni verzi” au fost confruntaţi cu o discontinuitate spaţio-temporală, care le-a permis proiecţia instantanee într-un alt colţ de univers sau într-o lume paralelă.
Tibetanii construiesc temple prin forţa sunetului

5495_3Mănăstirile tibetane ridicate pe stânci înalte, la care se poate ajunge numai pe cărări abrupte, constituie un mister pentru inginerii constructori occidentali. Cum au putut fi transportate şi ridicate blocurile mari de piatră în aceste locuri greu accesibile? Există totuşi o metodă cunoscută doar de unii călugări tibetani care folosesc pentru transportul pietrelor forţa…  sunetului. 

Prezentăm în continuare construirea unei asemenea mănăstiri, descrisă de Henri Kjellson, inginer suedez specializat în aeronautică, care a luat legătura cu un călugăr tibetan, păstrător al acestui secret.
Locul propus era o stâncă înaltă de peste 100 m. La 250 m de baza ei, pe un mic platou, fuseseră aduse, cu ajutorul animalelor, blocurile mari de piatră de formă cubică. În centrul platoului se afla „suprafaţa de lansare”: o micuţă platformă de piatră, în formă de farfurie, cu diametrul de 1 m şi adâncă de aproximativ 15 cm. La 63 m în spatele acestui loc sunt plasaţi pe circumferinţa unui cerc cu centrul în platforma de piatră, 19 „muzicieni”, alcătuind un sector circular, fiind separaţi între ei prin intervale corespunzătoare unui unghi de 5 grade. Ei constituie astfel „un perete muzical” cu o lungime de un sfert de cerc. La 12 m în spatele acestora şi paralel cu ei, se află un grup de 190 de călugări, astfel încât în spatele fiecărui „muzician” din primul rând se află 10 călugări, în linie, ca razele unui cerc. Poziţia „platformei de lansare” şi a celor două grupe de muzicieni au fost determinate foarte exact cu ajutorul unei corzi de piele cu noduri echidistante.
Instrumentele celor din prima grupă sunt tobe şi trompete de dimensiuni mari. Şeful „orchestrei”, călugărul arhitect al viitoarei mănăstiri dă semnalul de începere, iar ritmul este imprimat de o tobă imensă, de 150 kg, aşezată pe suporţi de lemn. Trompetele sună de două ori pe minut, fiind îndreptate către locul unde trebuie pus blocul de piatră. Urmează apoi patru minute de zgomote teribile – tobe şi trompete împreună, într-un ritm cunoscut numai de călugări. Brusc, ca prin minune, blocul care trebuie transportat părăseşte „platforma de lansare” şi… zboară până în locul unde trebuie aşezat. Urmează o scurtă pauză pentru odihnă, după care un alt bloc este aşezat pe platformă şi îşi ia zborul. Randamentul acestei metode este de 5-6 blocuri pe oră. Aici este schiţa originală a inginerului Henri Kjellson:

 

5495_1
Oamenii de ştiinţă nu pot explica acest fenomen, deşi se cunosc astăzi utilizări ale sunetului în alte scopuri decât cel muzical. Inventatorul francez Vladimir Gavreau a făcut experienţe care dovedeau forţa mecanică a utrasunetelor, cu ajutorul unui pistolet acustic capabil să emită o radiaţie acustică coerentă (corespondentul laserului în domeniul auditiv), iar în ştiinţă se cunoaşte faptul că o rază perfect concentrată şi subtilă (care nu este percepută de urechea umană), de energie sonoră, poate distruge un perete de cărămidă gros de 30 cm, situat la 500 m depărtare. Dar cu toate acestea nu s-a găsit o explicaţie ştiinţifică a acestui misterios procedeu tibetan.

Articol preluat din Revista Misterelor nr. 20

Miscarea Oamenilor Visatori va recomanda un film fantastic, facut dupa cartea lui Mircea Eliade:

Va recomandam sa cititi si :

Sfincsii din Carpati – Portaluri Energetice ale Zeilor spre Universuri Paralele ?

http://bindiribli.ro/2013/06/30/sfincsii-din-carpati-portaluri-energetice-ale-zeilor-spre-universuri-paralele/

Locuri stranii din Romania

http://bindiribli.ro/2013/07/12/locuri-stranii-din-romania/

 

Derinkuyu, cel mai mare oras subteran din Turcia locuit de crestini

$
0
0

120452_derinkuyu__orasul_subteran

Una dintre caracteristicile Capadociei este multimea de orase subterane. Este cunoscut faptul ca in aceasta regiune exista peste o suta de asezari subterane, multe dintre ele nefiind deschise insa publicului larg.

Orasele subterane, care se presupune ca ar fi fost intalnite in aceasta regiune inca din epoca bronzului, se pare ca au fost folosite ca asezari mai ales in perioada bizantina. In aceasta perioada, invaziile din ce in ce mai numeroase i-au facut pe locuitori sa se stabileasca in aceste asezari subpamantene pentru protectie si in scopuri religioase.

Derinkuyu, cel mai mare oras subteran din Turcia

Orasul subteran Derinkuyu este situat in orasul omonim aflat la o distanta de 40 km de Goreme. Construit initial in roca vulcanica moale din Capadocia de catre frigieni in sec VIII-VII i.Hr., orasul subteran Derinkuyu a fost largit si dezvoltat in perioada bizantina. Orasul era legat de alte orase subterane prin tuneluri lungi de cativa kilometri. Putea adaposti intre 3000 si 50 000 de locuitori.

derinkuyu4

Complexul are 11 niveluri. Exista aproximativ 600 de iesiri catre oras, ascunse in curti sau sub cladiri. Orasul subteran are aproximativ 85 m adancime. Cuprinde toate camerele uzuale intalnite in orasele subterane, (biserici, vinarie, camere de locuit si pentru depozitare alimentelor etc). Pe langa acestea, o camera mare ce prezinta o arcada, situata la nivelul al 2-lea, era o scoala misionara crestina, camerele din partea stanga fiind folosite pentru studiu.

derinkuyu3

Orasul Derinkuiu contine aproximativ 15000 de canale de ventilatie care furnizau aer proaspat in adancurile orasului subteran. Gurile de ventilatie, ce au o adancime de 55 m, erau folosite si ca fantani.

 

Derinkuyu

 

Reteaua extinsa de pasaje, tuneluri, coridoare inclinate, legau camerele de familie si spatiile comune unde oamenii se puteu intalni, lucra sau ruga. Intre nivelurile 3 si 4 exista o scara verticala. Acest pasaj conduce catre o biserica in forma de cruce, aflata la cel nivelul cel mai de jos.

Derinkuyu, orasul subteran locuit de crestini

Orasul subteran Derinkuyu a fost locul in care s-au ascuns primii crestini din aceasta regiune, care au scapat din persecutiile desfasurate in cadrul Imperiului Roman.

Basil-Tracy-2

Tot ceea ce a fost descoperit in aceste asezari subterana provine din perioada medie bizantina (sec. V – X). Numarul acestor asezari subterane, folosite in general pentru refugiu si scopuri religioase, au crescut in aceasta perioada. Comunitatile de crestini din regiune se refugiau, inchizand usile din piatra, in timpul asediilor arabe care au inceput cu secolul al VII-lea. Prigonitorii incercau sa-i faca pe localnici sa paraseasca asezarile subterane otravindu-le fantanile.

 

Puerta_derinkuyu

Orasele subterane nu erau folosite pentru vietuirea permanenta sau pentru perioade indelungate. Cert este faptul ca erau folosite in timpul invaziilor.

derinkuyu_a_fold_alatti_varos-00014759-Derinkuyu1

Orasul subteran Derinkuyu a fost deschis publicului in 1965. Poate fi vizitata aproape jumatate din suprafata totala. Aceste asezari subterane prezinta in zilele noastre o importanta atractie turistica.

Articol de: Radu Alexandru

Sursa: Crestin-Ortodox - http://www.crestinortodox.ro/religie/derinkuyu-orasul-subteran-120452.html

derinkuyu_001

Abuz revoltător împotriva unui copil ! Două lesbiene își transformă fiul adoptiv de la vârsta de 8 ani – în fată

$
0
0

Un băiat de 11 ani va suferi o intervenție chirurgicală de îndepărtare a penisului, după ce i s-au administrat hormoni feminini de la vârsta de 8 ani. Băiatul, crescut de un cuplu de lesbiene, s-a simțit fetiță dintotdeauna, afirmă cele două “mame”, care îi fac “tratamente” spre binele lui… Asta se întâmplă când “progresul” societății își dă mâna cu consumerismul maladiv pentru a crea cea mai bună dintre lumi.

tammy-4-horizontal-gallery-600x360

 

În viitorul apropiat vom fi eliberați de presiunea homofobă a Mamei natură și vom putea să ne fabricăm copii care să semene cu ce vrem noi. În sfârșit, când știm cât costă un copil, nu e normal ca el să corespundă așteptărilor părinților/consumatorilor?

Din fericire statul California ne-a luat-o “înainte”; ei sunt mai “toleranți” și înțeleg că fiecare trebuie să-și poată trăi viața așa cum dorește. După ce au legalizat căsătoria între persoanele de același sex, acum statul le permite părinților să le facă operații de schimbare de sex copiilor.

20070831015132!Flying_PigUn cuplu de lesbiene îi “face tratament” copilului pentru boala gravă… de a fi băiat. De la vârsta de 8 ani, Thomas Lobel, un băiețel cumpărat/ adoptat de un cuplu de lesbiene și rebotezat Tammy face un tratament hormonal pentru a deveni, în sfârșit, fetiță. Pentru aniversarea de 11 ani cele două suprermame îi vor tăia penisul și îi vor fabrica un vagin. Happy Birthday! Dar să nu fim răi: ele fac asta pentru sănătatea copilului lor, care s-a simțit fetiță dintotdeauna și care riscă să se sinucidă în adolescență dacă nu are organe sexuale feminine.

Ne și imaginăm că un băiat de 8 ani, crescut de două mame lesbiene, are discernământ și suficiente cunoștințe pentru a se hotărî pentru tratamente hormonale și chirurgicale, de care nici un alt copil de vârsta lui nu a auzit.

Pentru a justifica legea nedreaptă a căsătoriei între persoanele de același sex, care au dreptul să adopte copii, progresiștii ne dau lecții și ne spun că mai multe țări au votat deja legea. Ei uită să vorbească de zeci de țări care au respins legea aberantă. Ei uită mai ales de exemplele tragice care arată că, odată depășită bariera societală, nu mai există limite (căsătoria la vârsta de trei ani în Brazilia, băiat de 8 ani îndopat cu hormoni pentru a semăna cu mama și mama…).

Dar dacă îndrăzniți să vorbiți de problemele pe care le ridică căsătoria între persoanele de același sex și adoptarea de copii de către cuplurile de homosexuali, ideile voastre vor fi considerate “subversive”, veți fi numiți homofobi și nimeni nu vă va mai lua în serios. [...]

Monstruozitățile, situațiile cele mai sordide și sfârșitul civilizației noastre au loc acum.

Trăiască progresul societal, vaginoplastia pentru băieții de 11 ani adoptați de cupluri de lesbiene și partidul socialist pentru legile sale curajoase de abolire a civilizației!

Sursa: 24heures (Franța) via culturavietii.ro

 

Un barbat si o femeie creeaza o familie, Viata. Intrebari? Daca natura asa v-a lasat pe pamant sa nu puteti face copii, de ce trebuie neaparat sa aveti si insistati impotriva vointei naturii voastre? Va negati natura voastra? Daca voi nu sunteti in stare sa va acceptati conditia si natura voastra , de ce incercati sa le impuneti altora s-o faca (chiar si prin lege,fortat) ?

“-oare-un poponar intelege cu adevarat semnificatia cuvantului familie?- S.B.

1010975_214605758691965_1193289958_n

 

(Melodie potrivita) 

Va recomandam sa cititi si:

Cum te afecteaza pe tine casatoriile intre homosexuali

http://bindiribli.ro/2013/07/05/cum-te-afecteaza-pe-tine-casatoriile-intre-homosexuali/

Protest SEXUL vs BARZA – Propaganda Gay Deconspirata

http://bindiribli.ro/2013/04/25/protest-sexul-vs-barza-propaganda-gay-deconspirata/

Artist Plastic prof. Dorel Zaica : -Între diavol si Dumnezeu, copilul (de Ciprian Voicila)

$
0
0

220px-Zaica

Imaginatii bindiribli.ro va recomanda sa cititi si :

- Interviul nostru cu prof. Dorel Zaica : 

http://bindiribli.ro/2013/04/26/interviu-dorel-zaica-artist-plastic/ 

 

 

 

“Se spune despre artisti ca umbla cu capul în nori, ca artistul vrea sa-l vada mereu pe Dumnezeu” – Irina Moscu, 12 ani.

Am aflat acest lucru vizitînd expozitia pictorului si profesorului de desen Dorel Zaica intitulata provocator “Copilul între diavol si Dumnezeu”, expozitie deschisa saptamîna trecuta la Institutul Cultural Român .
Într-o fraza, Dorel Zaica a pus în scena o serie de tablouri realizate de elevii sai, tablouri în care privirea ingenua a copiilor recompune imagini specifice spatiului crestin-ortodox: Sfînta Treime, Sfînta Fecioara, Chipuri ale Domnului Iisus Hristos, Sfintii pustnici, Sfîntul Simeon Stîlpnicul, Hristos ostas, Punerea în mormînt, Izgonirea din Paradis… Din imaginatia copiilor, chipurile sfintilor au sarit imprimîndu-se pe materii variate.Întîlnim desene în creta colorata pe tabla, desene în tus cu foita de aur, pictura în plastilina, tempera sau catifea, discursul plastic fiind întotdeauna dublat de unul literar. Vizitatorul expozitiei traieste pe viu felul în care se oglindesc tablourile în texte si viceversa. De vreo treizeci de ani Dorel Zaica militeaza pentru “literatura infantila”, iar textele expuse pe peretii ICR-ului pot fi ordonate în mai multe “capitole”:

Ochiul-Domnului-la-napasta-omului
Sfintii: “Sfîntul Gheorghe l-a omorît pe balaur ca balaurul a început primul si l-a bagat pe sfînt în legitima aparare” – Felix Roncea, 12 ani;

“Aura sfintilor arata afara aurul dinauntrul lor” – Bogdan Topîrceanu, 11 ani.

Calugarii: “Sportivii traiesc mai putin decît calugarii ca sportivii manînca mult în fiecare zi si carnea le dezorienteaza viata” – Alina Zane, 8 ani.

Biserica: “Unii oameni aprind lumînari la biserica pentru aceia care trebuie sa fie povestiti” – Teodor Zaica, 7 ani.

Rugaciunea: “Ne rugam cu palmele lipite pentru ca ele daca stau asa, sînt ca o sageata cu aripi de degete care se îndreapta spre Dumnezeu” – Adrian Ionita, 9 ani.

Diavolul: “Daca dracul va descoperi ca, din greseala, a facut un bine, s-ar concedia de ciuda, dar dracul nu face bine din greseala asa ca nu putem vedea somaj de drac niciodata” – Tudor Matache, 11 ani.

“Kamikaze sînt patrioti ai diavolului” – Paul Paun, 10 ani.

“Dracovenie înseamna o prostie cu coarne” – Teodor Zaica, 8 ani.

Apocalipsa: “Apocalipsa va fi cînd va curge ultima picatura în paharul cu nervi ai lumii si va da pe afara” – Ruxandra Gutu, 15 ani.

Preotul: “Preotul e un fel de cosar al sufletelor” – Alexandra Ristea, 11 ani.

Asceza: “Daca te abtii de la o placere îti iese o pilda” – Tudor Matache, 11 ani.

“Mataniile sînt o gimnastica credincioasa” – Teodor Zaica, 7 ani.

Peisajul: “Peisajul este o caligrafie a lui Dumnezeu” – Adrian Ionita, 8 ani.

Îngenuncherea: “Întelesul asezarii în genunchi cînd omul se roaga este ca el sa devina mai micut” – Tudor Matache, 11 ani.

Icoanele: “Icoanele sînt portretele de familie ale lui Dumnezeu” – Ana Maria Badea, 13 ani.

Moastele: “Unii oameni nu putrezesc dupa ce mor pentru ca trupurile lor au fost bagate în pamînt cu cerul în ei” – Sabina Dallu, 12 ani.

Viata: “Chiar daca tara noastra nu este în razboi, lumea zice ca viata e o lupta, ca oamenii se bat cu taxe mari, care le-a pus dracii, la lumina, taxele la gaze, apa si chirie, si cu alti dusmani si aia care pierd razboiul stau în frig fara lumina ca sînt prizonieri” -Serban Andrei Ionescu, 9 ani.

Cerul: “Ca dupa ce murim sa ne ridicam la cer, trebuie toata viata sa-i facem aripi, sufletului” – Iulia Ghita, 14 ani. “Zadarnic e sa ai aripi, iar cerul usi închise” – Cassandra Halchias, 10 ani.

Spiritul întregii expuneri de la Institutul Cultural Român îi aminteste vizitatorului un lucru devenit subînteles: un copil nu doar “spune lucruri traznite”, el gîndeste, rosteste, mînuie, simte lucrurile cu care intra în contact. Într-o istorie a jocurilor pre- si postdecembriste puse la cale de intelectualii români, experimentele lui Dorel Zaica ar putea fi comparate cu actiunile culturale ale Irinei Nicolau si cu “Cercul artistilor disparuti” si reînviati la Petrila de Ion Barbu. Între ele exista un evident “aer de familie”.

627319923209303063264999-5790572-700_700

Sursa: Dilema Veche, Nr. 108 / 17-23 februarie 2006 - http://www.romaniaculturala.ro/articol.php?cod=7057

 

ciprian-voicila

Ciprian Voicila n.1978, in Buzau. Licentiat in psihologie si sociologie, masterand in antropologie culturala la S.N.S.P.A.; referent la Muzeul Taranului Roman. Carti publicate: Experimentul Zaica, Ed. Meridiane, 2000 (in colaborare cu Irina Nicolau si Daniela Alexandrescu); Arca lui Noe – de la neolitic la Coca Cola, Ed. Ars Docendi, 2002 (in colaborare cu Irina Nicolau, Carmen Huluta, Cosmin Manolache, Daniela Alexandrescu); Povestiri mici si mijlocii, Ed. Curtea Veche, 2004 (impreuna cu Calin Torsan, Cosmin Manolache, Sorin Stoica); Cartea cu euri (Editura Curtea-Veche, 2005); Cartea cu bunici (Ed. Humanitas, 2007, volum coordonat de Marius Chivu), Ingeri, zmei si joimarite- mitologie populara pe intelesul copiilor (Ed. Humanitas, 2008); Anii ’90 si bucurestenii (Editura Paideia, 2008). Coautor la seria de carti tematice scoase de M.T.R. in 2007: Cartisor de martisorPiuaDe ziua cruciimoshuvine@yahoo.com - cu inbox-ul plin. A publicat articole etnologico-literare in MartorDilema VecheObservator CulturalAdevarul literarCuvantulCultura,Suplimentul de culturaTiukViata Romaneasca.

 

O idee nazistă preluată de sovietici pentru înrobirea României (de George Damian)

$
0
0

Cu multă vreme înainte de venirea naziştilor la putere, marile firme germane puseseră pe picioare un plan de transformare a statelor din Europa de est în pieţe de desfacere şi furnizoare de materii prime şi forţă de muncă. Reprezentanţii industriei, finanţelor şi agriculturii germane s-au reunit în aşa numita Mitteleuropäischer Wirtschaftstag (Uniunea Economică pentru Europa Centrală) la data de 6 decembrie 1926. Scopul acestei asociaţii din care nu lipsea nici un nume mare al economiei germane: penetrarea economică în spaţiul central şi sud-est european în sensul transformării sale în piaţă de desfacere pentru produsele germane şi furnizoare de materii prime şi forţă de muncă. MWT a colaborat strâns cu statul german, ministere şi servicii de informaţii, iar după 1933 a găsit calea să se apropie de Hitler reuşind să-şi împletească interesele cu cele ale proaspătului dictator. (detalii aici)

Little_Entente

Sistemul german de capturare a economiei româneşti

După anul 1931 orice fel de credit internaţional a dispărut – parte din cauza crizei globale, parte din cauza unor decizii protecţioniste luate de Statele Unite şi Marea Britanie. În lipsa creditelor, comerţul internaţional a fost orientat pe sistemul clearing-ului – statele încheiau acorduri bilaterale care reglementau schimburile comerciale astfel: exporturile erau echivalate în moneda statului mai puternic şi se constituia un credit în favoarea statului exportator care era folosit pentru achitarea importurilor. Practic: România trimitea petrol în Germania, i se deschidea un cont în mărci, iar în schimbul acelor mărci achiziţiona produse germane. Sistemul prezenta câteva dezavantaje evidente: profiturile nu puteau fi folosite pe alte pieţe pentru alte produse, achiziţiile se făceau la preţurile impuse de germani.

Începând cu 1935 (când a fost semnat un acord comercial româno-german) Germania a dus o politică treptată de acaparare a economiei româneşti folosind sistemul clearing-ului. Germanii au făcut tot posibilul să acapareze cât mai mult din exporturile româneşti şi să se îndatoreze cât mai mult faţă de România. Ideea era simplă: mărcile germane erau blocate în Germania, românii nu aveau oricum ce face, decât să cumpere produse industriale germane.

Pe de altă parte România era blocată în propriul sistem economic. Existau trei produse de export româneşti: petrolul, cerealele şi cheresteaua – şi fiecare dintre ele avea propriile probleme. Petrolul era o materie strategică, iar Franţa şi Marea Britanie făceau presiuni politice ca România să nu vândă prea mult petrol Germaniei. Cerealele româneşti reprezentau o problemă de politică internă – producţia agricolă era realizată pe suprafeţe mici, nemecanizate, cu două consecinţe: preţ mult mai mare decât grâul american şi cel sovietic, iar dacă nu era vândut îi băga în faliment pe micii fermieri, ceea ce provoca tensiuni sociale (amintiţi-vă de dilemele economice ale lui Ilie Moromete). Cheresteaua era singurul produs competitiv, însă nu putea susţine singură economia românească.

Franţa şi Marea Britanie refuza să cumpere grâul românesc mult prea scump, iar industria petrolieră din România era deţinută în proporţie de 42% de concerne franco-britanice (statul român deţinea doar 29%!) astfel că principala grijă a aliaţilor noştri occidentali era să-i împiedice pe germani să cumpere petrol românesc, nu să cumpere ei mai mult. Şi chiar dacă ar fi cumpărat mai mult din România tot nu ar fi fost un mare câştig: plăţile cu Londra şi Parisul se făceau tot în sistem clearing şi ne vindeau tot ce voiau ei.

Germania a ştiut să împletească politica şi economia: au acceptat preţurile mari ale cerealelor româneşti, s-au îndatorat masiv faţă de România şi au început să facă presiuni. Scopul germanilor, mai ales înainte de izbucnirea războiului: să-şi asigure importurile de petrol necesare armatei şi să-şi creeze un mecanism de presiune politică pentru cazul în care România o lua razna. O analiză comparativă a balanţei comerciale româno-germane pentru lunile ianuarie-martie 1938 şi ianuarie-martie 1939 scotea la iveală apariţia unui deficit de 13,45 milioane mărci germane în 1939 faţă de un deficit de 1,85 milioane mărci germane în 1938. Naziştilor le plăcea să fie datori.

Problemele economiei româneşti şi decontul

Planul general economic al României în perioada interbelică a fost simplu: profiturile din vânzarea petrolului şi a cerealelor trebuiau investite în crearea unor industrii româneşti. Iar industria principală în care s-a investit a fost industria de armament, datorită situaţiei geopolitice (vecini cu pretenţii teritoriale). Corupţia şi lipsa de capacitate administrativă plus faptul că marii fabricanţi de armament nu îşi cedau licenţele chiar aşa uşor (iar românii nu au reuşit să inventeze arme) au făcut ca planul să eşueze în mare parte. Nici sistemul clearing-ului nu funcţiona: francezii şi britanicii evitau să ne vândă armament (sau ne vindeau foarte puţin), germanii limitau drastic exporturile de arme (la un moment dat Hitler a spus ceva de genul „românilor o să le dau triciclete, nu tancuri”). Au fost construite câteva fabrici de armament, însă din punctul de vedere al aviaţiei şi tancurilor România era inexistentă la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

Decontul cu Germania a venit în anul 1938. După ce a anexat Austria, a dezmembrat şi ocupat Cehoslovacia, Germania a venit cu nota de plată la Bucureşti. Creierul operaţiunii a fost Karl August Clodius (diplomat, preşedintele Comisiei economice româno-germane şi unul din sprijinitorii MWT). De la 37 de lei pe o marcă Clodius a cerut în 1938 creşterea cursului de schimb la 45 de lei pe marcă. Românii s-au târguit cum au ştiut mai bine, însă au trebuit să accepte creşteri succesive ale cursului. În 1939 negocierile economice au fost conduse de Helmut Wohlthat care a venit cu o idee nouă: crearea de unităţi economice mixte româno-germane în agricultură şi exploatări petroliere. Ministrul Economiei Ion Bujoiu spunea că astfel: „ţara noastră era redusă în acest caz la o simplă furnizoare de braţe de muncă, bogăţiile ei naturale şi posibilităţile de producţie servind exclusiv la satisfacerea nevoilor germane”. Tot la negocierile din martie 1939, germanii au cerut iar creşterea cursului la 50 de lei pe o marcă motivând că grâul românesc e prea scump – însă creşterea urma să se aplice şi la petrol şi cherestea. De frică să nu păţească ce a păţit Cehoslovacia, România a acceptat cererile economice germane: mărirea cotei de export la petrol, înfiinţarea de întreprinderi mixte româno-germane (a respins doar creşterea cursului). Mecanismul clearing-ului şi al îndatorării a dat rezultate.

Karl Clodius a fost capturat de sovietici la Bucureşti în 1944 şi a murit în prizonierat în 1952. Se pare că nu a stat prin lagăre, ci a fost folosit de sovietici drept consultant economic pentru spaţiul balcanic. Ideea nazistă a întreprinderilor mixte cu românii a fost preluată cu entuziasm de sovietici: Moscova a luat participările germane la aceste întreprinderi mixte drept despăgubiri de război şi aşa au apărut primele Sovromuri de care am scăpat abia în 1956. MWT a fost reevaluată în anul 2006 ca un „model european” pentru sud-estul Europei.

Sursa: George Damian - http://www.george-damian.ro/o-idee-nazista-preluata-de-sovietici-pentru-inrobirea-romaniei-4777.html

Karl Clodius

Va recomandam sa cititi si :
Hecatomba comunismului si nazismului – rolul jucat de evrei

http://www.roncea.net/index.php/intelmedia/item/428-hecatomba-comunismului-si-nazismului-rolul-jucat-de-evrei

Cine a construit podul de peste Dunare? Dacii – Adevaruri Tulburatoare

$
0
0

Toată lumea a învăţat la şcoală (atât în clasele primare, cât şi în liceu), la capitolul antichitatea românilor, că în răstimpul 103-105 arhitectul Apollodor din Damasc a construit un pod peste Dunăre, graţie căruia Traian a reuşit să-şi treacă armatele în Dacia şi să o transforme în provincie romană ! Faină chestia, mai ales că este vorba de o minune a antichităţii în această parte a lumii, fiind considerat cel mai lung pod din Imperiul Roman! Numai că. informaţia nu prea pare în regulă, mai ales că nici nu are “acte”! O să mă întrebaţi: “Cum adică nu pare în regulă?”


Foarte simplu. Pentru construcţia acestui pod de către romani nu există nici un document. Nici măcar unul ! Nici de factură folclorică, nici epigrafică şi nici literară! Apoi trebuie să vă atrag atenţia că istoria este o materie de studiu logică. Ori, această acţiune de construire a podului de la Drobeta de către Traian, prin intermediul arhitectului Apollodor din Damasc, este absolut ilogică! Să vorbim întâi despre documente.

Este cunoscut faptul că monumentul triumfal ridicat de Traian în urma victoriei împotriva dacilor şi cunoscut sub numele de Columna lui Traian, este o cronică în piatră care relatează pas cu pas cucerirea Daciei. Pe un asemenea monument, mai ales că este construit de acelaşi arhitect care se presupune că a ridicat şi Podul de la Drobeta , Apollodor din Damasc, este practic imposibil să nu apară o asemenea realizare!

Fie si numai pentru satisfacerea orgoliului împărătesc şi a celui ce l-a construit, fără a mai pune la socoteală faptul că fără existenţa acestui pod poate că Dacia nu ar fi putut fi ocupată. Cu toate acestea dacă întrebăm documentele în legătură cu acest pod, ele tac, nu există dovezi literare sau epigrafice care să ateste construcţia podului de către romani! Există însă în folclorul aromân o baladă populară care vorbeşte despre construcţia acestui pod. O sa vă spun imediat despre ce este vorba. Până atunci însă să vorbim puţin despre logica acestei afirmaţii tratată de specialişti ca “bătută în cuie”. De ce?

1. În primul rând este absolut ilogic ca romanii să fi putut construi podul de la Drobeta într-un răstimp atât de scurt (numai 2 ani) în condiţiile în care unul dintre maluri se afla încă în stăpânirea dacilor!

2. În al doilea rând este absolut ilogic ca Decebal, pentru care libertatea poporului său era mai presus de orice altceva să stea cu mâinile în sân şi să privească cum se construieşte un pod care punea în pericol însăşi existenţa statului dac!

3. În al treilea rând afirmaţia este ilogică întrucât cercetări efectuate de către ingineri au pus în evidenţă faptul că, cu tehnica actuală şi pe vreme de pace, sunt necesari cca. 5 ani pentru finalizarea unei asemenea construcţii! Atunci era război! Iar Traian nu era un copil care se juca de-a războiul să nu-şi dea seama că-şi decimează armata în van urmărind finalizarea acestui proiect. Tocmai de aceea pe Columnă armata romană trece PE UN POD DE VASE!

206562_articol

Acestea fiind spuse, să vedem, totuşi, ce este cu Podul “buclucaş”. Cine a construit podul de piatră de peste Dunăre? Mi se pare mult mai verosimil şi mai logic din punct de vedere istoric ca Podul de la Drobeta să fi fost construit cu ceva timp înaintea războaielor daco-romane, pe timp de pace, climat mult mai propice pentru realizarea unei asemenea construcţii. Cine şi de ce să fi construit această “perlă” a ultimei provincii cucerite de romani? Dacii stăpâneau, înainte vreme, ambele maluri ale Dunării. Prin urmare este verosimil faptul ca Podul să fi fost construit de ei! Faptul apare cu totul logic după ce-l citim pe Strabon:” Burebista stăpâneşte peste tot teritoriul de pe ambele maluri ale Dunării”. Acelaşi autor ne spune: “(Burebista) trecea fluviul când dorea.”, însă Dacia nu era putere navală la acea vreme! Dacă iarna Dunărea putea fi traversată pe gheaţă, cum se întâmplă în cazul atacului lui Decebal în Moesia , care era modalitatea de a trece Dunărea vara, decât pe un pod! Aceasta având în vedere că Burebista, cum spuneam, nu dispunea de o flotă din care să facă pod de vase. Mai mult pentru această afirmaţie există chiar şi documentaţie! O baladă populară aromână, intitulată “Puntea din artă” ne vorbeşte, valorificând probabil o legendă mai veche, despre trei meşteri constructori iscusiţi care au lucrat la construcţia unui pod peste Dunăre vreme de şase ani! A se observa că cifra concordă cu cercetările moderne. Având în vedere că Burebista stăpânea peste ambele maluri ale Dunării este de la sine înţeleasă necesitatea geo-strategică a construirii acestui pod peste care Burebista “trecea fluviul când dorea”. Necesitate care se impunea având în vedere faptul că Imperiul Roman încerca să-şi extindă dominaţia în sudul Dunării! Prin urmare, este logic şi de bun simţ să conchidem că Burebista este constructorul podului de la Drobeta. Apollodor doar a refăcut partea de lemnărie a podului pentru ca Traian să poată avea o cale mai facilă pentru a jefui Dacia de toate bogăţiile ei! Dar ce se întâmplase cu podul în ajunul ocupaţiei romane?
Decebal, strateg vestit, surprins de atacul romanilor, distruge lemnăria podului. Faptul pare a fi atestat de bucăţile de bârne arse aflate la fata locului. Deci, pentru a frâna în oarecare măsură invazia romană, Decebal, din necesităţi de strategie militară, distruge opera înaintaşului său, Burebista. Aceasta va fi refăcută de un alt DAC, de această dată împărat al Bizanţului, anume CONSTANTIN CEL MARE, născut în oraşul Niş, aflat azi în Serbia!
Când vom înceta a mai ridica elogii cuceritorilor şi vom trece sub semnul ignoranţei realizările strămoşilor noştri ?

Articol de : Gheorghe Petre Zafiu (primit pe mail)

Sursa: DACII  - ADEVARURI TULBURATOARE - https://www.facebook.com/groups/221551764613584/385359728232786/?notif_t=like
(Poza preluata dupa Wikipedia)

Biografia Maestrului Tibetan Choden Rinpoche, un batran falnic precum muntii

$
0
0

His Eminence Chöden Rinpoche 

Head of Awakening Vajra

rinpoche_biography

Early Years

Choden Rinpoche was one of seven children born to a noble family in Dahi, the Khampa region of Eastern Tibet. Rinpoche’s connections to past spiritual masters were evident from early childhood in his exemplary conduct and superior intelligence as well as in the miraculous signs often witnessed in his presence. Reting Rinpoche, the Regent of Tibet, officially recognized the small boy as the living reincarnation of the previous Choden Rinpoche, who had been one of the finalists in the search for the 13th Dalai Lama’s reincarnation.

 

At the age of seven, Rinpoche took novice ordination from His Holiness Pabongka Rinpoche. His Holiness reportedly said, “I found your name in Ganden Monastery’s Golden Stupa.” His Holiness named the child Losang Gyalten Jikdrel Wangchuk. Since his novice ordination, Rinpoche has been observing his monastic vows just as one protects one’s own eyes.

552598_382438268497123_1798940651_n

 

At Sera Je Monastery

Rinpoche traveled to Central Tibet at the age of seventeen and enrolled in Sera Je Monastery where he was trained in the Five Canons of Buddhist philosophy. While mastering this twenty-five year course of study, Rinpoche became an outstanding student of His Holiness Trijang Rinpoche and His Holiness Pabongka Rinpoche as well as numerous other prominent lamas. Under their tutelage, he received empowerments, oral transmissions and personal instruction. He was given complete pith instructions and ear-whispered transmissions as well, which led him to an internalized understanding of the teachings.

 

Rinpoche was also tutored during this period by the Abbot of Dawak Monastery who taught him Tibetan grammar, Sanskrit, poetry, literature and astrology. By virtue of this lengthy apprenticeship with many renowned lineage masters, Rinpoche mastered the Five Canons and earned the title pandita. He was chosen to represent Sera Je in debate when His Holiness the 14th Dalai Lama stood for his Geshe Examination in 1959.

images (2)

 

Secret Solitary Retreat

During the 1960s, Rinpoche undertook a solitary retreat, relying on the metok chuelen practice for sustenance. When practicing metok chuelen (literally: flower essence- to-take-of), one refrains from all common dietary habits, sustaining the body with a substance made of flower essences. Rinpoche states unequivocally that his productive practice, his accumulation of merit and his accomplishment of clarity of mind are directly attributable to his metok chuelen practice.

 

During the same period, Rinpoche chose to remain in solitude in household retreat for more than nineteen years, practicing the Lam Rim, lo jong and tantra from memory.

tibet

 

Leaving to India

In 1985, Rinpoche was able to leave Tibet, traveling through Nepal to India. In Dharmasala, his paramount wish, the opportunity for an audience with His Holiness the Dalai Lama, was finally realized. This auspicious and poignant occasion touched Rinpoche’s heart indelibly: it was as if he had met with Buddha Shakyamuni himself.

His Holiness advised Rinpoche to to remain in India in order to teach. Therefore, Rinpoche traveled to South India.

tibetan_om_symbol_lotus_poster-p228869073820705178t5ta_400

 

World Teacher

For the next twenty years, Rinpoche taught the precious Buddhist canon to thousands of monks in the diaspora’s monastic communities. He was regularly invited abroad to teach in monasteries and dharma centers, thereby benefiting people from all walks of life. He has traveled extensively throughout South Asia, Mongolia, Europe and America. Thousands of practitioners have taken novice ordination from Rinpoche in the course of his travels outside Tibet.

 

In summary, Rinpoche spent twenty years of his youth studying Buddhist logic, the Perfection of Wisdom sutras, Middle Way philosophy, Treasury of Knowledge treatises, and monastic code and conduct at Sera Je Monastery. Subsequently, he dedicated another two decades to contemplation, meditating on the Five Canons in order to internalize the teachings. Most recently, he has devoted a third span of twenty years to teaching in South India and abroad, disseminating the Buddhadharma to benefit humanity.

images

Sursa: http://awakeningvajrasingapore.org/content/he-choden-rinpoches-biography

 

Bindiribli recomanda filmul “Youth without youth”, o poveste extraordinara de-a lui Mircea Eliade:


Povestea omului care a trait 256 de ani

$
0
0

 

Li Ching-Yuen sau Li Ching Yun este numele omului care ar fi trait 197 sau chiar 256 de ani. Desi el a sustinut ca s-a nascut in 1736, exista documente – ce-i drept, controversate – care spun ca a venit pe lume in 1677 sau 1683.

Intr-un articol publicat in 1930, in New York Times, se mentioneaza ca profesorul Wu Chung-chieh, de la Universitatea din Chengdu, a descoperit documente ale guvernului imperial chinez din 1827, in care un anume Li Ching-Yuen este felicitat pentru cea de-a 150-a zi de nastere. Documente ulterioare, din 1877, acesta este felicitat pentru ca a atins doua centenare de viata.

jotb

 

In 1928, un corespondent New York Times scria ca multi dintre vecinii in varsta ai lui Li i-au spus ca bunicii lor il stiau de cand erau copii, iar pe atunci acesta era adult.

Li Ching-Yuen a inceput sa adune ierburi din zonele muntoase pe cand avea 10 ani si tot atunci a inceput sa studieze metode de longevitate, supravietuind unei diete care consta doar in ierburi si vin din orez. A trait astfel primii 100 de ani din viata.

60561001

 

In 1749, pe cand avea 71 de ani, s-a mutat in Kai Xian, pentru a se inrola in armaa chineza, ca profesor de arte martiale si consilier.

Unul dintre discipolii sai, Da Liu, a spus povestea Maestrului Li: pe cand acesta avea 130 de ani, a intalnit in munti un pustnic mult mai in varsta, peste 500 de ani, care l-a invatat Baguazhang (un stil de arte martiale intern) si un set de Qigong (sistem chinezesc antic de cultivare a sanatatii) cu instructiuni pentru respiratie, miscari coordonate cu sunete specifice si recomandari pentru dieta.

Da Liu a marturisit ca maestrul sau i-a spus ca longevitatea sa “se datoreaza faptului ca a facut aceste exercitii in fiecare zi – regulat, corect si cu sinceritate – timp de 120 de ani“.

In 1927, Li Ching Yuen a fost invitat de generalul Yang Sen sa-l vizitezela Wan Xian, Szechuan, unde a fost fotografiat, portretul devenit celebru.

Generalul a fost fascinat de infatisarea lui Yuen, puterea si curajul sau, in ciuda varstei inaintate. Batranul s-a intors acasa si a murit un an mai tarziu, din cauze naturale, spun unii; altii sustin ca le-a spus prietenilor ca “am facut tot ce trebuia sa fac in aceasta lume. Ma voi duce acasa acum“. Dupa moartea lui Li, generalul Yang Sen a investigat legendele despre varsta lui si a publicat un raport cu rezultatul cercetarilor.

Li Ching-Yuen a promovat uzul medicinal al ierburilor chinezesti, printre care ginsengul salbatic, goji berry, he shou wu si reishi salbatic. El ar fi avut peste 200 de urmasi in timpul vietii si 23 de sotii.

971849_546244835440971_542892699_n

Sursa: Wikipedia
Va recomandam sa cititi si :
Romanii traiau 200 de ani acum cateva secole! - 
http://bindiribli.ro/2013/07/17/romanii-traiau-200-de-ani-acum-cateva-secole/

Românii traiau 200 de ani acum cateva secole !

$
0
0

Au existat destule cazuri în care oamenii au atins suta de ani pe întinsul pământului românesc. Noi cităm aici numai o parte din aceia care au depăşit un veac, şi pe care i-am identificat cu ocazia cercetărilor documentare privitoare la istoria Transilvaniei.

 

tarani

 

Istoricul Petru Maior, în prefaţa cărţii sale Istoria bisericii românilor, tipărită la Buda, în 1813, scrie : Din pruncie am auzit bucuros pe bătrâni, când grăiau despre lucruri vechi ale bisericii şi ale vlădicilor, în tinereţele sale văzute sau şi de la părinţii lor auzite. După aceea înadins cercam să aflu de acest feliu de bărbaţi vechi de zile şi însumi le dam ocazie (prilej) a vorbi despre lucruri de demult. Tocmai în protopopiatul mieu, în sat Ibăneşti, am avut un preot de acest feliu, anume Ursu, carele în anul 1786, când s-a mutat din lumea aceasta, plinise 118 ani de vârstă. Cu carele cu atâta mai mare plăcere aveam a cuvânta, că până la capătul vieţii sale mintea a avut nesmintită, memoria nescăzută şi toate simţurile întregi. Numai picioarele îi cam slăbise şi sprâncenele îi acopereau ochii.
Într-o anchetă făcută în Bihor, în noiembrie 1619, se ascultă, sub jurământ, peste 20 de martori ţărani români din satele Cărpinet Leheceni, Sălişte, Cerişcior, Sohodul şi Călugărali care sunt toţi bătrâni de 100 de ani.

taran-hutanu

 

Din vremea guvernării generalului Marcy se menţionează, în Banat, un oarecare Ciortan Petruţi (Czartan Petracz), care a murit la 1724, în oraşul Caransebeş, în vârstă de 185 de ani. în acel timp, fiul său din a treia căsătorie avea 90 de ani.
În mănăstirea Kukus din Cehoslovacia se află o pictură în ulei care reprezintă un bărbat şi o femeie, foarte bătrâni. Pictura are următoarea inscripţie în limba germană : Iovas Rovin, de 172, şi soţia sa Sara, de 164 ani, de rit grecesc, căsătoriţi de 147 de ani, amândoi născuţi şi domiciliaţi în Kodo(c), din districtul Caransebeşului, cu copii adevăraţi, 2 băieţi 3 fete încă în viaţă, cel mai tânăr băiat de 116 ani, şi acesta are 2 strănepoţi unul de 35 de ani şi altul de 27 de ani ; zugrăvit în 25 august 1728. În anul 1731, amândoi erau încă în viaţă. În mai 1912, am văzut personal, în cabinetul medicului dr. Virgil Budinţian din Caransebeş alte două tablouri, care înfăţişau pe cei doi soţi în port naţional bănăţean. Pictura aparţinea altui pictor german, care reda pe scurt în limba germană, biografia celor două personaje, dar întrucâtva deosebită de aceea existentă la Kukus. Sara a trăit mult timp după moartea soţului ei *

539775_10200620491185891_2132224333_n
În 1759, are loc o mare anchetă pentru dovedirea notabilităţii familiei Popa, din satul Poiana (judeţul Hunedoara), contestată fără temei de nobilul maghiar Nicolae Csiszár. Sunt ascultaţi, cu această ocazie, 54 de martori, între care cel din urmă e bătrânul Giurgiu Toader, în vârstă de 150 de ani, din satul Voia, care spune :
Cum să nu fi cunoscut pe răposatul popa Ştefan, care mie mi-ar fi putut fi copil, fiindcă eu sunt un om aşa de bătrân, că pe vremea când, sub imperiul turcesc, s-a introdus în Transilvania darea pe porţi, eu eram atunci deja gospodar cu casă cu fum şi am dat eu însumi dare după poartă ; cu atât mai sigur a dat popa Ştefan. Pe fiul său, Avram, l-am cunoscut foarte bine şi pe tata lui popa Ştefan, pe popa Luca, l-am cunoscut foarte bine, fiindcă am trăit împreună în mare prietenie. Din mulţi copii ai lui popa Luca, unul  Ioan  s-a aşezat ca preot în Bobîlna şi fiul acestuia, Atanasie, nouă românilor din Transilvania ni s-a pus episcop. Am înţeles că mergând odată acest episcop la Viena a adus o astfel de diplomă de nobil pentru popa Ştefan (unchiul său) şi fiul său Avram, ca atât el, cît şi copiii săi, să fie scutiţi de orice poveri. (De fapt, diploma latină e din 10 martie 1701, când Atanasie era în realitate la Viena). Nu ştiu dacă unii sau alţii din aceştia aveau iobagi, dar destul că, de când îmi amintesc, ei n-au dat sau plătit la cineva ceva, nici slujbă ca iobagi n-au făcut. Începând cu popa Luca, din fiu în fiu, au fost toţi preoţi, stând pe pământul bisericesc din Poiană.
Deci la vârsta de 150 de ani, moş Toader din Voia, iobagul nobilului Valentin Buda, da informaţii, care se pot confirma şi prin alte dovezi istorice.
Exista un ţăran din părţile Năsăudului, Tănase Todoran a lui Dănilă, din satul Bicigiu. Împlinise 120 de ani când, la 10 mai 1763, pe platoul Mocirla de lângă satul Salva, în prezenţa generalului Buccow a episcopului din Blaj, Petru Pavel Aron şi a celor două batalioane de infanterie şi 8 companii de cavalerie, chemate să depună jurământul ostăşesc — are tăria şi curajul să grăiască :
„De doi ani suntem cătane, adecă grăniţeri, şi carte n-am căpătat de la înălţata împărăteasă, că suntem oameni liberi. Ne-am scris iobagi, dăm dare, facem slujbe cătăneşti, copiii noştri vor merge până la marginea pământului să-şi verse sângele, dar pentru ce ? Ca să fim robi, să nu avem nici un drept, copiii noştri să fie tot proşti, or vor învăţa ceva or ba ? Aşa nu vom purta armele, ca şi sfânta lege să ne-o ciufuluiască tisturile. Jos cu armele ! Alungaţi afară păgânii din hotarele noastre ! Auziţi, creştini români — numai vom sluji, când vom vedea carte de la înălţata împărăteasă, unde-s întărite drepturile noastre ; până atunci nu, o dată cu capul ! Ce dă gubernia şi cancelaria din Beciu e nimica : îs minciuni goale de azi până mâine„.
Ca urmare a acestei cuvântări, generalul Buccow şi episcopul Aron părăsesc în grabă adunarea. Bătrânul Todoran, acuzat de instigaţie, a primit cumplită pedeapsă : el a fost ucis, tras pe roată, iar alţi câţiva ţărani au fost spânzuraţi pentru că au cutezat să ceară drepturi şi libertate pentru neamul lor oropsit.

tarani-romani-1024x679

 

Ziarul Erdelyi Hiradó, din Cluj, scria, în ianuarie 1839, că în judeţul Hunedoara nu de mult a murit în Peştiş românul Juon Groza, de 120 de ani, care ar fi putut trăi încă mult timp, dacă împiedicându-se într-o buturugă, nu s-ar fi rănit mortal cu coasa ce o avea în mână. Lăsa după el pe fiul său Groza Juon, de 100 de ani, şi un nepot de 80 de ani, care de 50 de ani este jude domnesc şi care lucrează şi acum cu vigoarea unui bărbat de 50 de ani.

taran_CenadCunoscutul istoric maghiar Alex. Márki, în volumul al II-lea din Monografia judeţului Arad, scrie la sfârşitul cărţii sale următoarele cuvinte despre doi ţărani români :
În 1789, în cursul unei vânătoare în satul Cuied, un domn a intrat în casa unui ţăran român. Bătrânul gospodar însuşi povesteşte că nemţii i-au alungat pe turcii din Boroş-Ineu ; aşadar s-ar fi putut să aibă circa 130 de ani. În cursul îndelungatei sale vieţi, n-a ieşit niciodată din hotarul satului şi în viaţa lui pentru întâia oară vede un domn.
La 1 ianuarie 1894 moare un păstor din Madrigeşti, în vârstă de 107 ani, după alţii de 120 de ani. care în viaţa lui o singură dată a ieşit din satul său, când a fost în Gurahonţ, să vadă trenul, ce fusese pus în circulaţie în 1890„.
Învăţatul Alexandru Papiu-Ilarian spunea, în 1852 :
„În munţi se mai află oameni de pe timpul lui Horea, între alţii spune Iancu (Avram), că se află un popă bătrân, care a fost şi căpitan sub Horea. Acest popă, precum şi alţi contemporani, multe desluşiri ar putea face asupra acestei răscoale.
Câte ştiri preţioase n-ar fi transmis preotul căpitan despre răscoala lui Horea, chiar şi la această vârstă de circa 100 de ani, dacă ar fi existat cineva care să-l întrebe şi să consemneze cele auzite !

Acum ne oprim la ultimul care, prin vârsta lui, depăşeşte cu mult pe toţi cei despre care am vorbit mai înainte. Acesta este iobagul Lupu Basa din satul Cărpinet (judeţul Bihor) pe care-l aminteşte şi urbariul domeniului Beiuş, din 1600. Cu ocazia anchetei din 9 noiembrie 1619, pentru a se dovedi  printr-o hârtie dată, se pare, de împăratul Sigismund (1382-1438)  că preotul Pîrvu este scutit de slujba oştirii şi de plata dării după pământul bisericii, se ascultă peste 20 de bătrâni din 6 sate, dintre care mulţi sunt trecuţi de 100 de ani. Toţi depun mărturie în favoarea preotului Pîrvu. Printre aceşti martori se aminteşte unul, Lupu Basa, de circa 225 de ani, vârstă notată de două ori în actul de judecată. Lupu vorbeşte despre rolul lui la întemeierea bisericii din Cărpinet şi înţelesul avut cu popa Pîrvul cel bătrân, ca biserica să se facă pe locul popii, asigurându-l că preoţii urmaşi nu pot fi decât din neamul său, iar dacă cărpinetenii vor aduce un preot străin, să-i dea recompensă 500 de florini. Lupu Basa, în cursul vieţii lui îndelungate, ajunge de se înrudeşte cu urmaşii popii cel bătrân. Cu prilejul anchetei din 1619, el înşiră toată genealogia acestei familii.

Sursa : Rapcea via Magazin Istoric, 1968 - http://rapcea.ro/2011/09/05/romanii-traiau-200-de-ani-acum-cateva-secole-astazi-ne-bucuram-daca-mai-prindem-prima-pensie/

Poiana-Sibiului,-taran-batr

 

Va recomandam sa cititi si :
Povestea omului care a trait 256 de ani - http://bindiribli.ro/2013/07/17/povestea-omului-care-a-trait-256-de-ani/

De ce sunt homofob

$
0
0

Reproducem un eseu al scriitorului conservator polonez Bronislaw Wildstein, tradus în limba română. Citindu-l, găsim răspuns la întrebarea de ce comportamentul sexual – problemă de viață privată, prin definiție – a devenit în România subiect de discuție publică și de ce „orientarea sexuală” e, brusc, atât de importantă pentru o națiune sărăcită, falimentară și afundată fără speranță în criză. Vă  invităm să citiți și nota de final, care ne aparține. A se vedea și Termenul „Homofobie” ca armă a terorismului intelectual.

-De ce sunt homofob:

Bronislaw WIldstein

Bronislaw WIldstein

Nu sunt homofob. Homosexualii nu-mi trezesc panică, nici vreun alt fel de teamă, și nu-mi provocă acele reacții fiziologice necontrolate ce constituie simptomele medicale ale fobiei. Doar că, astăzi, în cazul homosexualității, cuvântul „fobie” și-a pierdut semnificația inițială, iar limbajul în care se vorbește despre chestiune a fost atât de puternic ideologizat, încât împiedică, în loc să faciliteze înțelegerea acesteia. Acest limbaj, care, de fapt, ar trebui numitjargon, a fost însușit de către grupuri contraculturale agresive și transformat într-un instrument al luptei pentru putere. Așa-numitele grupuri gay fac parte din acest front și, prin reversiune, vorbesc în numele tuturor homosexualilor.

Se poate considera că, în cazul lor, ca și în cazul organizațiilor feministe cărora le place să fie numite „feminine” și să-și atribuie dreptul de a reprezenta femeile în general, avem de-a face cu o dialectică tipică pentru reprezentarea politică a minorităților. Reprezentanții autodesemnați ai acestora nu sunt interesați de integrarea minorității în societate, lucru ce se înțelegea în mod tradițional prin obținerea drepturilor depline, ci, dimpotrivă, tind spre o tensiune maximă între grupul pe care vor să-l reprezinte și toți ceilalți. O astfel de situaţie le consolidează rolul în mod radical. Într-o societate integrată, aceştia ar fi de-a dreptul inutili. Subliniind anatagonismele, ei se fac indispensabili, în scopul luptei, nu atât pentru drepturi, cât pentru o anume poziție în comunitatea considerată ca un agregat de grupuri și minorități. Fiindcă grupările care vorbesc astăzi în Occident în numele drepturilor minorităților, luptă, de fapt, în mare măsură, împotriva ordinii civilizației, și atacă ideea însăși de bine comun, care stă la baza concepției tradiționale asupra politicii.

Unul dintre fronturile acestei lupte este tentativa – tipică pentru mișcările ideologice – de a pune stăpânire pe limbaj. Consecințele acesteia le-am cunoscut foarte bine în timpul dominației comunismului. Adoptarea limbajului marxist înlătura de fapt posibilitatea de a polemiza cu ideologia care stătea la baza acestuia. La fel este și astăzi în cazul jargonului stângist-liberal. Din el face parte termenul „homofob”, menit să-i stigmatizeze pe toți cei care nu se aliniază lobby-ului gay. Faptul că trebuie să dea de fiecare dată explicații, cum că nu este homofob, îl împinge polemist în defensivă și face imposibilă discuția. Prin urmare, poate, ar fi mai bine să ne asumăm această distincție.Dacă homofob desemnează o persoană rezistentă la presiunea grupului gay, ar trebui să acceptăm această denumire.

În acest caz, eu sunt homofob și sunt mândru de asta.

 

-Chestiune privată sau publică:

Cu o jumătate de secol în urmă, în multe țări occidentale, homosexualitatea încă era pedepsită. Susținătorii drepturilor egale pentru homosexuali ridicau de obicei argumentul că opțiunile sexuale se manifestă în domeniului privat al individului și, dacă ele privesc persoane responsabile, și nu încalcă libertatea nimănui, nu ar trebui să facă obiectul unor sancțiuni legale.

„Suntem la fel ca și voi” – spuneau homosexualii – „și singurul lucru care ne diferențiază sunt preferințele noastre erotice, care constituie o chestiune privată.”

De-a lungul acestor decenii, totul s-a schimbat. Homosexualitatea a devenit o chestiune publică, iar grupurile gay o consideră drept un factor determinant al atitudinii omului. Termeni cum ar fi „cultura” sau „sensibilitatea” gay trebuie să conducă la concluzia că homosexualitatea creează un tip anume de umanitate. Punctul culminant al unei astfel de abordări este revendicarea parităților după modelul parităților gender – care, potrivit feministelor, ar trebui să fie remediul față de nedreptățirea femeilor -, de unde rezultă că avem de a face cu o diferență și o specificitate de esență a grupului homosexual.

Aceasta subliniază unul dintre paradoxurile contraculturii contemporane, constând în faptul că, respingând identitățile tradiționale, naturale, susținătorii ei apelează la substitute ideologice ale acestora. Nu este vorba, deci, de un act de eliberare a omului de orice constrângeri – lucru, de altfel, imposibil -, ci de a crea forme artificiale ale acestora. Faptul că aceste forme de constrângere sunt noi nu înseamnă că ele sunt mai puțin restrictive.

„Suntem la fel ca voi, și, prin urmare, nu puteți să ne tratați altfel!” – accentuau susținătorii grupurilor homosexuale cu câteva decenii în urmă.
„Suntem altfel decât voi, și, ca atare, dorim să avem aceleași drepturi!” – cer succesorii lor de azi.

„Preferințele noastre sexuale sunt o chestiune privată și nu ar trebui să vă ocupați de ele!” – susțineau cei dintâi.
„Orientarea noastră sexuală ar trebui să fie acceptată public ca esența diferenței noastre. Atitudinea față de ea este măsura toleranței și deschiderii voastre!” – pretind cei din urmă.

Dacă totuși aceste opțiuni sexuale trebuie să devină o chestiune publică și principiul existenței unei noi minorități, prin aceasta, ele ar trebui să facă obiectul dezbaterii generale. Încercările de a li se închide gura tuturor celor care ar dori să ia parte la aceasta și stigmatizarea discuției propriu-zise, ca pe o manifestare de intoleranță, sunt tipice pentru teroarea politică utilizată de către grupările corectitudinii politice contra-culturale.Fiindcă noua abordare a homosexualității ridică unele întrebări de principiu. Cea fundamentală privește chestiunea naturii.

1010975_214605758691965_1193289958_n (1)

-Erotismul ca problemă:

Tratarea homosexualității ca orientare de rang egal și egal îndreptățită față de relațiile heterosexuale schimbă fundamental modul de abordare a erotismului. Consecință a acestui fapt este revendicarea așa-numitei căsătorii homosexuale, care, la rândul său, duce la metamorfozarea atitudinii noastre față de instituția socială fundamentală, care este familia, și deci și față de societate ca întreg. În urma acestora trebuie să survină o răsturnare antropologică, deci o schimbare esențială a concepției despre om.

Se poate spune că secularizarea societăților occidentale, și în special inventarea pilulei anticoncepționale, au condus la transformarea modului de abordare a sexualității. Tabu-ul asociat acesteia a fost respins, iar erotismul trebuia să devină sursa unei fericiri fără probleme. Dreptul la orgasm a fost recunoscut ca un drept fundamental și el trebuia să conducă la crearea paradisului pe pământ.

Contracultura anilor ’60 și ’70 a promovat revoluția sexuală în locul revoluției proletare. Teoreticienii ei, în frunte cu Herbert Marcuse, au vestit transformarea fundamentală a lumii după eliberarea acestui element al naturii, care este erotismul. „Faceți dragoste, nu război” chemau sloganele din acei ani. În această perspectivă, „dragostea” era înțeleasă ca act fizic. Acest lucru a condus la contestarea abordării civilizaționale a erotismului, și, în cele din urmă, a culturii ca atare. Locul culturii tradiționale, „patriarhale”„opresive” trebuia ocupat de bucuria neîngrădită de nimic a copulației.

Această abordare era extrem de puerilă și trivială. Chiar și unul dintre părinții modernității, Sigmund Freud, care s-a luptat cu atitudinea represivă, complexogenă față de sexualitate, era totuși conștient de necesitatea unor restricții pe care le aduce cu sine civilizația. Lucrarea sa Disconfort în cultură nu lasă nicio îndoială. Limitarea, renunțarea și suferința rezultată din acestea este fundamentul culturii.

Ca fenomen natural elementar și puternic, erotismul a constituit întotdeauna o problemă culturală. El este în același timp un impuls indispensabil și o amenințare mortală, un element pe cât de creator, pe atât de distructiv. Formele culturii l-au civilizat și l-au înnobilat. Eliberat de cătușele acestora, a reușit să distrugă totul.

Înecarea veselă și infantilă în sexualitatea eliberată a adus imediat consecințe sumbre. Creatorii mai raționali au început să vadă latura întunecată a acestei distracții deja în anii ’70. Filme cum ar fi În căutarea Domnului Goodbarde Richard Brooks, Șoferul de taxi de Martin Scorsese, precum și cele ulterioare, Luna amară de Roman Polanski (bazat pe romanul lui Pascal Bruckner din 1981) au arătat unele consecințe sumbre ale eliberării sexuale.

Dar, probabil, cea mai completă și mai șocantă imagine a distrugerii provocate de acest taifun contracultural o dă celebrul roman al lui Michel Houellbecq Particulele elementare apărut în 1998. O mărturie sumbră a nebuniei contraculturale sunt și jurnalele copiiilor acelei generații, astăzi deveniți adulți.

S-a dovedit că împărăția orgasmului fără griji s-a transformat în singurătatea unor obsedați, aflați în căutarea unor experiențe sexuale tot mai efemere, ce rup orice legături de loialitate. Armonia sexuală se dovedește a fi domnia egoismului, iar existența umană a fost redusă la căutarea plăcerii imediate, pe care o însoțește o mahmureală tot mai adâncă.

 

-Sex și căsătorie:

Aceste consecințe sunt evidente pentru oricine care, măcar la nivel elementar, cunoaște textele clasice ale culturii noastre. Faptul că, în zilele noastre, ele suferă o grotescă aplatizare este o altă poveste. Este suficient să menționăm doar mitul lui Tristan și Isolda, care, la origine, este o poveste despre nebunia oarbă, despre patima care răpeşte libertatea și distruge totul în calea sa, iar astăzi este transpusă în nenumărate adaptări despre istorioara melodramatică a unor tineri pe care bătrânii nu-i lasă să se iubească.

Pasiunea, ca element al naturii, a fost cuprinsă în tradiția culturală în cadrul legăturii căsătoriei. Trăinicia acesteia era garantată de presiunea socială, iar soarta descendenţilor îi determina perspectiva. În acest sens, familia nu era doar instituția socială fundamentală, ci şi modelul de funcţionare al comunității, care avea să se manifeste deplin în stat. O astfel de comunitate constituie legătura dintre părinți și copii, moșteneşte și transmite mai departe, şi astfel permite oamenilor să se smulgă din efemeritatea şi contingenţa lor muritoare.

De aceea, familia și căsătoria, ca fundament al acesteia, trebuie să se bucure de ocrotire din partea statului și de drepturi speciale, adică de privilegii. Soţii iau asupra lor angajamentul de a creşte noi cetăţeni și nicio instituție nu este în măsură să îi înlocuiască în acest sens.

Copiii au nevoie de mamă și de tată. Dezbinarea familiei este întotdeauna în detrimentul lor. Astăzi, sunt adesea accentuate patologiile care apar în familii, ca şi în orice întreprindere umană. Trebuie luptat împotriva acestora, dar ele nu pot duce la contestarea instituțiilor umane, aşa cum riscul ca cineva să facă abuz de lege nu poate duce la respingerea legii ca atare.

Experiența americană a familiilor fără tată, observată în anumite medii din rândul negrilor, oferă o imagine statistică a manifestărilor asociate acestui tip de patologie. Scriu despre asta toți specialiștii. Este, de altfel, suficient bunul simț și simpla observație pentru a înțelege că cel mai bine pentru copiii este să fie crescuţi în familia naturală.

Astăzi, în Occident, instituția căsătoriei trăieşte o criză. Din ce în ce mai des este privită ca o legătură ce are drept unic scop producerea satisfacției erotice. Când pasiunea slăbeşte, soții se despart şi merg să caute excitaţie în altă parte. Aceasta se face în detrimentul copiilor. De altfel, cuplurile căsătorite se hotărăsc să aibă copii tot mai târziu și mai rar. Rezultatul este criza demografică. Aceasta este o consecință a concentrării narcisiste şi infantile asupra propriilor plăceri.

Acest lucru nu înseamnă totuşi că ar trebui să demontăm definitiv instituția căsătoriei. Aşa cum leacul pentru boală nu este sinuciderea.

 

-Drepturile copiiilor – drepturile homosexualilor:

Un tată și o mamă pentru toți copiii

„Un tată și o mamă pentru toți copiii” (imagine de la o manifestație din Franța)

Homosexualitatea a existat dintotdeauna. Au fost perioade când era tratată într-un mod destul de tolerant. Cu toate acestea, relațiile homosexuale nu au fost niciodată până în prezent considerate ca fiind echivalente căsătoriei. Nici chiar în Grecia clasică, la care grupurile gay fac referire atât de des, nimănui nu i-ar fi trecut prin cap să le pună la egalitate. Maturitatea însemna căsătorie și grija pentru urmași.

Relația homosexuală are drept unic scop satisfacția partenerilor. Există relații heterosexuale similare. Nimeni nu interzice în ziua de astăzi acest tip de relație. Dar încercarea de a reduce căsătoria la o astfel de relație o distruge.

Este semnificativ faptul că susținătorii relațiilor homosexuale fac referire doar la confortul participanților. Întrebarea de ce nu se bucură de aceleași privilegii ca și căsătoria este absurdă și arată infantilizarea culturii noastre. Beneficiile pentru soți sunt consecința obligațiilor lor faţă de descendenţi, fie ei și numai potențiali.

În schimb, „cultura gay” se bazează în întregime pe modelul hedonist. Totul trebuie să fie plăcere. Nu întâmplător creatorii ei s-au identificat cu denumirea gay, de la englezescul „gay” – vesel, glumeţ. Chiar dreptul la adopție este justificat de aceştia în acelaşi fel ca dreptul de a avea un animal domestic. Acest lucru se reflectă în întrebarea, pusă adesea de susţinătorii grupurilor gay, de ce homosexualii să nu aibă dreptul de a adopta, ca toţi ceilalţi? Răspunsul este evident. Pentru că aceasta ar constitui un experiment scandalos asupra copiilor și, în acest caz, nu aşa-numitele drepturi ale homosexualilor sunt importante, ci grija pentru cei mai vulnerabili, adică pentru copii.

Este semnificativ faptul că în perspectiva mișcării gay nu figurează societatea sau ţara, obiectul acțiunilor lor rămâne individul egoist în căutarea plăcerii. De altfel, nu este vorba, de fapt, de nevoia homosexualilor de a se căsători, nici, cu atât mai puţin, de dorinţa de adopţie din partea lor. În sens statistic, acestea sunt cazuri marginale.

E vorba de demontarea căsătoriei și schimbarea abordării în privinţa omului. După experimentul comunist cu economia și cu statul, survine era experimentării cu cultura. Omul ar trebui să respingă corsetul modelelor, virtuților și obligațiilor și să se realizeze într-un trecător paradis lumesc al împlinirilor hedoniste.

Decadența Europei contemporane, care-şi iroseşte capitalul acumulat de generații, se afundă în criza culturală și demografică şi nu mai ține pasul cu viteza concurenței globale, arată unde duce acest experiment. Desigur, aceasta nu-i opreşte pe susţinătorii săi. Ei sunt, de altfel, reprezentanții elitelor occidentale, care încearcă să impună tuturor drept model felul lor propriu de viață, iar lupta împotriva culturii tradiționale este pentru ei, în acelaşi timp, o luptă pentru putere.

 

-Am oare dreptul să judec?

În decursul unei mari părţi a vieții mele, de departe cea mai îndelungată, nu m-am ocupat de preferințele erotice ale oamenilor pe care i-am întâlnit. Așa cum nu am aprofundat întrebarea, care dintre modalitățile de a face sex îi satisfac cel mai mult, tot astfel, nu m-a interesat în mod special ce sex prezintă. Acum încep, încet, încet, să mi se ivească în această chestiune îndoieli. Homosexualitatea apare în natură, ceea ce nu înseamnă că este concordantă cu natura. Conceptul de natură are, totuşi, în limbile europene, şi o nuanţă normativă. În acest sens, există deviaţii în natură, dar ele nu sunt naturale. Creșterea homosexualității ar duce la punerea în pericol a speciei.

De asemenea, este greu să închizi ochii faţă de o altă problemă: revendicările agresive ale grupurilor gay au în mod clar un substrat resentimentar, adică rezultă din complexe, deci dintr-un sentiment al inferiorităţii acestora. Revendicarea deplinei egalităţi, deci eliminarea din cultură a ideii de ordine naturală, este o chemare la o profundă revoluție contraculturală. Totul în numele îmbunătățirii – de fapt iluzorii – a stării de spirit a grupurilor gay. De altfel, nu e vorba, până la urmă, numai de acea îmbunătăţire, ci de distrugerea ordinii tradiționale. Iar acesteia ar trebui să i se opună orice om raţional.

Există homosexuali care nu doresc să fie „respectaţi” pentru faptul că sunt homosexuali, ci pentru ceea ce fac. Ei rămân la vechiul principiu, că preferințele lor sexuale sunt chestiunea lor privată. Au tot dreptul la asta.

Dar când cineva îmi cere totuşi să mă ocup de viața lui sexuală și să-mi exprim aprobarea faţă de aceasta şi, în plus, face din ea nucleul umanității sale – nu numai că nu îmi exprim acordul, ci răspund în mod clar că întotdeauna voi considera un astfel de comportament ca fiind mai prejos şi mai prost decât modelele de viață mai înalte. Omul este prins în biologia sa, dar poate să o depășească și prin aceasta este o fiinţă superioară. În prezent, nu numai grupurile gay par a nu înțelege asta.

articol publicat în săptămânalul Do Rzeczy
Nr. 5 / 25 feb – 3 mar 2013
traducere de Anca Maria Cernea

Sursa: Cultura Vietii - http://www.culturavietii.ro/2013/04/01/de-ce-sunt-homofob/#.UeiEMDvwntS

Optional puteti urmari actiunea noastra- “Picasso 3″ de la ParadaGay:


Actiunea Picasso 3 de bindiribli

Va recomandam sa cititi si :

Abuz revoltător împotriva unui copil ! Două lesbiene își transformă fiul adoptiv de la vârsta de 8 ani – în fată:

http://bindiribli.ro/2013/07/15/abuz-revoltator-impotriva-unui-copil-doua-lesbiene-isi-transforma-fiul-adoptiv-de-la-varsta-de-8-ani-in-fata/

Lupta impotriva controlului total: implementarea Cipurilor RFID ale Noii Ordini Mondiale

$
0
0

Asociatia Civic Media a anuntat inca din Dec 15 2012, printr-un comunicat, ca se va opune prin toate mijloacele legale introducerii in Romania, cu nota de obligativitate, a cardurilor de identitate electronice cu date biometrice, incepand de la 1 ianuarie 2013. Civic Media atrage atentia ca cerinta autoritatilor incalca grosolan drepturile universale ale omului si Constitutia Romaniei, dupa cum au mai aratat de altfel reprezentantii asociatiei in dezbateri publice si adresari catre Ministerul de Interne si alte instante de stat. Cardul de identitate cu cip RFID, in care sunt stocate date personale, amprente si scanari faciale si oculare care pot fi citite de la distanta, impreuna cu asa-zisul Card de Sanatate similar, se constituie intr-un afront la libertatea individuala, acceptarea acestuia fiind un pas inapoi spre un stat politienesc cu un regim totalitarist de tip comunist sau fascist. De aici si pana la transformarea corpului uman intr-un card de credit nu mai e decat un pas.

Dictatura-Biometrica-Cipul-controlului-Total-Civic-Media-Petru-Voda

Potrivit Asociatiei Civic Media, normele actului incalca dreptul la credinta si respectarea ei si dreptul la viata privata. In campania impotriva impunerii Pasapoartelor electronice, reprezentantii asociatiei au reusit, impreuna cu alte foruri ale societatii civile crestine, sa obtina posibilitatea emiterii unui Pasaport temporar, fara cip electronic, pe criteriul respectarii convingerilor religioase. Civic Media considera ca autoritatile de la Bruxelles cat si, mai ales, reprezentantii statului roman, a caror menire este sa-si apere si respecte cetatenii, trebuie sa tina cont de specificul national, si anume acela ca romanii sunt cel mai credincios popor al Uniunii Europene si a treia cea mai credincioasa natiune crestina din lume, conform Indexului Global al Religiei – Raportul WIN-Gallup International pe 2012.

Ca atare, Asociatia Civic Media se arata convinsa ca milioane de romani vor refuza acceptarea de carduri de identitate electronice cu date biometrice care incalca atat intimitatea cat si, mai ales, convingerile noastre religioase. Este vorba de milioane de romani platitori de taxe si cu drept de vot de care autoritatile trebuie sa tina seama. Indiferent de presiunile guvernamentale, romanii vor putea contesta actul, atat in instantele romanesti cat si inclusiv la CEDO, unde s-a mai dat dreptate crestinilor in fata intentiilor de discrimare pe considerente ateiste si anti-crestine (cazul Icoanelor din Scoli).  Asociatia Civic Media avertizeaza autoritatile ca nu au tinut cont nici de factorii enuntati mai sus nici de obiectiile formulate la aceasta lege de reprezentantii societatii civile la dezbaterea publica din data de 20 august 2010 (!), ceea ce constituie in sine un act cu anti-democratic cu iz totalitarist.

Avertismentele Sfintilor Parinti, de la Parintii Petroniu de la Athos si Ioanichie de la Sihastria la Parintele Justin

Parintele Justin Parvu despre Dictatura Biometrica de VictoRoncea

Istoricul respingerii actelor de identitate electronice in Romania porneste de la avertismentele Parintelui Ioanichie Balan de la manastirea Sihastria, confidentul marelui duhovnic al Ortodoxiei Ilie Cleopa, care a multiplicat Apelul profetic al Părintelui Petroniu Tănase – Stareţul Schitului Românesc Prodromu de la Sfântul Munte Athos inca din 1993 si se intemeiaza pe Apelul categoric formalat de Parintele Justin Parvu de la Manastirea Petru Voda, preot voluntar pe Frontul de Est si fost detinut politic 16 ani, supranumit Duhovnicul Neamului, formulat in data de 14 ianuarie 2009. O Petitie Online care a preluat Apelul Parintelui Justin la data respectiva a strans rapid peste 20.000 de semnatari. Ulterior, crezand ca presedintele Romaniei o sa respecte Legea Referendumului, Administratiei Prezidentiale i s-a inaintat o Petitie scrisa, contrasemnata de 1.000.000 de romani, cu toate datele lor de identificare si semnatururile in original, Petitie ramasa fara nici un raspuns.

“Însemnarea oamenilor, ca pe vite, este primul pas al unor alte măsuri luate pentru controlul absolut al ființei umane”, se afirma in Apelul Parintelui Justin de la Petru Voda. Asociatia Civic Media si Fundatia Petru Voda au publicat in cursul anului 2009 lucrarea-avertisment “Dictatura Biometrica”, in a carui Cuvant Inainte Parintele Justin se adreseaza tuturor romanilor: “Ştiu că nu este uşor; am ajuns fii vlăguiți ai acestui neam mult obidit, mult încercat şi mult prea trădat. Acum, peste românii noştri, vin şi greutățile acestea financiare şi toate necazurile şi ne vindem şi pe un blid de linte.(…) Astăzi se uită în curțile europene pline de vile şi de cuvinte moarte şi participă la ferecarea valorilor noastre ortodoxe şi româneşti, la ferecarea credinței şi a tot ce a mai rămas frumos pe plaiurile noastre mioritice”, arata Parintele Justin. “De aceea, îndemn prin aceste rânduri, ca fiecare creştin să intre în arena cu fiare, cu fruntea ațintită senină către Hristos! Să fim mereu într-o trezvie deplină, în curtea aceasta a ortodoxiei noastre, a Bisericii noastre şi să se  găsească fiecare pe poziția de a fi cu adevărat un ucenic al lui Hristos”, indeamna Parintele Justin. La OrtodoxMedia puteti asculta mai multe luari de pozitie de la Conferinta “Dictatura si Martiraj” organziata la Facultatea de Drept cu ocazia lansarii lucrarii “Dictatura Biometrica”.

Ce date va contine in plus cartea electronica de identitate

Cartea electronica de identitate este de tip smart card si contine date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnologie laser si in format electronic, precum si elemente de particularizare si de siguranta. In format electronic se inscriu: a) datele din formatul tiparit, adica: – sexul; – cetatenia titularului; – data si locul nasterii titularului; – fotografia titularului; – CNP; – adresa de domiciliu a titularului. b) prenumele parintilor titularului; c) certificate digitale; d) date biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si imaginile impresiunilor papilare a doua degete.

La cererea solicitantului, cartea electronica de identitate se elibereaza – intr-o prima faza - cu toate datele sau cu exceptia imaginii impresiunilor papilare. Imaginile impresiunilor papilare se colecteaza numai cu acordul expres al solicitantului cartii electronice de identitate sau, in cazul minorilor si al incapabililor, numai cu acordul expres al parintilor sau, dupa caz, parintelui care exercita autoritatea parinteasca ori al reprezentantului legal. Datele biometrice se colecteaza pentru a fi inscrise in cartea electronica de identitate, in scopul verificarii autenticitatii acesteia si identitatii titularului.

Procedurile de preluare a datelor biometrice pentru emiterea cartii electronice de identitate se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

Calendarul preschimbarii actelor de identitate in carti electronice de identitate

Exista chiar si un calendar al preschimbarii actelor de identitate in carti electronice de identitate, precizeaza avocat.net, dupa cum urmeaza: – actele de identitate eliberate persoanelor nascute dupa data de 1 ianuarie 1981 se preschimba in perioada 1 iulie 2013-30 iunie 2014; – actele de identitate pentru cei nascuti intre 1 ianuarie 1966 si 31 decembrie 1980 se preschimba in perioada 1 iulie 2014-30 iunie 2015; – actele de identitate pentru cei nascuti intre 1 iulie 1946 si 31 decembrie 1965 se preschimba in perioada 1 iulie 2015-30 iunie 2016; – actele de identitate pentru cei nascuti pana la data de 31 decembrie 1945 se preschimba in perioada 1 iulie 2016-31 decembrie 2016.

Portalul AvocatNet ne informeaza prin semnatura Mirelei Oprea:

Cartea electronica de identitate ni se elibereaza  incepand din 2013. Ce date va cuprinde documentul?

De anul  acesta ne vom legitima cu un nou act de identitate – cartea electronica de  identitate, se arata intr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial.  Avocatnet.ro iti spune astazi ce date va cuprinde, precum si data de la care se  va elibera noul document.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 82/2012 pentru modificarea  si completarea unor acte normative privind evidenta persoanelor, actele de  identitate ale cetatenilor romani, precum si actele de rezidenta ale cetatenilor  statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European rezidenti in Romania a fost publicata in  Monitorul Oficial, Partea I, nr. 838, din 12 decembrie 2012 si a intrat in  vigoare la data publicarii.

Conform actului normativ, incepand cu anul 2013 se vor elibera carti electronice de  identitate, acestea devenind unul dintre documentele de calatorie pe  baza caruia cetatenii romani pot calatori in statele membre ale Uniunii  Europene.

“In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin act de identitate se  intelege cartea de identitate, cartea electronica de identitate, cartea de  identitate provizorie si buletinul de identitate, aflate in termen de  valabilitate”, se arata in documentul citat.

In preambulul OUG, Guvernul mentioneaza ca aceasta masura este necesara  intrucat se impune producerea unor acte de identitate sigure, evitandu-se, in  acest fel, utilizarea de documente de identitate false sau falsificate.

Ce date vor fi inscrise in  cartea electronica de identitate?

In OUG nr. 82/2012 se arata ca documentul este de tip smart card si va  contine atat date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnologie laser, cat si in format  electronic. Mai mult chiar, noul document va contine si elemente de  particularizare si de siguranta. Concret, datele personale care se inscriu  pe cartea electronica de identitate, in format tiparit, vor fi cele care apar si  in cartile de identitate, adica:

  • numele si prenumele titularului;
  • sexul;
  • cetatenia titularului;
  • data si locul nasterii titularului;
  • semnatura olografa a titularului;
  • fotografia titularului;
  • CNP;
  • adresa de domiciliu a titularului.

Totusi, noile reguli arata ca in formatul electronic al documentului vor fi inscrise, in plus fata de cele ce apar pe formatul tiparit, si  alte informatii, precum:

  • prenumele parintilor titularului;
  • certificate digitale;
  • date biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si imaginile impresiunilor papilare a doua degete (amprente, n.red.).

Conform actului normativ, datele biometrice pentru cartea  electronica de identitate se vor colecta de catre Directia Generala de  Pasapoarte, procedurile de preluare a acestor date urmand a fi stabilite  ulterior prin hotarare a Guvernului.

In ceea ce priveste imaginile impresiunilor papilare, acestea se  colecteaza numai cu acordul expres al solicitantului cartii electronice de  identitate sau, in cazul minorilor si al incapabililor, numai cu acordul expres  al parintilor sau, dupa caz, parintelui care exercita autoritatea parinteasca  ori al reprezentantului legal. In plus, noile reglementari arata ca la cererea  solicitantului, cartile electronice de identitate pot fi eliberate fara a  contine aceste imagini.

Potrivit OUG nr. 82/2012, se vor elibera si carti electronice  de rezidenta, iar acestea vor cuprinde aceleasi date inscrise in  cartile electronice de identitate.

Important! In actul normativ se precizeaza ca datele cu caracter  personal, inclusiv datele biometrice inscrise in cipul cartii electronice de  identitate si cipul cartii electronice de rezidenta sunt protejate prin  utilizarea unei infrastructuri de chei publice si a unor mecanisme de acces  standardizate ICAO.

De cand se elibereaza noile  documente?

OUG nr. 82/2012 stabileste ca pana la data de 30 iunie 2013 se va  realiza o platforma-pilot pentru constituirea sistemului informatic de emitere a  cartii electronice de identitate si punerea in circulatie a cartii electronice  de identitate si a cartii electronice de rezidenta.

Totodata, in actul normativ se precizeaza ca punerea in circulatie a  cartii electronice de identitate se realizeaza, in mod esalonat, in termen de  maximum 6 luni de la data emiterii primei carti electronice de  identitate, pe masura asigurarii cu suportul tehnic necesar a  serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor.

Atentie! Potrivit OUG  publicat miercuri, data oficiala de punere in circulatie a cartii electronice de  identitate se va stabili prin hotarare a Guvernului.

OUG nr. 82/2012 stabileste inclusiv un calendar al preschimbarilor actelor  de identitate in carti electronice de identitate, Concret, actul normativ  stabileste ca toate actele de identitate eliberate pana la punerea in  circulatie a cartii electronice de identitate se vor preschimba in functie  de anul nasterii, pe o perioada de 3 ani, dupa cum urmeaza:

  • actele de identitate eliberate persoanelor nascute dupa data de 1  ianuarie 1981 se preschimba in perioada 1 iulie 2013-30 iunie  2014;
  • actele de identitate eliberate persoanelor nascute in perioada 1  ianuarie 1966-31 decembrie 1980 se preschimba in perioada 1 iulie  2014-30 iunie 2015;
  • actele de identitate eliberate persoanelor nascute in perioada 1  iulie 1946-31 decembrie 1965 se preschimba in perioada 1 iulie 2015-30  iunie 2016;
  • actele de identitate eliberate persoanelor nascute pana la data de  31 decembrie 1945 se preschimba in perioada 1 iulie 2016-31 decembrie  2016

Cartea electronica de identitate va avea o valabilitate de 4 ani,  pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani, si de 5 ani, dupa  implinirea varstei de 18 ani.

Cartea electronica de  identitate: scurt istoric

Cadrul legal pentru eliberarea acestui document a fost creat de Ordonanta Guvernului nr. 69/2002 privind regimul juridic al cartii  electronice de identitate. Actul normativ stabilea ca data de  punere in circulatie a noilor carti de identitate va fi 1 ianuarie  2011. Totusi, la 30 decembrie 2011, o alta ordonanta, de urgenta de  aceasta data, OUG nr. 124/2010, abroga prevederea respectiva si,  in acelasi timp, stabilea ca data de punere in circulatie va fi stabilita prin  hotarare a Guvernului.

Pe de alta parte, OUG nr. 124/2010 stabilea ca asigurarea cu echipamente si  programe informatice necesare eliberarii noilor documente a autoritatilor si  institutiilor publice se va realiza esalonat, astfel:

  • in municipiile resedinta de judet, in termen de 18 luni de la data punerii  in circulatie a cartii electronice de identitate;
  • in celelalte municipii si orase, in termen de 3 ani de la data punerii in  circulatie a cartii electronice de identitate;
  • in comune, in termen de 4 ani de la data punerii in circulatie a cartii  electronice de identitate.

Surse: AvocatNet  / ZiaristiOnline

prez-go-back-to-sleep-everything-is-under-control

Va recomandam sa cititi si :

Despre Noua Ordine Mondiala si Cipuri RFID – Video Documentar al jurnalistului Henry Potter si Cuvinte Scrise de Maica Neonila

http://bindiribli.ro/2013/06/30/despre-noua-ordine-mondiala-si-cipuri-rfid-video-documentar-al-jurnalistului-henry-potter-si-cuvinte-scrise-de-maica-neonila/

Parintele Monah Filotheu de la Manastirea Petru Voda (interviu video)

http://bindiribli.ro/2013/06/05/parintele-monah-filotheu-de-la-manastirea-petru-voda-interviu-video/

Conform deciziei UE, Statul Israel controlează datele personale ale românilor!

http://bindiribli.ro/2013/06/21/conform-deciziei-ue-statul-israel-controleaza-datele-personale-ale-romanilor/

Manipularea maselor – Un razboi nevazut

http://bindiribli.ro/2013/06/25/manipularea-maselor-un-razboi-nevazut/

Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări

http://bindiribli.ro/2013/07/05/biserica-ortodoxa-romana-sub-asediu-o-campanie-bazata-pe-minciuni-si-dezinformari/

Pustnicii muntilor din Romania: Un exemplu pentru toata lumea-Traire in Adevar Ortodox

http://bindiribli.ro/2013/06/24/pustnicii-muntilor-din-romania-un-exemplu-pentru-toata-lumea-traire-in-adevar-ortodox/
 

Zece războaie americane şi zece minciuni mediatice planetare

$
0
0

va_2379154b

Fiecare război este precedat de o minciună răspândită abil prin mijloacele de comunicare în masă. Astăzi, aflăm că Statele Unite ale Americii amenință Venezuela și Ecuadorul. Mâine, Iranul. Poimâine, pe cine oare?… Moda Primăverii Arabe a fost lansată tot sub pavilion american. O glumă foarte actuală este ghicitoarea: CE ȚARĂ DIN LUME NU A AVUT NICI O REVOLUȚIE !?Răspunsul corect: Statele Unite ale Americii (SUA) ! De ce ? Răspuns corect: pentru că este singura țară care nu are pe teritoriul ei o ambasadă americană :)
Să ne amintim de câte ori, aceleași State Unite, și prin aceleași mijloace, ne-au manipulat. Fiecare război important a fost „justificat” printr-un fapt abominabil, care mai târziu (mult prea târziu) s-a dovedit a fi o dezinformare, lansată în mod deliberat. Iată un scurt inventar:
vietnam-war-protest
1. Vietnam (1964-1975)
Minciună mediatică: Pe 2 și 3 august 1964, forţele militare ale Vietnamului de Nord au atacat două distrugătoare americane aflate în Golful Tonkin.
Ce am aflat ulterior: Acest atac nu a avut loc niciodată. A fost o invenție a Casei Albe. (Vezi anunțul mincinos al președintelui Lyndon Johnson aici:

Scop: Împiedicarea câștigării independenţei de către Vietnam şi menţinerea dominaţiei americane în zonă.
Consecinţe: Milioane de victime, malformaţii genetice (Agentul Orange) uriașe probleme sociale.
grenada-5
2. Grenada (1983)
Minciună mediatică: Mica insulă caraibiană a fost acuzată de construirea unei baze militare sovietice şi de punerea în pericol a vieților medicilor americani.
Ce am aflat ulterior: Nici vorbă! Preşedintele american Reagan a inventat aceste pretexte.
Scop: Împiedicarea punerii în aplicare a reformelor sociale şi democratice ale prim-ministrului Bishop (mai târziu, asasinat). Reagan spunea: „Nu putem permite apaşilor comunişti să se infiltreze în grădina noastră…

Consecinţe: Represiune brutală prin pușcași marini şi reinstaurarea controlului Washingtonului.

USInvasionofPanamaMap

3. Panama (1989)
Minciună mediatică: Invazia puşcaşilor marini a fost făcută în scopul arestării preşedintelui Noriega, acuzat de trafic de droguri.
Ce am aflat ulterior: Noriega, care colaborase anterior cu CIA, ceruse drepturi depline asupra canalului Panama pentru ţara pe teritoriul căreia se afla, şi încetarea dreptului de folosință liberă al americanilor, ceea ce pentru SUA era intolerabil.
Scop: Menţinerea controlului american asupra rutelor maritime strategice.
Consecinţe: Bombardamentele americane au ucis între 2 şi 4 mii de civili, fapt ignorat de mass media.
DesertStormMap_v2_svg-1-1
4. Irak (1991)
Minciună mediatică: Irakienii au distrus incubatoarele din maternităţile kuweitiene.
Ce am aflat ulterior: Știre inventată de agenţia de publicitate Hill & Knowlton, plătită în acest scop de Emirul Kuweitului.
Scop: Anihilarea opoziției Orientului Mijlociu faţă de Israel şi acordarea independenței acestuia de către Statele Unite.
Consecinţe: Nenumărate victime de război, după un embargou de lungă durată, care a interzis şi importul de medicamente.
714477
5. Somalia (1993)
Minciună mediatică: Bernard Kouchner apare ca erou al unei campanii umanitare în Somalia.
Ce am aflat ulterior: Patru companii americane au cumpărat drepturile de exploatare asupra unui sfert din petrolul somalez.
Scop: Controlul militar al unei regiuni strategice.
Consecinţe: Incapabil să controleze regiunea, Washingtonul o menţine într-un haos total.
help-bosnia-now
6. Bosnia (1992-1995)
Minciună mediatică: Ruder Finn şi Bernard Kouchner dezvăluie existența „lagărelor morții” în Serbia.
Ce am aflat ulterior: Finn şi Kouchner au minţit. Lagărele respective cuprindeau prizonieri de război, ținuți acolo în vederea unor schimburilor ulterioare. Însuși preşedintele bosniac musulman Iţenegovic a recunoscut acest lucru.
Scop: Distrugerea Yugoslaviei socialiste, ultima rămasă pe listă, și a sistemului ei de siguranță socială, pentru a instaura, în schimb, controlul regiunii de către companiile multinaţionale, care să poată folosi liber rutele comerciale strategice, precum fluviul Dunărea și zona Balcanilor.
Consecinţe: Patru ani de măcel înfiorător pentru toate naţionalităţile (bosniaci, sârbi şi croaţi). Război provocat de Berlin și prelungit de Washington.
friscoYUprotest
7. Iugoslavia (1999)
Minciună mediatică: Sârbii au comis genocid împotriva albanezilor kosovari.
Ce am aflat ulterior: Pură invenţie a NATO, după cum a recunoscut chiar purtătorul de cuvânt oficial al NATO, Jamie Shea. (Vezi aici documentarul „Înșelătoria lagărelor morții din Iugoslavia”:

Înşelătoria Lagărelor Morţii din Iugoslavia from Kamala Queen on Vimeo.

Scop: Instalarea unei baze militare americane în Kosovo intr-una din puținele zone din care se putea explata uraniu; punerea Balcanilor sub controlul NATO și transformarea acestei organizații într-o poliție cu puteri discreționare, la nivel global.

Consecinţe: 2.000 de victime ale bombardamentelor NATO. Purificare etnică în Kosovo, pusă în practică de către UCK (Armata de eliberare din Kosovo) și legitimată de NATO.
1306168-Opération__Liberté_immuable__Afghanistan_2001
8. Afghanistan (2001)
Minciună mediatică: Bush a vrut să răzbune atacurile din 11 septembrie 2001şi să-l captureze pe Bin Laden.
Ce am aflat ulterior: Nu există nicio dovadă privind existența organizației teroriste Al-Qaida. Mai mult, talibanii se oferiseră să-l extrădeze pe Bin Laden.
Scop: Controlul militar al Asiei Centrale, considerată regiune strategică, în vederea construirii unei conducte care să traverseze Afghanistanul, pentru a permite controlul rezervele de petrol din Asia de Sud.
Consecinţe: Ocupaţie pe termen lung și creştere uriașă a producţiei şi traficului de opium.
AC030322Irak_069
9. Irak (2003)
Minciună mediatică: Saddam posedă arme periculoase de distrugere în masă. Afirmație făcută de Colin Powell la Naţiunile Unite, cu prezentare de dovezi.
Ce am aflat ulterior: Casa Albă a ordonat agenţiilor de spionaj falsificarea acestor rapoarte (vezi afacerea Libby) sau, pur şi simplu, fabricarea lor.
Scop: Controlarea tuturor resurselor de petrol şi șantajarea rivalilor: Europa, Japonia, China…
Consecinţe: Irakul a fost scufundat în haos și barbarie, iar femeile irakiene au fost obligate să revină la starea anterioară, de supunere totală și obscurantism.
OBORDERS_P1.jpg_full_380
10. Venezuela – Ecuador (2008)
Minciună mediatică: Chavez sprijină terorismul, importă arme, este un dictator (motivul definitiv nu a fost încă stabilit).
Ce am aflat până în prezent: Mai multe baloane mediatice au fost deja sparte. Printre acestea: Chavez trage în propriul popor, Chavez antisemit, Chavez militarist… Încercările de demonizare au continuat până în clipa morții sale (5 martie 2013). Succesorul său, Nicolas Maduro, şi-a exprimat dorinţa de a deschide o anchetă asupra morţii lui Chavez. Încă înainte de deces, Maduro a lăsat să se înţeleagă că „duşmanii istorici” ai ţării ar fi provocat şi cancerul conducătorului.
Scop: Companiile multinaţionale din SUA vor să menţină controlul asupra petrolului şi celorlalte resurse sud-americane, temându-se de eliberarea socială şi democratică a Americii Latine.
Consecinţe: Washingtonul duce un război generalizat pe continentul sud-american: lovituri de stat, sabotaj economic, șantaj, amplasarea de baze militare în apropierea resurselor naturale…
De ce nu vezi aceste imagini la TV? Data viitoare când mass media îți va spune că Hugo Chavez a fost un dictator, amintește-ți aceste imagini. Un număr estimat la 9 milioane de oameni au participat la funeraliile lui.
Trupele se trezesc (RO)
Hollywood și mașina de război (Hollywood and the War Machine) (RO)
Carl Boggs şi Tom Pollard, autori ai cărţii „The Hollywood War Machine: U.S. Militarism and Popular Culture”, se focalizează pe mariajul din interes dintre Hollywood şi Washington şi descriu modul în care sunt fabricate poveştile de către fabricanţii oficiali de mituri şi politicienii veroşi, în beneficiul preşedinţiei şi al guvernului:
„Fabricarea evenimentelor prin mass media şi manipularea conştiinţei populare au devenit componente integrante ale culturii politice americane şi se află în centrul tuturor intervenţiilor recente ale armatei SUA. Din ce în ce mai mult, implicarea mass media în minciunile, miturile şi denaturările guvernului şi-a adus contribuţia la legitimarea războiului drept mijloc de promovare a intereselor globale ale SUA. Jurnaliştii TV, radio şi din presa scrisă au devenit esenţiali în acest proces, popularizând, de regulă, aceste discursuri false, susţinând cadrul ideologic dominant şi nereușind să privească critic afirmaţiile oficialilor guvernului şi ai armatei. Cultura mass-media a evoluat într-un aparat de propagandă, în special pe tărâmul preocupărilor internaţionale, în care interesele corporatiste şi ale Pentagonului sunt capabile să creeze propria lor versiune a realităţii, pentru un public american deja înclinat să creadă discursurile triumfaliste”. Citiți întregul articol dand click aici.

Hollywood-ul și mașina de război americană from Frumoasa verde on Vimeo.

 

Sursa: Rapcea.rohttp://rapcea.ro/2013/05/14/10-razboaie-americane-i-zece-minciuni-mediatice-planetare/

Viewing all 968 articles
Browse latest View live